Toimintaa

Nirodhan toiminnasta tiedotetaan sähköpostilistalla (liity). Tiedotteita tulee joitakin kertoja kuukaudessa. Jokaisessa viestissä on linkki, jolla voi perua tilauksen.

Yhdistyksen löydät myös Facebookista, jossa on myös toimintaan osallistuneiden epävirallisempi keskusteluryhmä Nirodhan virtuaalisangha sekä paikallisryhmien sivuja ja ryhmiä.

Meditaatioillat ja -aamut

Huom! Katso kesäaikataulu täältä.

Nirodha järjestää meditaatioiltoja tiistaisin, torstaisin, perjantaisin sekä aamumeditaation maanantaisin ja keskiviikkoisin. Nämä tapahtumat ovat kaikille avoimia ja toimivat lahjoitusperiaatteella: mitään pakollista osallistumismaksua ei peritä, mutta session päätteeksi voi jättää lahjoituksen ohjaajalle ja/tai Nirodhalle. Meditaatioiltoihin ja -aamuihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Meditaatiot ovat kokonaisuuksia ja toivomme osallistujien olevan paikalla illan alusta loppuun saakka.

Maanantaiaamujen yhteismeditaatiot järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä  osoitteessa Vetehisenkuja 3. Meditaatio alkaa kello 7 ja ovi aukeaa kello 6:55. Maanantaiaamuisin paikalla ei ole ohjaajaa, joten tilaisuus ei sovellu ensikertalaisille. Ohjelmaan kuuluu yksi tunnin jakso hiljaista istumameditaatiota. Aamumeditaatio on yhteinen kaikille Sampo-keskuksessa toimiville ryhmille. Keskiviikkoaamujen yhteismeditaatiot toimivat maanantaiaamujen tapaan, mutta ohjelmana on yksi 90 minuutin jakso hiljaista istumameditaatiota. Aamuistumisia ei järjestetä joulun ja uudenvuoden välipäivinä, pyhäpäivinä eikä kesäisin juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Tiistain dharmaillat järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä osoitteessa Vetehisenkuja 3. Ohjelman kesto on 18-20:30 ja ovet avataan kello 17:30. Ohjelma koostuu tyypillisesti ohjatusta meditaatiosta, dharmapuheesta, ryhmäkeskustelusta sekä hiljaisesta meditaatiosta. Virallisen ohjelman jälkeen voi jäädä vielä jutustelemaan teekupin äärelle. Joka kuukauden ensimmäinen tiistai vedetään englanniksi. Tiistai-illat soveltuvat myös ensikertalaisille. Jos tulet meditoimaan kanssamme ensimmäistä kertaa, toivomme että saavut paikalle viimeistään kello 17:45, jotta ehdimme esitellä sinulle paikkoja.

Keskiviikon meditaatioillat järjestetään klo 18.00-19.15 parillisina viikkoina Meditaatiokellarissa, joka on neljän meditaatioryhmän yhteiskäytössä oleva tila Kruununhaassa, Meritullinkatu 11 B:ssä. Illan ohjelmassa on ohjattu meditaatio ja hiljainen meditaatio, joiden jälkeen osallistujat voivat jäädä teelle juttelemaan harjoituksesta ja tutustumaan toisiin harjoittajiin. Iltoihin ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harjoittajat. Ilta toimii lahjoitusperiaatteella eli mitään pakollista osallistumismaksua ei peritä, mutta illan päätteeksi voi jättää lahjoituksen. Koputathan Meditaatiokellarin ikkunaan niin sinut tullaan päästämään ovesta sisään. Olemme paikalle klo 17.45 alkaen.

Torstain dharmaillat järjestetään Hetkiä-nimisessä mindfulness-studiossa lähellä Tapiolan keskustaa Espoossa osoitteessa Menninkäisentie 5 C. Parillisilla viikoilla Tapiolan illat pidetään klo 18-20. Ohjelmassa on ohjattu meditaatio sekä dharmapuhe, keskustelu ja/tai hiljainen meditaatio. Parittomilla viikoilla Tapiolan illat pidetään klo 18-19:15. Ohjelmassa on ohjattu meditaatio ja hiljainen meditaatio. Kaikkien iltojen jälkeen halukkaat voivat jäädä paikalle vielä teelle, juttelemaan ja tutustumaan muihin meditoijiin. Iltoihin ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harjoittajat. Alaovella ei ole summeria eikä ovikoodia, joten tulethan paikalle klo 17:45-17:55, jolloin joku on pitämässä alaovea auki. Meditaatiotila on 5. kerroksessa. Talossa ei valitettavasti ole hissiä.

Perjantaiset meditaatioillat järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä  osoitteessa Vetehisenkuja 3. Meditaatio alkaa kello 19 ja ovet avataan kello 18:45. Perjantain illassa ei ole ohjaajaa, joten ilta ei sovellu ensikertalaisille. Ohjelmaan kuuluu yksi 45 minuutin jakso hiljaista istumameditaatiota, jonka jälkeen voi halutessaan jäädä teelle.

Meditaatiopäivät

Järjestämme hiljaisia harjoituspäiviä keskimäärin kerran kuukaudessa Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä (Vetehisenkuja 3). Ne ovat hyvä mahdollisuus ylläpitää ja syventää harjoitusta retriittien ulkopuolella sekä kelpo tilaisuus tutustua retriittimäiseen harjoitusaikatauluun. Osallistujat tekevät omaa harjoitustaan, eli aikaisempi meditaatiokokemus esim. meditaatioilloista on tarpeen.

Vuoden 2018 meditaatiopäivät järjestetään 3.2., 3.3., 7.4., 5.5., 2.6., 7.7., ja 4.8.

Koska meditaatiopäivän harjoitus on kokonaisuus, pyydämme osallistujia tulemaan ajoissa ja lähtemään vasta ohjelman päätyttyä. Osallistuminen on mahdollista myös puolikkaaseen ohjelmasta, joko lähtemällä tai saapumalla kello 13.45. Ilmoittauduthan meditaatiopäiviin lomakkeella. Jos olet ilmoittautumassa myöhempään kuin seuraava meditaatiopäivä, laita tästä kommentti.

Tilaisuus on maksuton; osallistujat voivat jättää vapaaehtoisen lahjoituksen.

Tyypillinen ohjelma:

10:00 ovien avaus
10:15 istumameditaatio
11:00 kävelymeditaatio
11:30 istumameditaatio
12:15 kävelymeditaatio
12:45 istumameditaatio
13:30 lounastauko, omat eväät; saa poistua & saapua
14:00 opetuspuhe nauhalta
15:00 kävelymeditaatio
15:45 istumameditaatio
16:30 kävelymeditaatio
17:15 istumameditaatio
18:00 ohjelma päättyy

Ohjaajat

Nirodhan suomenkielistä toimintaa ohjaavat tehtäväänsä koulutetut ohjaajat. Ohjaajien valtuudet tarjota erityyppistä toimintaa riippuvat ohjaajatasosta. Nirodhan pääohjaajilla on valtuudet tarjota ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita, kursseja, päiväretriittejä,  henkilökohtaista ohjausta harjoittajille sekä alimpien tasojen ohjaajakoulutusta. Pääohjaajia on viisi. Heistä neljä (Sari, Juha, Sampo ja Anne) ovat parhaillaan dharmaopettajakoulutuksessa, joka valtuuttaa heidät aikanaan opettamaan myös hiljaisia meditaatioretriittejä.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli kymmenen vuotta ja ollut noin 30 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Hän ohjaa Nirodha ry:n meditaatioiltoja ja opettaa työkseen mindfulnessia erilaisille ryhmille (lapset, nuoret, opettajat, 8 viikon MBSR-kurssit, addiktioiden hoito jne.).

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja ja kursseja, ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa.

Sampo Koistinen on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja opettanut meditaatiota vuodesta 2008. Hän on Nirodha ry:n perustajajäsen ja on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen.

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina.

John Millar recalls meditation happening (without a clue what it was!) from a young age to his early-teens. A meditation book found in a second-hand bookshop had a powerful “deja vu” impact during a nomadic year in the South Island of New Zealand between bachelor studies and working in mechanical engineering in Auckland. When he returned to Auckland a friend met during his wanderings mentioned the Sphere Group and a teacher called Tarchin, who had been ordained in the Karma Kagyu tradition for 12 years. John attended meditation sessions, numerous retreats, some with Namgyal Rinpoche, and lived in a teaching house in his final year in Auckland with Tarchin Hearn and his partner Mary Jenkins. This teaching was from an eclectic combination of various Buddhist and non-Buddhist sources. Tarchin’s teacher was Namgyal Rinpoche, who had first been ordained in the Burmese tradition by U. Thila Wunta Sayadaw and was known as Ananda Bodhi before being recognised by the 16th Karmapa as a Rinpoche.

After some travel with Tarchin, John commenced wandering, supporting himself from street music. It can be said that John was unordained in the non-doctrinal street Bikkhu tradition for 12 years…

In 2010, a Tantric masseur somehow recognised that John Millar (who was by now working as a researcher and lecturer at Aalto University) practised meditation, and suggested that Nirodha might be a suitable group for him to sit with, so he checked it out, and has been sitting with this wonderful group, facilitating and hosting teachers ever since. John’s practice and teaching start from whatever seems appropriate, but generally tend to the minimalistic, with utterances such as “let go, let go of even trying to let go… “

Henkilökohtainen ohjaus

Nirodhan ohjaajat tarjoavat mahdollisuutta keskustella meditaatioharjoitukseen tai dharmaan liittyvistä kysymyksistä kahden kesken. Tapaamiset soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harjoittajille. Tapaamiset ovat hyvä mahdollisuus syventää omaa harjoitusta, saada siihen uutta näkökulmaa tai pitää yllä intoa harjoittaa arjessa. On arvokasta puhua omasta harjoituksestaan kokeneen harjoittajan kanssa. Tapaamiseen voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä – kysymys voi olla esimerkiksi se, miten saisi itsensä istumaan alas kiireisen arjen keskellä.

Lue lisää henkilökohtaisesta ohjaamisesta ja varaa tapaaminen.

Paikallisryhmät

Nirodhalla on aktiivista paikallisryhmätoimintaa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, ja Turussa. Tässä paikallisryhmien yhteystiedot:

Paikallisryhmätoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä löytyy myös muista kaupungeista, esim. Hämeenlinnasta, Joensuusta, Kuopiosta, Oulusta, Raumalta ja Rovaniemeltä. Jos olet kiinnostunut meditoimaan ryhmässä näillä alueilla, ota yhteyttä meihin osoitteessa nirodha.ry@gmail.com, niin välitämme yhteystietosi eteenpäin. Jossain vaiheessa kriittinen massa ylittyy ja paikallisryhmä saadaan perustettua! Mikäli haluat ryhtyä yhteyshenkilöksemme jollain uudella alueella, voit lähettää meille yhteystietosi edellämainittuun osoitteeseen.

Dharmaryhmät

Dharmaryhmien tarkoitus on tukea jäsentensä harjoitusta antamalla mahdollisuus meditoida yhdessä, jakaa omia kokemuksiaan sekä oppia toisten kokemuksista. Ryhmä koostuu n. 5–12 henkilöstä ja tapaa esim. 1–4 kertaa kuukaudessa. Lisätietoja erillisellä dharmaryhmät-sivulla.

Lahjoitukset

Anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja muodostaa perinteen joka on mahdollistanut dharman leviämisen ja sen, että mekin voimme yhä kuulla ja harjoittaa näitä opetuksia 2500 vuotta Buddhan jälkeen.

Pyrimme kattamaan meditaatiopäivistä ja -illoista koituvat vuokrakulut lahjoituksin, sekä pitämään tapahtumien hinnat mahdollisimman alhaisina. Retriittien hinnat kattavat opettajien matkakulut, tilavuokrat ja retriitin ruokakulut.

Opettajat ja järjestäjät eivät  peri mitään  korvausta, vaan lahjoittavat panoksensa opetustilaisuuden tai retriitin hyväksi dana-perinteen mukaisesti, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Osallistujat voivat tukea tätä arvokasta työtä antamalla puolestaan opettajille lahjoituksen.