Toimintaa

Nirodhan toiminnasta tiedotetaan sähköpostilistalla (liity). Tiedotteita tulee joitakin kertoja kuukaudessa. Jokaisessa viestissä on linkki, jolla voi perua tilauksen.

Yhdistyksen löydät myös Facebookista, jossa on myös toimintaan osallistuneiden epävirallisempi keskusteluryhmä Nirodhan virtuaalisangha sekä paikallisryhmien sivuja ja ryhmiä.

Meditaatioillat ja -aamut

Huom! Katso kesäaikataulu täältä.

Nirodha järjestää meditaatioiltoja tiistaisin, torstaisin, perjantaisin sekä aamumeditaation maanantaisin ja keskiviikkoisin. Nämä tapahtumat ovat kaikille avoimia ja toimivat lahjoitusperiaatteella: mitään pakollista osallistumismaksua ei peritä, mutta session päätteeksi voi jättää lahjoituksen ohjaajalle ja/tai Nirodhalle. Meditaatioiltoihin ja -aamuihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Meditaatiot ovat kokonaisuuksia ja toivomme osallistujien olevan paikalla illan alusta loppuun saakka.

Maanantaiaamujen yhteismeditaatiot järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä  osoitteessa Vetehisenkuja 3. Meditaatio alkaa kello 7 ja ovi aukeaa kello 6:55. Maanantaiaamuisin paikalla ei ole ohjaajaa, joten tilaisuus ei sovellu ensikertalaisille. Ohjelmaan kuuluu yksi tunnin jakso hiljaista istumameditaatiota. Aamumeditaatio on yhteinen kaikille Sampo-keskuksessa toimiville ryhmille. Keskiviikkoaamujen yhteismeditaatiot toimivat maanantaiaamujen tapaan, mutta ohjelmana on yksi 90 minuutin jakso hiljaista istumameditaatiota. Aamuistumisia ei järjestetä joulun ja uudenvuoden välipäivinä, pyhäpäivinä eikä kesäisin juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Tiistain dharmaillat järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä osoitteessa Vetehisenkuja 3. Ohjelman kesto on 18-20:30 ja ovet avataan kello 17:30. Ohjelma koostuu tyypillisesti ohjatusta meditaatiosta, dharmapuheesta, ryhmäkeskustelusta sekä hiljaisesta meditaatiosta. Virallisen ohjelman jälkeen voi jäädä vielä jutustelemaan teekupin äärelle. Joka kuukauden ensimmäinen tiistai vedetään englanniksi. Tiistai-illat soveltuvat myös ensikertalaisille. Jos tulet meditoimaan kanssamme ensimmäistä kertaa, toivomme että saavut paikalle viimeistään kello 17:45, jotta ehdimme esitellä sinulle paikkoja.

Keskiviikon meditaatioillat järjestetään klo 18.00-19.15 parillisina viikkoina Meditaatiokellarissa, joka on neljän meditaatioryhmän yhteiskäytössä oleva tila Kruununhaassa, Meritullinkatu 11 B:ssä. Illan ohjelmassa on ohjattu meditaatio ja hiljainen meditaatio, joiden jälkeen osallistujat voivat jäädä teelle juttelemaan harjoituksesta ja tutustumaan toisiin harjoittajiin. Iltoihin ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harjoittajat. Ilta toimii lahjoitusperiaatteella eli mitään pakollista osallistumismaksua ei peritä, mutta illan päätteeksi voi jättää lahjoituksen. Koputathan Meditaatiokellarin ikkunaan niin sinut tullaan päästämään ovesta sisään. Olemme paikalle klo 17.45 alkaen.

Torstain dharmaillat järjestetään Hetkiä-nimisessä mindfulness-studiossa lähellä Tapiolan keskustaa Espoossa osoitteessa Menninkäisentie 5 C. Parillisilla viikoilla Tapiolan illat pidetään klo 18-20. Ohjelmassa on ohjattu meditaatio sekä dharmapuhe, keskustelu ja/tai hiljainen meditaatio. Parittomilla viikoilla Tapiolan illat pidetään klo 18-19:15. Ohjelmassa on ohjattu meditaatio ja hiljainen meditaatio. Kaikkien iltojen jälkeen halukkaat voivat jäädä paikalle vielä teelle, juttelemaan ja tutustumaan muihin meditoijiin. Iltoihin ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin harjoittajat. Alaovella ei ole summeria eikä ovikoodia, joten tulethan paikalle klo 17:45-17:55, jolloin joku on pitämässä alaovea auki. Meditaatiotila on 5. kerroksessa. Talossa ei valitettavasti ole hissiä.

Perjantaiset meditaatioillat järjestetään Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä  osoitteessa Vetehisenkuja 3. Meditaatio alkaa kello 19 ja ovet avataan kello 18:45. Perjantain illassa ei ole ohjaajaa, joten ilta ei sovellu ensikertalaisille. Ohjelmaan kuuluu yksi 45 minuutin jakso hiljaista istumameditaatiota, jonka jälkeen voi halutessaan jäädä teelle.

Meditaatiopäivät

Järjestämme hiljaisia harjoituspäiviä keskimäärin kerran kuukaudessa Buddhalainen keskus Sampossa Hakaniemessä (Vetehisenkuja 3). Ne ovat hyvä mahdollisuus ylläpitää ja syventää harjoitusta retriittien ulkopuolella sekä kelpo tilaisuus tutustua retriittimäiseen harjoitusaikatauluun. Osallistujat tekevät omaa harjoitustaan, eli aikaisempi meditaatiokokemus esim. meditaatioilloista on tarpeen.

Vuoden 2018 meditaatiopäivät järjestetään 3.2., 3.3., 7.4., 5.5., 2.6., 7.7., ja 4.8.

Koska meditaatiopäivän harjoitus on kokonaisuus, pyydämme osallistujia tulemaan ajoissa ja lähtemään vasta ohjelman päätyttyä. Osallistuminen on mahdollista myös puolikkaaseen ohjelmasta, joko lähtemällä tai saapumalla kello 13.45. Ilmoittauduthan meditaatiopäiviin lomakkeella. Jos olet ilmoittautumassa myöhempään kuin seuraava meditaatiopäivä, laita tästä kommentti.

Tilaisuus on maksuton; osallistujat voivat jättää vapaaehtoisen lahjoituksen.

Tyypillinen ohjelma:

10:00 ovien avaus
10:15 istumameditaatio
11:00 kävelymeditaatio
11:30 istumameditaatio
12:15 kävelymeditaatio
12:45 istumameditaatio
13:30 lounastauko, omat eväät; saa poistua & saapua
14:00 opetuspuhe nauhalta
15:00 kävelymeditaatio
15:45 istumameditaatio
16:30 kävelymeditaatio
17:15 istumameditaatio
18:00 ohjelma päättyy

Retriitit

Nirodha ry järjestää vuosittain useita hiljaisia vipassana-retriittejä. Retriittien opettajat ovat käyneet Gaia Housen opettajakoulutuksen tai ovat muuten laajalti tunnettuja vipassana-opettajia. Nirodhan retriiteillä ovat opettaneet mm. Rob Burbea, Caroline Jones sekä Patricia Genoud-Feldman. Retriitit järjestetään Etelä-Suomessa.

Lisätietoja retriitit-osiossa.

Henkilökohtainen ohjaus

Nirodhan ohjaajat tarjoavat mahdollisuutta keskustella meditaatioharjoitukseen tai dharmaan liittyvistä kysymyksistä kahden kesken. Tapaamiset soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harjoittajille. Tapaamiset ovat hyvä mahdollisuus syventää omaa harjoitusta, saada siihen uutta näkökulmaa tai pitää yllä intoa harjoittaa arjessa. On arvokasta puhua omasta harjoituksestaan kokeneen harjoittajan kanssa. Tapaamiseen voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä – kysymys voi olla esimerkiksi se, miten saisi itsensä istumaan alas kiireisen arjen keskellä.

Lue lisää henkilökohtaisesta ohjaamisesta ja varaa tapaaminen.

Kurssit ja opintopiirit

Nirodha järjestää myös opintopiirejä ja kursseja.

Pääkaupunkiseutu:

Metta – Cultivating Kindness (in English) 4.11.2017

Vapautuksen dharma 6.11.-4.12.2017

Vipassana-meditaation johdantokurssi Espoossa ma 8.-29.1.2018

Lahti: Ystävällisyys ja järkkymättömyys – kaksi suomenkielistä retriittipäivää 18.-19.11.2017

Joensuu: Vapauttava ymmärrys ja mielentyyneys -kurssi 9.-10.12.2017

Lappeenranta: Läsnäoleva samaistumattomuus – kaksi suomenkielistä retriittipäivää 9.-10.12.2017

Jyväskylä: Hiljaiset harjoituspäivät syksyllä

Awakening Joy on viiden kuukauden mittainen kurssi, jonka tarkoitus on lisätä iloa, onnellisuutta ja hyvinvointia osanottajien elämässä. Kurssi alkaa helmikuussa ja päättyy kesäkuussa. Varsinaiset kurssi-illat pidetään Berkeleyssä Kaliforniassa, mutta internet-version voi suorittaa missä päin maailmaa hyvänsä, esimerkiksi suomalaisessa paikallisryhmässä. Lisätietoja kurssista.

Paikallisryhmät

Nirodhalla on aktiivista paikallisryhmätoimintaa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, ja Turussa. Tässä paikallisryhmien yhteystiedot:

Paikallisryhmätoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä löytyy myös muista kaupungeista, esim. Hämeenlinnasta, Joensuusta, Kuopiosta, Oulusta, Raumalta ja Rovaniemeltä. Jos olet kiinnostunut meditoimaan ryhmässä näillä alueilla, ota yhteyttä meihin osoitteessa nirodha.ry@gmail.com, niin välitämme yhteystietosi eteenpäin. Jossain vaiheessa kriittinen massa ylittyy ja paikallisryhmä saadaan perustettua! Mikäli haluat ryhtyä yhteyshenkilöksemme jollain uudella alueella, voit lähettää meille yhteystietosi edellämainittuun osoitteeseen.

Dharmaryhmät

Dharmaryhmien tarkoitus on tukea jäsentensä harjoitusta antamalla mahdollisuus meditoida yhdessä, jakaa omia kokemuksiaan sekä oppia toisten kokemuksista. Ryhmä koostuu n. 5–12 henkilöstä ja tapaa esim. 1–4 kertaa kuukaudessa. Lisätietoja erillisellä dharmaryhmät-sivulla.

Lahjoitukset

Anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja muodostaa perinteen joka on mahdollistanut dharman leviämisen ja sen, että mekin voimme yhä kuulla ja harjoittaa näitä opetuksia 2500 vuotta Buddhan jälkeen.

Pyrimme kattamaan meditaatiopäivistä ja -illoista koituvat vuokrakulut lahjoituksin, sekä pitämään tapahtumien hinnat mahdollisimman alhaisina. Retriittien hinnat kattavat opettajien matkakulut, tilavuokrat ja retriitin ruokakulut.

Opettajat ja järjestäjät eivät  peri mitään  korvausta, vaan lahjoittavat panoksensa opetustilaisuuden tai retriitin hyväksi dana-perinteen mukaisesti, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Osallistujat voivat tukea tätä arvokasta työtä antamalla puolestaan opettajille lahjoituksen.