Online-arkiretriitti, Heather Sundberg & Juha Penttilä 13.–16.11.2023

Neljä päivää harjoitusta arjessa” 
Kehollisuuden ja sydämen harjoituksia jokaiseen päivään

Voisiko jokainen päivämme ja jokainen toimemme olla osa dharmaharjoitusta?

Tällä neljän päivän arkiretriitillä (householder retreat) tutkimme, miten kehotietoisuutta sekä metta- ja myötätuntoharjoitusta voi tuoda osaksi arjen rytmiä ja rutiineja. Usein saatamme ajatella, että syvä harjoitus vaatii tuekseen hiljaisen retriitin. Tietoista läsnäoloa ja sydämen ominaisuuksia voi kuitenkin kehittää joka hetki, juuri siellä missä olemme.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Online-retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi osallistua online-retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitin opetus sisältää ohjattuja meditaatioita, opetuspuheita sekä kysymys–vastaustuokioita, jotka tukevat tietoisuusharjoituksen, sydämen ominaisuuksien ja meditatiivisen uteliaisuuden tuomista osaksi arjen tilanteita.

Tarjoamme mahdollisuuden tavata 1–3 kertaa päivässä (voit osallistua oman aikataulusi puitteissa). Toivomme kuitenkin, että osallistujat pääsevät ainakin yhteen tapaamiseen päivässä.

Aikataulu

10.00–10.50 Ohjattu meditaatio ja harjoitusohjeet sovellettavaksi päivään. Ohjaaja: Juha Penttilä.

14.00–14.20 Lyhyempi 20 minuutin meditaatio. Ohjaaja: Juha Penttilä.

19.00–20.15 Opetus, ohjattu meditaatio ja kysymys–vastaustuokio päivän harjoituksesta. Ohjaaja: Heather Sundberg.

Kaikki ajat ovat Suomen aikoja.

Täältä löydät ideoita siihen, miten valmistautua kotoa käsin tapahtuvalle online-retriitille.

Ketkä opettavat?

Heather Sundberg on opettanut vipassana-meditaatiota vuodesta 1999 alkaen. Hän on opiskellut meditaatio-opettajaksi Jack Kornfieldin ja Joseph Goldsteinin johdolla Spirit Rock/IMS Senior Teacher Training Program -ohjelmassa. Tällä hetkellä hän on Spirit Rockin meditaatiokeskuksen opettajaneuvoston jäsen. Lisäksi hän on opiskellut keholähtöistä traumaterapiaa (Somatic Experiencing) sekä mindfulnessiin pohjautuvaa Hakomi-psykoterapiaa. Oman meditaatioharjoituksensa Heather aloitti teini-ikäisenä, ja hän on vuosien varrella viettänyt retriiteillä yhteensä kolme vuotta elämästään, viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana 1-3 kuukautta vuodessa. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Heather on luokanopettaja, ja hän oli Spirit Rockin meditaatiokeskuksen perhe- ja nuoriso-ohjelman opettaja vuosikymmenen ajan. Vuosina 2010–2015 hän vietti yhteensä vuoden opiskellen, harjoittaen ja tehden pyhiinvaelluksia Aasiassa. Heather opettaa retriittejä Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti, ja hän painottaa opetuksessaan thai-metsäperinteen kehollisia harjoituksia (Awakening Through the Body, mindfulnessin ensimmäinen perusta), sydämen laatuja kehittäviä harjoituksia (Divine Abodes) sekä viisausharjoituksia (MahaSati).

Juha Penttilä 

on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää.

Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 50 €. Retriitin perushinnalla katamme retriitin järjestämiseen liittyviä käytännön kuluja. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit2@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Huom! Kustannusten nousun myötä alennuspyyntöjen määrä on lisääntynyt ja tällä hetkellä emme ikävä kyllä aina pysty antamaan alennusta kaikille sitä tarvitseville. Pahoittelemme tilannetta ja pyrimme ratkaisemaan asian pian. Jos taloudellinen tilanteesi on hyvä, pyydämme, että harkitset perushintaa suuremman maksun maksamista. Näin voit tukea vähävaraisempia osallistujia.

Opettajat tarjoavat opetuksensa ilman korvausta, Buddhan aloittaman perinteen mukaisesti. Kummankin elinkeino on täysin heidän palvelemansa harjoittajayhteisön anteliaisuuden varassa. Retriitin osallistujat voivat lahjoittaa opettajille danaa (rahalahjoituksia) tarjotusta arvokkaasta opetuksesta. Osallistujille dana on mahdollisuus harjoittaa anteliaisuutta, joka on ensiaskel vapautumisen polulla.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Saat laskun maksusta (50 euroa) ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Käytäthän maksaessasi viitenumeroa.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten, jotta tiedämme, ketä odottaa mukaan.

Ystävällisin terveisin,

Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset
retriitit2@nirodha.fi
+1 470 641 7056 – vain Whatsapp, Telegram ja iMessage