Mikä on meditaatioretriitti?

Meditaatioretriitti on mahdollisuus vetäytyä joksikin aikaa arjen kiireistä ja tutustua omaan mieleensä paremmin. Se on mahdollisuus oppia ymmärtämään niitä taipumuksia ja käyttäytymismalleja, jotka meissä vaikuttavat. Retriitti on myös mahdollisuus pysähtyä elämässään ja pohtia sitä, kuinka haluaa elämänsä elää ja mikä on itselleen tärkeää.

Nirodha tarjoaa

Retriiteillä perehdytään usein joihinkin tiettyihin meditaatiotekniikoihin. Nirodhan järjestämät retriitit kuuluvat buddhalaiseen traditioon, jossa on rikas perinne erilaisia meditaatiotekniikoita ja mielenharjoituksia. Nirodha kuuluu laajempaan Insight Meditation -perinteeseen, johon kuuluu monia meditaatiokeskuksia ympäri maailmaa, esim. Gaia House Englannissa ja Insight Meditation Society (IMS) USAssa.

Retriittejämme ohjaavat länsimaiset maallikko-opettajat. He ovat käyneet Gaia Housen, Insight Meditation Societyn tai Spirit Rockin opettajakoulutuksen tai ovat muuten laajalti tunnettuja vipassana-opettajia. Opettajat antavat ohjeita meditaatioon, vastaavat kysymyksiin ja pitävät meditaatioharjoitukseen ja hengelliseen elämään liittyviä opetuspuheita. Retriittiemme opettajat ovat sitoutuneet perinteemme eettisiin sääntöihin (Teacher’s Code of Ethics Spirit Rock, Teacher’s Code of Ethics Gaia House). Nirodhan retriiteillä ovat opettaneet mm. Caroline Jones, Patricia Genoud-Feldman, James Baraz, Sayadaw U Tejaniya ja Rob Burbea. Suurin osa retriiteistä järjestetään Etelä-Suomessa.

Eri opettajien nauhoitettuja opetuspuheita on ladattavissa mm. Dharmaseed-sivustolta.

Mitä retriiteillä tapahtuu?

Retriittien päiväohjelmat vaihtelevat, mutta alla on yksi esimerkki:

6:15 Herätys
6:45 Istumameditaatio
7:30 Aamiainen
8:30 Työjakso (tiskaamista, vihannesten kuorimista ja pilkkomista, siivousta jne.)
9:30 Ohjattu istumameditaatio
10:15 Kävelymeditaatio
11:00 Istumameditaatio
11:45 Kävelymeditaatio
12:30 Lounas
14:30 Ohjattu istumameditaatio
15:15 Kävelymeditaatio
16:00 Istumameditaatio
16:45 Kävelymeditaatio
17:30 Illallinen
18:30 Istumameditaatio
19:15 Tauko
19:30 Illan opetuspuhe
20:30 Kävelymeditaatio
21:00 Istumameditaatio
21:30 Vapaata harjoitusta tai nukkumaan

Päivän aikana saattaa olla myös yksityisiä tai ryhmätapaamisia opettajan kanssa, jolloin on mahdollista kertoa opettajalle kuinka meditaatio on sujunut ja kysyä harjoitukseen liittyviä kysymyksiä. Joillain retriiteillä voi olla myös ohjattua joogaa tai venyttelyä.

Opettajan kanssa käytyjä keskusteluja ja ryhmähaastetteluja lukuunottamatta osanottajat ovat retriitin ajan hiljaisuudessa. Tämä tarkoittaa pidättäytymistä keskusteluista, kirjoittamisesta, lukemisesta ja kännykän käyttämisestä. Hiljaisuus luo ympäristön jossa harjoitukseen on helpompi syventyä. Joillekin ajatus monen päivän hiljaisuudesta saattaa tuntua jännittävältä etukäteen, mutta ihmiset tottuvat siihen pian ja alkavat kokea sen hyvin kauniina ja elämää ravitsevana asiana.

Ruokailu retriitillä

Nirodhan retriiteillä tarjotaan päivittäin kolme ateriaa: aamupala, lounas ja illallinen. Ruoka on pääosin vegaanista kasvisruokaa, joka on suunniteltu olemaan sekä ravitsevaa, täyttävää että herkullista.

Retriitille osallistuminen

Retriittien teemat vaihtelevat. Tulevien retriittien listalta voi tutkia mikä niistä sopii omaan aikatauluun ja kiinnostukseen. Retriitille ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake ja maksamalla varausmaksu. Retriittien suositushinta vaihtelee jonkin verran kustannusten mukaan, tyypillinen hinta on noin 200 euroa. Retriittien hinnat kattavat opettajien matkakulut, tilavuokrat ja retriitin ruokakulut. Osallistujat voivat ylläpitää opettajien ja järjestäjien arvokasta työtä antamalla heille retriitin lopussa lahjoituksen. Retriittitoimintaa voi tukea myös omalla työpanoksella esimerkiksi hakemalla retriitin apumanageriksi.