Online-retriitti 1.-5.4.2021: Sumedha ja Noon

Turvan ja yhteyden löytäminen – itsemme ja toisten syvän kuuntelemisen ilo

Yhteys on arvoituksellinen lämmin virta, joka pitää eläviä olentoja yhdessä kuin ravitseva iho. Joskus tämä ilon ja tuen ihmeellinen lähde voi näyttäytyä tavoilla, jotka menevät tavanomaisten sosiaalisten käytäntöjen tuolle puolen. Se ankkuroi meidät elämäämme auttamalla löytämään aitoutta itsessämme ja suhteissamme sekä kuulumaan maailmaan ja olemaan täällä kotonamme. Jotain taianomaista voi tulla näkyviin siinä, mitä jaamme muiden kanssa. Kun puhumme ja kun olemme hiljaa, puiden ja sadepisaroiden kanssa, tuulen kuiskauksissa. Otetaan aikaa kuuntelemiselle.

Monet meistä tuntevat olevansa korona-aikaan keinotekoisesti yksin ja eristyksissä, tai saatamme elää liiankin intensiivisesti toisten lähellä. Molemmat voivat tuoda mukanaan haasteita. Näissä tilanteissa – ja kuten Buddha näki, kaikessa elämässä – on rikastuttavaa ja vapauttavaa alkaa huomata oma kuunteleva sydämemme, löytää turvapaikka sisältämme sekä tukea ja aitoa yhteyttä niillä lukemattomilla tavoilla, jotka todellisuudessa ovat saatavillamme.

Tällä retriitillä tutkimme sisäistä yhteyttämme palaamalla tietoisesti lempeään, sisäiseen kuunteluun – kehossamme, joka on juurtunut luontoon, sekä sydän-mielessämme – samalla kun huomaamme tietoisuuden avaruuden ja lempeyden. Kun tuomme nämä yhteen, voimme tutkia millaista on löytää hiljaisuus, kuuntelu ja koti omassa olemuksessamme. Voimme myös löytää rikkautta yhteydestämme luontoon, maahan ja muihin olentoihin. Syvän kuuntelemisen polulta käsin voimme maistaa keskinäisten yhteyksien verkkoa – kykyämme vastata maailman tilanteisiin ja myös tietää että meitä kannatellaan.

Retriitin ohjelmaan kuuluu useita ohjattuja meditaatioita päivittäin, opetuksia, tilaisuuksia kysymyksille sekä ryhmätapaamisia ja tarpeen mukaan yksilötapaamisia opettajien kanssa. Katso esimerkkiaikataulu alempana.

Opetukset ja harjoittamamme meditaatiotekniikat perustuvat pääosin theravada-buddhalaiseen perinteeseen ja ovat yli 2500 vuotta vanhoja. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista. Sumedhan ja Noonin retriitit ovat aina sateenkaariystävällisiä.

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä.

Retriitin formaatti

Tämä retriitti toteutuu netin välityksellä käyttäen Zoomia alustana.

Retriitti alkaa torstaina 1.4. kello 19.15 suomen aikaan avausistunnolla, joka kestää kello 21:00 saakka.

Perjantaista sunnuntaihin (2.-4.4.) retriitin aikataulu näkyy alla. Ohjatut istunnot ovat lihavoituina.

7.00–7.45 Itsenäistä liikkumaharjoitusta
7.45–8.30 Istumameditaatio
8.30 Aamupalatauko
9.45–10.30 Hiljainen vertaisohjattu meditaatio
10.30–11 Kävelymeditaatio
11.00 Ohjattu meditaatio / Ohjeistus
12.00–12.30 Kävelymeditaatio (tai ryhmäkeskustelut)
12.30 Lounastauko
14.30–15.15 Hiljainen vertaisohjattu meditaatio
15.15–16 Kävelymeditaatio
16.00 Dharmapuhe
17.30 Illallistauko
18.45–19.30 Hiljainen vertaisohjattu meditaatio
19.30–20.15 Kävelymeditaatio
20.15 Meditaatio ja chanting

Retriitti päättyy maanantaina 5.4. Aikataulu on aamupalaan saakka samanlainen kuin edeltävinä päivinä ja kello 10-13 on loppuistunto.

Ketkä opettavat?

Sumedha (Hannah Bagshaw) kasvoi Ulko-Hebridien villissä luonnossa Skotlannissa. Oman taustansa ja Ajahn Chah’n perinteen inspiroimana hänen intohimokseen on muodostunut luontosuhteemme tutkiminen: erilaiset perspektiivit joita yhteys luontoon luo meille, ja välittäminen jota se tuo siihen miten elämme maailmassa.

Sumedha valmistui vuonna 1997 Manchesterin yliopistosta pääaineenaan uskontotiede, ja eli seuraavat 12 vuotta harjoittaen thai-metsäperinteessä aluksi noviisina ja sitten nunnana, ensin Amaravatin ja Chithurstin luostareissa Englannissa ja sitten Aloka Viharassa Kaliforniassa. Luovuttuaan nunnan kaavuista 2010 hän toimi vuoden managerina Dharmagiri-keskuksessa Etelä-Afrikassa Noonin kanssa, ja vuonna 2011 he perustivat yhdessä Ekuthuleni-retriittikeskuksen Ranskaan. Hänen harjoituksensa tärkeitä painopisteitä ovat yksinkertainen elämä lähellä villiä luontoa, ja kehollisen, kokonaisvaltaisen tietoisuuden kehittäminen. Näin vahvistuva vakaus ja lämminsydämisyys auttavat häntä jatkuvalla, kohti tuntematonta avautuvalla tutkimusmatkalla. Sumedha on kiinnostunut pitämään harjoitusta elävänä, todellisena ja avoimena kaikelle mitä tulee vastaan niin itsen sisällä kuin ulkopuolellakin.

Noon Baldwin on entinen sirkustaiteilija ja katuartisti, joka jäi pois sirkuksesta vuonna 2004 omistaakseen elämänsä henkiselle harjoitukselle, asuen dharma-keskuksissa Ranskassa ja Etelä-Afrikassa sekä Amaravatin luostarissa Englannissa. Hän loi yhdessä Sumedhan kanssa Ekuthulenin, yksinkertaisen meditaatiokeskuksen luonnon keskellä Ranskan Pyreneiden laitamilla, vuonna 2011. Painopiste Ekuthulenissa on meditaatiossa, ekologisessa tietoisuudessa ja näiden kahden yhdistämisessä.

Noon on kiinnostunut monenlaisista henkisistä perinteistä, ja hän onkin saanut vaikutteita monesta suunnasta: Jaya Ashmoren (Open Dharma) retriiteiltä ja kursseilta vuodesta 2008 lähtien, Ajahn Chah’n buddhalaisesta traditiosta vuodesta 2000, tiibetinbuddhalaisuudesta, meditatiivisesta laulamisesta sekä hiljaisesta kävelemisestä ja liikkeestä. Hän nauttii siitä, miten perinteiset ja avoimet henkiset harjoitukset kohtaavat hänen sydämessään. Noonin kirjava elämänkokemus on johtanut vahvaan kykyyn kuunnella ja elävään harjoitukseen, jota hän mielellään jakaa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin hinta on 30€. Retriitille voi varata paikan maksamalla varausmaksun ja täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Marianne Kautiala (+358 50 531 8228) & Jaakko Mattila (+358504949649)