Online-päiväretriitti: Samadhi – Meditatiivinen mielentyyneys sunnuntai 4.9.2022.

Samadhi – meditatiivinen mielentyyneys – on yksi monista arvokkaista meditatiivisista taidoista joita voimme kehittää elämässämme. Samadhi tarkoittaa mielen tyyneyttä jossa huomio lepää vakaasti jonkin kokemuksen parissa. Samadhi voi muodostaa harjoituksessa tärkeän ulkoisista asioista riippumattoman hyvinvoinnin voimavaran joka voi tukea meitä monissa elämän vaikeuksissa ja myrskyissä. Harjoituksen myötä huomiomme kehittyy hienovaraisemmaksi ja vakaammaksi, jolloin voimme alkaa oivaltaa asioita joita emme arkitietoisuudessa huomaisi.

Retriittipäivän aikana syvennymme kehotietoisuuden ja hengityksentarkkailun meditaatioharjoituksiin. Vaalimme näiden harjoitusten avulla meditatiivista asettuneisuutta, hyvinvointia ja syvyyttä. Päivissä käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat samadhin syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, kärsivällisyyttä, ja leikkisää asennetta – sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Päiväretriitti on mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta samadhiharjoituksesta.

Päivän ohjelmaan kuuluu ohjattuja meditaatioita, opetuspuhe, hiljaista harjoitusta, kävelymeditaatiota sekä mahdollisuus kysymyksiin ja jakamiseen.

Miten online-päiväretriitti toimii?

Päiväretriitti järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja tapahtuman Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Voit valintasi mukaan osallistua retriitille kotoa, mökiltä tai muulta itsellesi mieluiselta paikalta. Sekä istuma- että kävelymeditaatiota voit tehdä sisällä tai ulkona. Jos mahdollista, pyri valitsemaan sellainen ympäristö, jossa voit viettää päivän rauhassa ja hiljaisuudessa. On kuitenkin täysin ok, jos sinun täytyy jossain vaiheessa päivää lyhyesti kommunikoida esimerkiksi muiden perheenjäsenten kanssa. 

Koetamme päiväretriitillä luoda mahdollisimman suotuisat puitteet rauhaisalle hetkessä lepäämiselle, joten on tärkeää, että luovumme retriitin ajaksi webistä, sosiaalisesta mediasta, kirjoista, televisiosta, viesteistä ja notifikaatioista. Jos sinun on mahdollista laittaa kännykkäsi kokonaan pois päältä ja käyttää jotakin muuta kelloa tai ajastinta, se on retriittikokemuksen kannalta suureksi avuksi. 

Pyrithän pääsemään mukaan koko päiväksi, sillä ohjelma muodostaa tarkkaan mietityn kokonaisuuden. Jos se tukee hyvinvointiasi, voit halutessasi korvata toisen iltapäivän kävelymeditaatiojaksoista esimerkiksi rauhallisella joogalla, qi gongilla tai läsnäolevalla luovalla liikkeellä.

Kurssipäivät: Sunnuntaina 4.9.2022

Ajankohta: Kello 9.30-16.30

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän ilmoittautumislomakkeen.

Hinta: 5 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Kurssin ohjaaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan.

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881

Ohjaajasta:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.