Brahma vihara -meditaatiot

Brahma vihara -meditaatioita on neljä: rakastava ystävällisyys, myötätunto, myötäilo sekä mielen ja sydämen järkkymätön tasapaino. Palinkielinen termi brahma vihara tarkoittaa suomeksi taivaallista asuinsijaa. Tämä termi kuvaa mielemme tilaa silloin, kun nämä kauniit mielen ja sydämen laadut ovat vahvoja. Brahma vihara -harjoitukset voidaan kohdistaa kehen tahansa elävään olentoon, myös itseemme. Meditaatioharjoituksen keinoin voimme oppia tavoittamaan ja vahvistamaan näitä kauniita mielentiloja.

Rakastava ystävällisyys (metta)

Metta voidaan suomentaa rakastavan ystävällisyyden lisäksi myös hyväntahtoisuudeksi tai lempeydeksi. Metta-meditaatio kehittää luontaista kykyämme avoimeen, rakastavaan sydämeen. Metta-harjoituksessa toivotamme sekä itsellemme että muille eläville olennoille onnellisuutta ja hyvinvointia.

Seuraavat linkit voivat olla hyödyksi mettan harjoittamisessa:

Myötätunto (karuna)

Myötätunto on avoimen sydämen luonnollinen vastaus niin sisäisen kuin ulkoisenkin kärsimyksen kohtaamiseen. Myötätuntoinen sydän ikään kuin värisee kärsimystä kohdatessaan ja haluaa lievittää sitä.

Seuraavat linkit voivat olla hyödyksi myötätunnon harjoittamisessa: 

Myötäilo (mudita)

Kun avoin sydän kohtaa onnea ja menestystä, tuloksena on myötäilo. Myötäilon harjoituksissa toivomme onnen jatkuvan ja kasvavan.

Seuraavat linkit voivat olla hyödyksi myötäilon harjoittamisessa: 

Mielen ja sydämen järkkymätön tasapaino (upekkha)

Elämässämme kaikki on jatkuvassa muutoksessa niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Välillä koemme nautintoa, välillä tuskaa. Välillä saamme kiitoksia, välillä meitä moititaan. Välillä menestymme, välillä epäonnistumme. Välillä läheisillämme on vaikeaa, välillä heillä menee hienosti. Järkkymätön mieli ja sydän ovat kuin vuori, joka ei hätkähdä kovassakaan myrskyssä. Voimme kehittää tällaista tasapainoista järkkymättömyyttä erilaisilla meditaatioharjoituksilla ja reflektioilla.

Seuraavat linkit voivat olla hyödyksi järkkymättömän tasapainon harjoittamisessa: