Meditaatioasennot

Formaalia eli muodollista meditaatiota voi harjoittaa neljässä asennossa: istuen, seisoen, kävellen ja maaten. Istumameditaatiota voi harjoittaa tuolilla tai lattialla. Ryhdikäs ja samanaikaisesti rento asento luo mahdollisimman hyvät olosuhteet sille, että mieli voi pysyä harjoituksen ajan valppaana, virkeänä ja rentona.

Jos olet tulossa Nirodhan tapahtumaan ja tunnet kaipaavasi ohjeistusta meditaatioasentoihin liittyen, kannattaa saapua paikalle esim. 15 minuuttia ennen tapahtuman alkua ja pyytää tapahtuman ohjaajalta tai opettajalta pientä opastusta. Myös tästä äänitteestä voi olla apua: Opastus meditaatioasentoihin + yksinkertainen hengityksentarkkailumeditaatio (15 + 15 min / Anne 8.1.2018).

Jos haluat oppia kävelymeditaatiota, näistä äänitteistä voi olla apua (nauhoitettu 22.6.2021 Annen opettamassa meditaatioillassa):

Jos haluaa meditoida kotonaan lattialla istuen, meditaatiotyynyjä (zafu), -alustoja (zabuton) ja -penkkejä (seiza-penki) voi ostaa monista joogakaupoista. On mahdollista myös itse rakentaa puinen meditaatiopenkki Nirodhan ohjeen perusteella.