Meditaatiopäivä – Anatta Turku 4.4.2020

Että itse on olemassa, näin on opetettu,
samoin kuin myös ei-itseyttä
ovat Buddhat opettaneet, ja näiden lisäksi
doktriinia ei kummastakaan: itseydestä tai itsettömyydestä.”
-Nagarjuna, Mulamadhyamakakarika XVIII. 6.

Buddhalaisten tyhjyysopetusten ytimessä on ajatus anattasta, itsen tyhjyydestä. Minuutemme sanotaan olevan ehdollisesti rakentunut vaikutelma vailla omaa erillistä olemassaoloa. Mutta samaan aikaan arkinen kokemuksemme omasta olemassaolostamme tuntuu täysin kiistattomalta ja itsestäänselvältä – koko elämämme jäsentyy tämän minuuden kokemuksen ympärille.

Meditaatiopäivässä syvennymme kahteen harjoitukseen jotka alkavat avata ymmärrystä minuuden rakentuneisuuteen hiukan eri tavoin.

Anatta-meditaatiossa tulemme tietoisiksi mielen totunnaisesta taipumuksesta samaistua kaikkiin kokemuksen objekteihin; pidämme kehon tuntemuksia, ajatuksia, tunteita, mielentiloja ja tietoisuutta kaikkia itsestäänselvästi ominamme. Tässä meditaatiossa pyrimme myötätuntoisesti päästämään irti tästä samaistumisen taipumuksesta ja tutkimme millaista on nähdä kokemuksemme luonnonilmiön kaltaisena.

Anattaharjoituksen lisäksi tutustumme Chandrakirtin 7-osaiseen analyyttiseen meditaatioon, jossa reflektion avulla pohdimme mikä osa kokemuksesta voisi olla minuutemme, ja sitten otamme tämän reflektion lähtökohdaksi meditaatioon. Nämä kaksi meditatiivista lähestymistapaa täydentävät toisiaan ja tukevat ymmärryksen syvenemistä.

Tämä harjoituspäivä ei sovellu aloittelijoille, osallistujilta odotetaan aiempaa meditaatiokokemusta ja avoimuutta uudenlaisille lähestymistavoille.

Meditaatiopäivä järjestetään Anattan syventävän kurssin yhteydessä. Kurssille on mahdollista osallistua myös verkon välityksellä ja kurssiosallistujat voivat seurata meditaatipäivän opetusta etänä livestreamin avulla.

Meditaatipäivä: lauantaina 4.4.2020

Ajankohta: kello 10.15 – 18.00, ovet avataan 10.00

Sijainti: Köydenpunojankatu 14, 20100 Turku

Ilmoittautumiset: Kurssille voit ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla osallistumismaksun.

Hinta: 10 e. Pyrimme kattamaan maksuilla tapahtumapaikan vuokran ja opettajan matkakulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla. Maksun voi maksaa Nirodha ry:n tilille FI84 4108 0010 3769 97, viitenumero 302004047.

Opettajan palkkio: Opettaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoituksia voi tarjota kurssikertojen yhteydessä käteisellä tai MobilePaylla opettajan numeroon 0440887881.

Lisätietoja: Robin Lybeck, 0407464757

Ohjaajista: Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien.   Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen.  Juha on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.