Kurssilla perehdytään vipassana-meditaatioon, joka on yksi perinteisen buddhalaisen mielenharjoituksen kulmakivistä. Vipassana tarkoittaa syvää näkemistä tai vapauttavaa näkemisen tapaa. Meditaatiossa harjoittelemme näkemään ajatuksemme, tunteemme, havaintomme ja kaiken kokemuksemme uusista näkökulmasta, tavoilla jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja kärsimyksestä. Harjoituksen avulla voimme alkaa ymmärtää kuinka rajoittuneet käsityksemme itsestämme, muista ihmisistä ja maailmasta rakentuvat mielessämme, sekä kuinka näiden prosessien meditatiivinen ymmärtäminen mahdollistaa syvemmän vapautumisen ja myötätuntoisemman asennoitumisen itseämme ja muita kohtaan.
Buddhalaisen psykologian mukaan ihmisen kärsimykset johtuvat takertuneesta ja ymmärtämämättömästä suhteesta kokemukseen. Kolme tunnusmerkkiä, ilmöiden katoavaisuus, epätyydyttäyvyys ja ei-itseys, ovat meditatiivisia lähestymistapoja, jotka auttavat mieltä päästämään irti takertumisesta ja alkavat paljastaa kuinka kärsimys rakentuu sen varaan. Näiden harjoitusten avulla voimme alkaa myös ymmärtää kokemustamme syvällisemmin ja nähdä kuinka vaikutelmat itsestä ja muista ovat mielissämme rakentuneita. Tämä kaikki johtaa syvempään myötätuntoon ja vapautumiseen.
Kurssi soveltuu ihmisille jotka ovat joko käyneet meditaation tai mindfulnessin alkeiskurssin tai harjoittaneet meditaatiota itsenäisesti vähintään 4kk. Jos ei ole aiempaa meditaatiokokemusta tai sitä on vain vähän, huhtikuun alkeiskurssi sopii paremmin.
Kurssiajat
10:00-12:30 (ovet aukeavat 9:45)
Päivämäärät
su 13.3., su 20.3. ja su 27.3. klo 9.45-12.15
Sijainti
Buddhalainen Keskus Sampo, Hakaniemi, Vetehisenkuja 3.
Ilmoittautumiset
sähköpostitse osoitteeseen penttila.j(at)gmail.com
Hinta
Kurssi järjestetään osallistujien lahjoituksin. Lue lisää lahjoituksista.
Ohjaajasta
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä Buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa.