Anatta – taitavan samaistumattomuuden harjoitus on-line ja live päiväretriitti Jyväskylä 25.11.23

Buddhalaisten tyhjyysopetusten ytimessä on ajatus anattasta, itsen tyhjyydestä. Minuutemme ymmärretään olevan ehdollisesti rakentunut vaikutelma vailla omaa erillistä olemassaoloa. Mutta samaan aikaan arkinen kokemuksemme omasta olemassaolostamme tuntuu täysin kiistattomalta ja itsestäänselvältä – koko elämämme jäsentyy tämän itseyden kokemuksen ympärille.

Anatta-meditaatiossa tulemme tietoisiksi mielen totunnaisesta taipumuksesta samaistua kaikkiin kokemuksen objekteihin; pidämme kehon tuntemuksia, ajatuksia, tunteita, mielentiloja ja tietoisuutta kaikkia itsestäänselvästi ominamme. Tässä meditaatiossa pyrimme myötätuntoisesti päästämään irti tästä samaistumisen taipumuksesta ja tutkimme millaista on nähdä kokemuksemme luonnonilmiön kaltaisena.

Retriittipäivät ovat mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta meditaatiosta.

Päivän ohjelmaan kuuluu ohjattuja meditaatioita, opetuspuhe, hiljaista harjoitusta, ja kävelymeditaatiota.

Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheisiin.

Retriittipäivä: Lauantai 25.11.2023

Ajankohta: klo 10.00 -16.30

Osallistuminen ja sijainti: Kurssi toteutetaan sekä online-muotoisena verkossa että lähiopetuksena Jyväskylässä. Online osallistumisessa käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin ilmoittautuneille.

Osoite: Mahdollisuuksien talo, Kauppakatu 19 D, sisäpiha Jyväskylä

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua täyttämällä tämän lomakkeen.

Hinta: Jyväskylän lähiosallistumisen hinta 15 e, etäosallistuminen 5e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit olla yhteydessä järjestäjiin.

Lahjoitukset: Kurssin ohjaaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881

Ohjaajasta:
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.