Avara tietoisuus – Alkuperäinen mieli ja Buddhaluonto online-retriitti 27.-28.1.24


Avaran tietoisuuden harjoituksissa huomaamme kuinka mieli voi näyttäytyä meille meditaatiossa kirkkaana, tilavana, järkkymättömänä ja taivaan kaltaisena tilana. Tästä kauniista meditatiivisesta tilasta puhutaan buddhalaisissa perinteissä monilla nimillä: alkuperäisenä mielenä, perimmäisenä viisautena ja Buddhaluontona, ja sen voidaan käsittää sisältävän kaikki jalot mielen ja sydämen laadut. Tällä retriitillä voimme alkaa avautua näille meditatiivisille kokemuksille yksinkertaisten ja käytännönläheisten harjoitusten avulla.

Hiljaisuus ja hyväntahtoisuus tukevat meditaatiokokemuksen syvenemistä ja myös haastavampien mielen ilmiöiden kohtaamista. Yhdessä avaran tietoisuuden kanssa ne muodostavat tärkeän pohjan meditatiivisen ymmärryksen kehittymiselle ja syvemmälle irtipäästämiselle.

Päivien ohjelmaan kuuluu ohjattuja meditaatioita, opetuspuhe, hiljaista harjoitusta ja kävelymeditaatiota. 

Retriittipäivät: Lauantai-Sunnuntai 27.1. – 28.1.2024

Retriitin opetusten aikataulu:

Lauantai: 10.00 – 11.30, 13.30 – 14.30 ja 17.30 – 19.00

Sunnuntai: 10.00 – 11.00, 13.30 – 14.30 ja 17.30 – 19.30

Huom! Opetussessioiden lisäksi retriitin ohjelma sisältää hiljaisia meditaatioita, joihin kannustamme osallistujia osallistumaan. Retriitille on mahdollista osallistua, vaikka ei pääsisikään jokaiseen opetusessioon.

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen.

Hinta: 20 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit olla järjestäjiin yhteydessä.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.