Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 7.-12.3.2017 Kruusilassa

Lempeydellä, viisaudella, selkeydellä

Päivittäisessä elämässämme kohtaamme monenlaisia myönteisiä ja negatiivisia kokemuksia ja tunnetiloja. Kuinka voimme kohdata kärsimyksen ystävällisyydellä ja myötätunnolla? Tällä retriitillä harjoitamme kykyämme suunnata lempeä huomiomme elämän epätyydyttävyyteen ja sen aiheuttamiin tunnetiloihin sekä siihen kuinka kohdata nämä tunnetilat lempeydellä, viisaudella ja selkeydellä.

Vipassana-meditaatio (engl. insight meditation) on yksinkertainen ja suora menetelmä, jossa havainnoidaan keho-mieli prosessia hetki hetkeltä rennosti ja tarkkaavaisesti. Tietoinen läsnäolo ja selkeä näkeminen paljastavat, että mitä tahansa kokemuksessamme nouseekaan esiin, on se luonnollinen seuraus persoonattomista olosuhteista. Kun opimme havainnoimaan kokemustamme tyynesti ja tasapainoisesti viisaiden näkemyksien avustuksella, voimme nähdä todellisuuden tarkasti, mistä seuraa vapauttavien oivalluksien syntyminen. Retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä harjoitetaan mm. sydäntä avaavia lempeyden ja myötätunnon meditaatioita.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatioista. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä anteliaisuuden harjoittaminen työjakson muodossa. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Kuka opettaa?

Retriitillä opettaa myös aikaisemmin Suomessa vieraillut ja opettanut Paul Burrows. Paul Burrows on harjoittanut meditaatiota  ashrameissa, buddhalaisissa luostareissa ja retriittikeskuksissa Englannissa, Intiassa ja Nepalissa sekä toiminut meditaatio-opettajana vuodesta 2007 lähtien. Hän opettaa säännöllisesti englantilaisessa Gaia House -meditaatiokeskuksessa ja on opettanut useita hiljaisia meditaatioretriittejä myös Suomessa. Tarkempi kuvaus Paulista löytyy hänen kotisivultaan: http://awakeningcity.com/
Hänen opetuspuheitaan löytyy osoitteesta http://www.dharmaseed.org/teacher/367/.

Retriitillä opettajaa avustaa suomeksi ja englanniksi meditaatio-ohjaaja Juha Penttilä. Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä Buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja  ja kursseja, ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa. Juhan blogia voi lukea osoitteessa: keskitie.wordpress.com/

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 155€, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Ilmoittautuminen on suljettu. Lisätietoja retriitin tarkemmat tiedot -sivulla.

Ystävällisin terveisin,
Markku Ilo (050 432 9241)