Insight Dialogue -retriitti 15.–19.7.2022 Kruusilassa, Bart van Melik

Yhdessä herääminen: Insight Dialogue -retriitti

Dalai Laman vastaus Ukrainan sotaan kertoo surusta, toivosta ja päättäväisyydestä. Hän sanoo: ”1900-luku oli sodan ja väkivallan vuosisata. 2000-luvun on oltava dialogin vuosisata.”

Juuri nyt, enemmän kuin koskaan, tarvitsemme kunnioittavaa kuuntelemista ja taitavaa dialogia, jotta voimme suhtautua elämään viisaasti ja rakkaudellisesti.

Insight Dialogue on sitoutunut ja vuorovaikutteinen tapa harjoittaa meditaatiota. Se yhdistää tietoisen läsnäolon ja Buddhan opetusten viisauden ihmissuhteiden voimaan. Näin harjoitus tukee kykyämme nähdä kirkkaasti inhimillisen kärsimyksen luonne, sen lähde sekä siitä vapautuminen.

Kun heräämme tietoisuuteen, löydämme mielen haastavan maaston. Suhtautuminen lempeän kiinnostuneesti omaan kokemukseemme – niin sisäisesti kuin suhteessa toisiin – avaa oven muutokseen. Siitä, mitä olemme vastustaneet ja välttäneet, tulee osa harjoituksen polkua. Kun näemme kirkkaasti mielen tavan rakentaa kokemusta, voimme tutkia taitavasti ja myötätuntoisesti tapoja toimia haastavassa maailmassa. Voimme kysyä: mitkä totutut tapamme havainnoida pitävät yllä tai estävät hyväntahtoista tietoisuuttamme? Millaiset sydämen ominaisuudet auttavat avautumaan haastavalle maailmalle täysin rinnoin?

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että Insight Dialogue -harjoitusta pidempään harjoittaneille. Opetus on englanninkielistä.

Retriitti vietetään sosiaalisessa hiljaisuudessa, jonka avulla tutkimme kuuntelemisen voimaa ja hiljaisuudesta käsin puhumista. Retriittipäivät koostuvat hiljaisen istumameditaation ja tietoisen liikkeen jaksoista sekä kahden tai useamman henkilön ryhmissä tehdyistä dialogiharjoituksista, joihin annetaan ohjeistus ja tarkka tutkiskelun suunta. Lisäksi retriittiin kuuluu opetuspuheita, ryhmä- ja yksilöhaastatteluja sekä päivittäinen työjakso.

Retriittillä tarjotaan yksinkertaisesta kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2–4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Kuka opettaa?

Bart van Melik on newyorkilaisen Community Meditation Centerin johtava opettaja. Hänen opettajiaan ovat olleet Joseph Goldstein, Carol Wilson ja Gregory Kramer, ja hän on itse opettanut meditaatiota ympäri maailmaa vuodesta 2009. Bart tuo meditaatioharjoitusta myös veteraanien, kodittomien nuorten ja New Yorkin julkisten koulujen teinien ulottuville. Hän haluaa tukea ihmisiä löytämään luovia, leikkisiä ja huolellisia tapoja suhtautua elämän paineisiin. Hän on julkaissut kirjan Still, in the City: Creating Peace of Mind in the Midst of Urban Chaos. Bart on alun perin Hollannista. Lue lisää Bartista: bartvanmelik.com

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 223 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Ulla Sillanpää (040 536 4181), ilmoittautumisvastaava

Marianne (Nella) Kautiala (0505318228), käytännön asiat