Kaksi päiväretriittiä Kirkkonummella la 20.10. & su 21.10.2018: Mielenrauha ja kaunis sydän

Mikä on viikonlopun teema?

Samadhi eli meditatiivinen mielentyyneys on yksi keskeisimmistä buddhalaisista meditaatiomenetelmistä. Ulkoisista tekijöistä riippumaton hyvinvointi, sisäinen voimavara, meditatiivinen herkistyminen ja erottelukyky… Samadhin hyödyt ovat lukemattomat. Näillä päiväretriiteillä tutustumme helposti lähestyttäviin ja mielenkiintoisiin keinoihin saattaa mieltä ja kehoa ykseyteen ja avata syvää rauhaa.

Mielenrauhaa tukevat monet muut kauniit sydämen ominaisuudet. Kärsivällisyys, ystävällisyys, energisyys ja muut harjoituksen kannalta välttämättömät laadut punotaan osaksi päivien ohjelmaa tukemaan samadhin syvenemistä ja tarkkaavaisuuden herkistymistä.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitit koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivien aikana on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista opastusta harjoitukseensa ryhmä- ja yksilötapaamisissa ohjaajien kanssa. Päivät vietetään hiljaisuudessa.

On mahdollista osallistua joko molempiin päiviin tai pelkkään lauantaihin. Pelkäksi sunnuntaiksi ei voi osallistua, sillä haluamme luoda sunnuntaina mahdollisimman hyvät puitteet mielen hiljenemiseen ja harjoituksen syvenemiseen ihmisille, jotka osallistuvat molempiin päiviin.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on oivallinen mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Osallistumista helpottaa, jos on harjoittanut istumameditaatiota jonkin verran. Kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita.

Päiväretriiteillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Päiväretriitit ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä.

Kuka opettaa?

Päiväretriitit opettaa Sampo Koistinen, yksi Nirodhan pääohjaajista.

Sampo on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja ohjannut Nirodhassa vuodesta 2008. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen. Sampo on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Missä päiväretriitit pidetään? Miten sinne pääsee?

Päiväretriitit järjestetään kauniissa, rauhallisessa Eerikinkartanossa Kirkkonummella n. 35 kilometriä Helsingin keskustasta. Paikan osoite on Eerikinkartanontie 164, 02880 Veikkola. Kartanolla ei voi yöpyä.

Ohjelman alkamis- ja loppumisajat on sovitettu bussiyhteyksiin Helsingistä. Lauantaina ohjelma alkaa klo 10:15 ja loppuu klo 17:30. Paikalle voi saapua klo 9:30 alkaen. Sunnuntaina ohjelma alkaa klo 9:35 ja loppuu klo 17:20. Paikalle voi saapua klo 9:00 alkaen. Pyydämme osallistujia sitoutumaan koko päivän ohjelmaan, ja varmistamaan, että he pystyvät saapumaan ajoissa ja lähtemään vasta ohjelman päätyttyä.

Helsingin suunnasta julkisilla kulkuneuvoilla tulijoille suosittelemme seuraavia yhteyksiä: lauantaina klo 9:00 Kampin linja-autoasemalta lähtevä bussi 280 Lamminpääntien pysäkille, josta kävely 1,8 km Eerikinkartanolle. Paluumatkalle bussi 280 lähtee Lamminpääntien pysäkiltä klo 18:19. Sunnuntaina klo 8:20 Kampista lähtevä 280, paluu klo 18:19 lähtevällä bussilla.

Järjestämme myös kyytikoordinaation yhteiskuljetuksia varten. Lähetämme ilmoittautuneille tähän liittyvän sähköpostin noin viikko ennen päiväretriittejä.

Mitä varusteita tarvitaan?

Päiväretriitillä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Lattialla istumista varten jokaiselle osallistujalle on Nirodhan puolesta varattu alusta (zabuton) ja yksi meditaatiotyyny (zafu). Jos tarvitset esimerkiksi lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin, tuothan ne mukanasi. Jos suunnittelet istuvasi lattialla, mukaan on hyvä ottaa rennot, kiristämättömät vaatteet.

Nirodha tarjoaa osallistujille teetä ja pikakahvia, mutta tuothan mukanasi myös omat lounaseväät. Eerikinkartanossa on jääkaappi ja kaksi mikroaaltouunia, joita voi hyödyntää eväiden säilytyksessä ja lämmityksessä.

Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheita varten.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Yhden päivän osallistumismaksu on 15 € ja kahden päivän 25 €. Sen voi maksaa Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 301810203. Osallistumismaksulla katetaan Eerikinkartanon vuokra ja muut käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, retriittipäiviin voi osallistua myös itse valitsemallaan summalla. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Ohjaajien palkkio katetaan kokonaisuudessaan osallistujien lahjoituksilla. Lahjoituksen ohjaajille voi tehdä retriittipäivissä käteisellä tai pankkikortilla. Lahjoituksen ohjaajille voi tehdä myös tilisiirrolla Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 520043. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Päiväretriiteille voi ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla osallistumismaksun. Paikkasi varmistuu vasta, kun maksusi näkyy tilillä. Jos osallistut sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi, täytä tämä lomake. Jos osallistut pelkäksi lauantaiksi, täytä tämä lomake.

Jos et pystykään osallistumaan, peruutathan ilmoittautumisesi hyvissä ajoin, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lopuksi

Jos sinulla on kysyttävää, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi tai soittaa ohjaajalle (numero alla).

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin
Sampo Koistinen (044 051 3176)