Kaksi päiväretriittiä Kirkkonummella la 29.9. & su 30.9.2018: Samadhi – Meditatiivinen mielentyyneys

Huom! Nämä päiväretriitit on jouduttu perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Pahoittelumme ilmoittautuneille.

Mikä on viikonlopun teema?

Samadhi – meditatiivinen mielentyyneys – on yksi arvokkaimmista meditatiivisista taidoista joita voimme kehittää elämässämme. Samadhi muodostaa tärkeän sisäisen hyvinvoinnin voimavaran, joka mahdollistaa syvemmän kokemuksellisen irtipäästämisen. Harjoituksen myötä huomiomme kehittyy hienovaraisemmaksi ja vakaammaksi, jolloin voimme alkaa oivaltaa asioita joita emme arkitietoisuudessa huomaisi.

Retriittipäivissä syvennymme kehotietoisuuden ja hengityksentarkkailun meditaatioharjoituksiin. Kehitämme niiden avulla meditatiivista keskittyneisyyttä ja syvyyttä. Päivissä käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat samadhin syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, kärsivällisyyttä, ja leikkisää asennetta – sekä muutamia yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Mitä päiväretriitillä tapahtuu?

Päiväretriitit koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivien aikana on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista opastusta harjoitukseensa ryhmä- ja yksilötapaamisissa ohjaajien kanssa. Päivät vietetään hiljaisuudessa.

On mahdollista osallistua joko molempiin päiviin tai pelkkään lauantaihin. Pelkäksi sunnuntaiksi ei voi osallistua, sillä haluamme luoda sunnuntaina mahdollisimman hyvät puitteet mielen hiljenemiseen ja harjoituksen syvenemiseen ihmisille, jotka osallistuvat molempiin päiviin.

Kenelle päiväretriitti sopii?

Päiväretriitti on oivallinen mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta päiväretriiteistä. Osallistumista helpottaa, jos on harjoittanut istumameditaatiota jonkin verran. Kokemusta kävelymeditaatiosta ei tarvita.

Päiväretriiteillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Päiväretriitit ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä.

Kuka opettaa?

Päiväretriitit opettaa Juha Penttilä, yksi Nirodhan pääohjaajista.

Juha on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retrtiiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa, että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskusessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Missä päiväretriitit pidetään? Miten sinne pääsee?

Päiväretriitit järjestetään kauniissa, rauhallisessa Eerikinkartanossa Kirkkonummella n. 35 kilometriä Helsingin keskustasta. Paikan osoite on Eerikinkartanontie 164, 02880 Veikkola. Kartanolla ei voi yöpyä.

Ohjelman alkamis- ja loppumisajat on sovitettu bussiyhteyksiin Helsingistä. Lauantaina ohjelma alkaa klo 10:15 ja loppuu klo 17:30. Paikalle voi saapua klo 9:30 alkaen. Sunnuntaina ohjelma alkaa klo 9:35 ja loppuu klo 17:20. Paikalle voi saapua klo 9:00 alkaen. Pyydämme osallistujia sitoutumaan koko päivän ohjelmaan, ja varmistamaan, että he pystyvät saapumaan ajoissa ja lähtemään vasta ohjelman päätyttyä.

Helsingin suunnasta julkisilla kulkuneuvoilla tulijoille suosittelemme seuraavia yhteyksiä: lauantaina klo 9:00 Kampin linja-autoasemalta lähtevä bussi 280 Lamminpääntien pysäkille, josta kävely 1,8 km Eerikinkartanolle. Paluumatkalle bussi 280 lähtee Lamminpääntien pysäkiltä klo 18:19. Sunnuntaina klo 8:20 Kampista lähtevä 280, paluu klo 18:19 lähtevällä bussilla.

Järjestämme myös kyytikoordinaation yhteiskuljetuksia varten. Lähetämme ilmoittautuneille tähän liittyvän sähköpostin noin viikko ennen päiväretriittejä.

Mitä varusteita tarvitaan?

Päiväretriitillä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Lattialla istumista varten jokaiselle osallistujalle on Nirodhan puolesta varattu alusta (zabuton) ja yksi meditaatiotyyny (zafu). Jos tarvitset esimerkiksi lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin, tuothan ne mukanasi. Jos suunnittelet istuvasi lattialla, mukaan on hyvä ottaa rennot, kiristämättömät vaatteet.

Nirodha tarjoaa osallistujille teetä ja pikakahvia, mutta tuothan mukanasi myös omat lounaseväät. Eerikinkartanossa on jääkaappi ja kaksi mikroaaltouunia, joita voi hyödyntää eväiden säilytyksessä ja lämmityksessä.

Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheita varten.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Yhden päivän osallistumismaksu on 15 € ja kahden päivän 25 €. Sen voi maksaa Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 301809298. Osallistumismaksulla katetaan Eerikinkartanon vuokra ja muut käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, retriittipäiviin voi osallistua myös itse valitsemallaan summalla. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Ohjaajan palkkio katetaan kokonaisuudessaan osallistujien lahjoituksilla. Lahjoituksen ohjaajalle voi tehdä retriittipäivissä käteisellä tai pankkikortilla. Lahjoituksen ohjaajalle voi tehdä myös tilisiirrolla Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97 viitenumerolla 520014. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Päiväretriiteille voi ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla osallistumismaksun. Paikkasi varmistuu vasta, kun maksusi näkyy tilillä. Jos osallistut sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi, täytä tämä lomake. Jos osallistut pelkäksi lauantaiksi, täytä tämä lomake.

Jos et pystykään osallistumaan, peruutathan ilmoittautumisesi hyvissä ajoin, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen ilmo@nirodha.fi.

Lopuksi

Jos sinulla on kysyttävää, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen ilmo@nirodha.fi tai soittaa ohjaajalle (numero).

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin
Juha Penttilä (044 088 7881)