Kaksi retriittipäivää Lahdessa la 18. & su 19.11.2017

Mitä retriittipäivissä tapahtuu?

Retriittipäivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatiosta, ohjatuista meditaatioista ja opetuspuheesta. Päivien aikana on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista opastusta harjoitukseensa ryhmä- ja yksilötapaamisissa ohjaajan kanssa. Päivät vietetään hiljaisuudessa.

Lauantain teemana on rakastava ystävällisyys (metta). Tietoinen läsnäolo paljastaa suhtautumisessamme itseemme ja muihin tarpeetonta, kivuliasta ankaruutta. Hyväntahtoisuuden harjoittaminen meditatiivisesti pehmentää näitä kovettuneita asenteitamme. Se saa meidät kohtelemaan niin muita, kuin myös itseämme ja kokemustamme hellyydellä ja lämmöllä. Alamme luonnostaan tuntea yhteyttä ihmisiin, luontoon ja kokemukseemme, erillisyyden ja etäisyyden vaikutelmien vaimetessa.

Sunnuntain teemana on mielen ja sydämen järkkymätön tasapaino (upekkha). Vaistonvarainen taipumuksemme on reagoida takertuen kokemuksiimme. Epämiellyttävät asiat herättävät meistä vastustusta ja miellyttävät vetävät meitä puoleensa. Harjoitus voi tehdä mielestämme järkkymättömän, niin että hellitämme alituisesta levottomuudestamme kohdatessamme ulkoista ja sisäistä maailmaa. Havaitsemme että rauha, vapaus ja onni eivät löydykään muuttamalla kokemuksemme sisältöä, vaan suhdettamme siihen.

On mahdollista osallistua jompaankumpaan tai molempiin päiviin.

Kenelle retriittipäivä sopii?

Retriittipäivä on oivallinen mahdollisuus syventää ja selkeyttää omaa meditaatioharjoitusta. Mukaan voi tulla vaikkei olisi aiempaa kokemusta meditaatiosta.

Retriittipäivissä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Retriittipäivät ovat kokonaisuudessaan suomenkielisiä.

Kuka opettaa?

Retriittipäivät opettavat kaksi Nirodhan pääohjaajista, Juha Penttilä ja Sampo Koistinen.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä Buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää, ohjaa meditaatioiltoja  ja kursseja, ja on aktiivisesti mukana kehittämässä meditaatioyhteisön toimintaa. Juha on valmistunut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksesta.

Sampo on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja opettanut meditaatiota vuodesta 2008. Hän on Nirodha ry:n perustajajäsen ja on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen.

Missä retriittipäivät pidetään? Miten sinne pääsee?

Retriittipäivät järjestetään Sylvia-Kodissa, Lahdessa. Paikan osoite on Kyläkatu 140, 15700 Lahti.

Ohjelma alkaa molempina päivinä klo 10 ja loppuu klo 18. Paikalle voi saapua klo 9:30 alkaen.

Mitä varusteita tarvitaan?

Retriittipäivissä voi meditoida lattialla tai tuolilla. Lattialla istumista varten jokaiselle osallistujalle on Nirodhan puolesta varattu alusta (zabuton) ja yksi meditaatiotyyny (zafu). Jos tarvitset esimerkiksi lisätyynyjä, meditaatiopenkin tai viltin, tuothan ne mukanasi. Ota mukaasi myös omat lounaseväät. Halutessasi voit ottaa mukaan myös muistiinpanovälineet opetuspuheisiin. Jos suunnittelet istuvasi lattialla, mukaan on hyvä ottaa rennot, kiristämättömät vaatteet.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Yhden retriittipäivän hinta on 15 euroa, jolla pyrimme kattamaan Sylvia-Kodin vuokran ja ohjaajien matkakulut.

Ohjaajat eivät saa työstään mitään palkkiota. Retriittipäivien lopuksi on mahdollisuus jättää heille lahjoitus. On myös mahdollista lahjoittaa tilisiirrolla Nirodha ry:n tilille FI83 3636 3010 8888 24, viitenumerolla 520056. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Retriittipäiviin voi ilmoittautua täyttämällä lomakkeen (lauantain lomake ja sunnuntain lomake) ja suorittamalla maksun. Maksun (15 euroa yhdestä päivästä ja 30 euroa kahdesta) voi tehdä tilille FI83 3636 3010 8888 24 viitenumerolla 301711182. Peruutustapauksissa emme pysty palauttamaan osallistumismaksua.

Jos et pystykään osallistumaan, peruutathan ilmoittautumisesi hyvissä ajoin, jotta voimme antaa paikkasi mahdolliselle jonotuslistalaiselle. Peruutukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen sampo.koistinen@iki.fi.

Lopuksi

Jos sinulla on kysyttävää, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen sampo.koistinen@iki.fi tai soittaa ohjaajalle (numero alla).

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin
Juha Penttilä (044 088 7881)
Sampo Koistinen (044 051 3176)