Puolihiljainen dharma-leiri Kruusilassa 26.-30.7.2020: Sari Markkanen

Yhteisö, samadhi ja lempeä yhteys

Dharmaleiri tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tuoda meditaatioharjoitus saumattomasti tyynyltä kaikkiin päivän hetkiin. Tutkimme leirin aikana tapoja harjoittaa hyväntahtoista läsnäoloa, ja erityisesti kehittää luovasti buddhalaisessa harjoitusperinteessä keskeistä samadhia, mielentyyneyttä, joka yhdistyy ilon, tyytyväisyyden ja tasapainon sävyihin. Lisäksi vaalimme itsemyötätuntoa apuna kohtaamaan tasapainoisesti,  ja sydäntä hellien ja tyynnyttäen hankalia kokemuksia. Teemme harjoituksia niin tyynyllä kuin vuorovaikutuksessa. Harjoitamme myös lasten mindfulness-tuokioissa hyväntahtoista läsnäoloa ja myötätuntoa. Tutkimme päivien aikana, miten voisimme kokea elämämme harjoituksena ja elää tavoilla, jotka ruokkivat samadhia, myönteisiä mielentiloja, jopa meditaatioharjoitusta silloinkin, kun meillä ei ehkä ole mahdollisuutta vetäytyä retriiteille. Nämä tutkimukset avaavat myös pohdintoihin siitä, mikä on meille syvästi arvokasta ja merkityksellistä, ja mitä haluamme vaalia elämässämme.

Tervetulleita ovat kaikenikäiset harjoittajat aiemman kokemuksen määrästä riippumatta, ensikertalaisista täysin valaistuneisiin asti. Myös perheet ovat tervetulleita. Dharma-leiri  tarjoaa tilaisuuden tuoda yhteen monimuotoiset kokemuksemme ja omien elämiemme oivallukset, sulatusuuniin jossa olemme vuorovaikutuksessa ja yhteydessä toisiimme.

Dharma-leirillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä  meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Dharma-leiriin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä  buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä dharma-leirillä tapahtuu? Entä lapset?

Dharma-leirin ohjelmaan kuuluu meditaatiojaksoja, opetuspuheita, dharma-aiheista ohjattua keskustelua, harjoitusta tukevia aktiviteetteja, sekä myös vapaampaa yhdessäoloa, kesästä nauttimista ja saunomista. Osa päivästä vietetään hiljaisuudessa, osa puhuen.  Opetus on suomenkielistä.

Dharma-leirille ovat tervetulleita myös perheet. Lapsille on osaksi päivää tarjolla sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoisempaa oleskelua aikuisten valvovan silmän alla; näin vanhemmat saavat omaa aikaa osallistua muuhun ohjelmaan. Mukaan ovat tervetulleita eri-ikäiset lapset, sillä edellytyksellä että he osaavat itse hoitaa vessakäynnit ja pukemiset, sekä osaavat kuunnella ja noudattaa ohjeita ja toimia ryhmässä. Dharma-leirille voi tulla myös tätä pienempien lasten kanssa, mutta näiden hoito vanhempien on itse järjestettävä.

Dharma-leirillä tarjotaan päivittäin kolme kasvisruoka-ateriaa, sekä lisäksi lapsille välipaloja. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Majapaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Opettajat

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut yli 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on parhaillaan dharmaopettajakoulutuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmudessaan. Sari opettaa työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa, ja on opettanut myös lukuisia lapsi-, ja lapsi-vanhempiryhmiä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta.

Retriitillä on apuopettajana Elina Kauppila, jolla on vuosien kokemus vanhemmuus-ja vuorovaikutuskurssien ohjaamisesta.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun? 

Dharma-leirin hinnat:
aikuiset 180 €
lapset 100 €

On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän.

Dharmaleiri on TÄYNNÄ.

Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Anita Lintula (0456503795), yhteydenotot ennen leiriä
Niko Leimu (0440737883), yhteydenotot leirin aikana
Marianne Kautiala (050 531 8228), ilmoittautumiset