Puolihiljainen dharma-leiri Kruusilassa 1. – 6.7.2022: Sari Markkanen

Tunteet ja mielentilat – ihmisyyden rikkaus ja haaste

Dharmaleiri tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tuoda meditaatioharjoitus saumattomasti tyynyltä kaikkiin päivän hetkiin. Tällä leirillä tutkimme erityisesti, miten avautua tunteille ja mielentiloille, näille rikkaille ja usein haastaville ihmisyyden ulottuvuuksille, ja kannatella niitä taitavasti niin meditaatioharjoituksessa kuin vuorovaikutuksessa.  Dharmaleirin moniulotteinen harjoituskenttä, jossa kohtaamme toisiamme, tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tutkia, miten tunteet ja tapamme suhtautua niihin vaikuttavat kokemukseemme ja havaintoomme niin itsestä kuin muista. Leirillä esillä olevat harjoitukset kasvattavat sydämemme kykyä avautua laajalle tunnespektrille ja kapasiteettia kannatella vaikeitakin tunnekokemuksia.  Tutkimme päivien aikana myös, miten voisimme kokea elämämme harjoituksena ja harjoittaa täysisydämisesti silloinkin, kun meillä ei ehkä ole mahdollisuutta vetäytyä hiljaiselle retriiteille.  

Leirin aikana myös lapset pääsevät tutustumaan meditaatioon lasten mindfulness-tuokioissa. 

Tervetulleita ovat kaikenikäiset harjoittajat aiemman kokemuksen määrästä riippumatta, ensikertalaisista täysin valaistuneisiin asti. Myös perheet ovat tervetulleita. Dharma-leiri tarjoaa tilaisuuden tuoda yhteen monimuotoiset kokemuksemme ja omien elämiemme oivallukset, sulatusuuniin jossa olemme vuorovaikutuksessa ja yhteydessä toisiimme.

Dharma-leirillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Dharma-leiriin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä dharma-leirillä tapahtuu? Entä lapset?

Dharma-leirin ohjelmaan kuuluu meditaatiojaksoja, opetuspuheita, dharma-aiheista ohjattua keskustelua, harjoitusta tukevia aktiviteetteja, sekä myös vapaampaa yhdessäoloa, kesästä nauttimista ja saunomista. Osa päivästä vietetään hiljaisuudessa, osa puhuen. Opetus on suomenkielistä.

Dharma-leirille ovat tervetulleita myös perheet. Lapsille on osaksi päivää tarjolla sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoisempaa oleskelua aikuisten valvovan silmän alla; näin vanhemmat saavat omaa aikaa osallistua muuhun ohjelmaan. Mukaan ovat tervetulleita eri-ikäiset lapset, sillä edellytyksellä että he osaavat itse hoitaa vessakäynnit ja pukemiset, sekä osaavat kuunnella ja noudattaa ohjeita ja toimia ryhmässä. Dharma-leirille voi tulla myös tätä pienempien lasten kanssa, mutta näiden hoito vanhempien on itse järjestettävä.

Dharma-leirillä tarjotaan päivittäin kolme kasvisruoka-ateriaa, sekä lisäksi lapsille välipaloja. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Majapaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Opettajat

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Opetuksessa avustavat Tomi Mikkola ja Helena Creutz, ja lasten mindfulnessia opettaa Maarit Lassander.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Dharma-leirin hinnat:
aikuiset 250 €
lapset 140 €

On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän.

Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Enni Koskela (040 539 2446), yhteydenotot ennen leiriä
Ulla Sillanpää (040 536 4181), ilmoittautumiset