Puolihiljainen dharma-leiri Kruusilassa 19. – 24.10.2021: Sari Markkanen

Yhteisö, samadhi ja lempeä yhteys

Dharmaleiri tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tuoda meditaatioharjoitus saumattomasti tyynyltä kaikkiin päivän hetkiin. Tutkimme leirin aikana tapoja harjoittaa hyväntahtoista läsnäoloa, ja erityisesti kehittää luovasti buddhalaisessa harjoitusperinteessä keskeistä samadhia, mielentyyneyttä, joka yhdistyy ilon, tyytyväisyyden ja tasapainon sävyihin. Lisäksi vaalimme itsemyötätuntoa apuna kohtaamaan tasapainoisesti, ja sydäntä hellien ja tyynnyttäen hankalia kokemuksia. Teemme harjoituksia niin tyynyllä kuin vuorovaikutuksessa. Harjoitamme myös lasten mindfulness-tuokioissa hyväntahtoista läsnäoloa ja myötätuntoa. Tutkimme päivien aikana, miten voisimme kokea elämämme harjoituksena ja elää tavoilla, jotka ruokkivat samadhia, myönteisiä mielentiloja, jopa meditaatioharjoitusta silloinkin, kun meillä ei ehkä ole mahdollisuutta vetäytyä retriiteille. Nämä tutkimukset avaavat myös pohdintoihin siitä, mikä on meille syvästi arvokasta ja merkityksellistä, ja mitä haluamme vaalia elämässämme.

Tervetulleita ovat kaikenikäiset harjoittajat aiemman kokemuksen määrästä riippumatta, ensikertalaisista täysin valaistuneisiin asti. Myös perheet ovat tervetulleita. Dharma-leiri tarjoaa tilaisuuden tuoda yhteen monimuotoiset kokemuksemme ja omien elämiemme oivallukset, sulatusuuniin jossa olemme vuorovaikutuksessa ja yhteydessä toisiimme.

Dharma-leirillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Dharma-leiriin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä dharma-leirillä tapahtuu? Entä lapset?

Dharma-leirin ohjelmaan kuuluu meditaatiojaksoja, opetuspuheita, dharma-aiheista ohjattua keskustelua, harjoitusta tukevia aktiviteetteja, sekä myös vapaampaa yhdessäoloa, kesästä nauttimista ja saunomista. Osa päivästä vietetään hiljaisuudessa, osa puhuen. Opetus on suomenkielistä.

Dharma-leirille ovat tervetulleita myös perheet. Lapsille on osaksi päivää tarjolla sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoisempaa oleskelua aikuisten valvovan silmän alla; näin vanhemmat saavat omaa aikaa osallistua muuhun ohjelmaan. Mukaan ovat tervetulleita eri-ikäiset lapset, sillä edellytyksellä että he osaavat itse hoitaa vessakäynnit ja pukemiset, sekä osaavat kuunnella ja noudattaa ohjeita ja toimia ryhmässä. Dharma-leirille voi tulla myös tätä pienempien lasten kanssa, mutta näiden hoito vanhempien on itse järjestettävä.

Dharma-leirillä tarjotaan päivittäin kolme kasvisruoka-ateriaa, sekä lisäksi lapsille välipaloja. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Majapaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Opettajat

Sari Markkanen on harjoittanut Insight-meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut retriiteillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on valmistunut Insight-meditation opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin opetuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari on aiemmin opettanut työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa, ja on opettanut myös lukuisia lapsi-, ja lapsi-vanhempiryhmiä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta. Nykyään hän keskittyy opettamaan dharmaa.

Retriitillä on apuopettajana Elina Kauppila, jolla on vuosien kokemus vanhemmuus- ja vuorovaikutuskurssien ohjaamisesta.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Dharma-leirin hinnat:
aikuiset 180 €
lapset 100 €

On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän.

Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Enni Koskela (040 539 2446), yhteydenotot ennen leiriä
Niko Leimu (044 073 7883), yhteydenotot leirin aikana
Ulla Sillanpää (040 536 4181), ilmoittautumiset