Puolihiljainen dharma-leiri Kruusilassa 25.-30.6.2019: Sampo Koistinen ja Sari Markkanen

Meditaation harjoittajana maailmassa – Ystävällisen läsnäolon vaaliminen
hetkestä toiseen

Dharmaleiri tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tuoda meditaatioharjoitus tyynyltä kaikille elämän alueille. Vaalimme läsnäoloa ja ystävällisyyttä niin yksilömeditaatiossa kuin myös kanssakäynnissä muiden kanssa. Tutkimme miten meditaatiossa harjoitetut tietoisuus ja hellyys omaa kokemustamme kohtaan vaikuttavat myös vuorovaikutukseen muiden kanssa. Jokainen hetki paljastuu mahdollisuudeksi harjoittaa ja löytää yhteys ystävälliseen läsnäoloon.

Keskeisinä teemoina tutkimme päivien aikana Buddhan opettamia kauniita mielenlaatuja: hyväntahtoisuutta, myötätuntoa, iloa ja järkkymättömyyttä. Saumaton läsnäolo kehittyy niiden kautta ja rinnalla. Yhdessä ne avaavat myös syvempiä pohdintoja tavoistamme elää ja olla retriitin ulkopuolella.

Tervetulleita ovat kaikenikäiset harjoittajat aiemman kokemuksen määrästä riippumatta, ensikertalaisista täysin valaistuneisiin asti. Myös perheet ovat tervetulleita. Dharma-leiri  tarjoaa tilaisuuden tuoda yhteen monimuotoiset kokemuksemme ja omien elämiemme oivallukset, sulatusuuniin jossa olemme vuorovaikutuksessa ja yhteydessä toisiimme.

Dharma-leirillä opetetaan vipassana-meditaatiota (engl. insight meditation). Sana vipassana tarkoittaa asioiden näkemistä selkeästi niin kuin ne ovat. Tämä  meditaatioharjoitus on yli 2500 vuotta vanha ja pohjautuu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Dharma-leiriin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä  buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä dharma-leirillä tapahtuu? Entä lapset?

Dharma-leirin ohjelmaan kuuluu meditaatiojaksoja, opetuspuheita, dharma-aiheista ohjattua keskustelua, harjoitusta tukevia aktiviteetteja, sekä myös vapaampaa yhdessäoloa, kesästä nauttimista ja saunomista. Osa päivästä vietetään hiljaisuudessa, osa puhuen.  Opetus on suomenkielistä.

Dharma-leirille ovat tervetulleita myös perheet. Lapsille on osaksi päivää tarjolla sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoisempaa oleskelua aikuisten valvovan silmän alla; näin vanhemmat saavat omaa aikaa osallistua muuhun ohjelmaan. Mukaan ovat tervetulleita eri-ikäiset lapset, sillä edellytyksellä että he osaavat itse hoitaa vessakäynnit ja pukemiset, sekä osaavat kuunnella ja noudattaa ohjeita ja toimia ryhmässä. Dharma-leirille voi tulla myös tätä pienempien lasten kanssa, mutta näiden hoito vanhempien on itse järjestettävä.

Dharma-leirillä tarjotaan päivittäin kolme kasvisruoka-ateriaa, sekä lisäksi lapsille välipaloja. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Majapaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Opettajat

Sampo KoistinenSampo Koistinen on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja opettanut meditaatiota vuodesta 2008. Hän on Nirodha ry:n perustajajäsen ja on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen. Sampo on Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin dharma-opettajakoulutuksessa. Opetuksessaan Sampo painottaa kokemuksellisen, vapauttavan ymmärryksen tuomaa välitöntä helpotusta. Myös dharman ja yhteiskunnallisen muutoksen yhdistäminen on hänelle tärkeää.

 

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli kymmenen vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on parhaillaan dharmaopettajakoulutuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmudessaan. Sari opettaa työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa, ja on opettanut myös lukuisia lapsi-, ja lapsi-vanhempiryhmiä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta.

Lisäksi avustavana ohjaajana leirillä toimii Anna Backholm, jolla on vuosien kokemus erilaisista puolihiljaisista dharma-tapahtumista.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Dharma-leirin hinnat:
aikuiset 180 €
lapset/sänky 120 €
lapset/patja 80 €

On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän.

Dharma-leiri on täynnä. Voit ilmoittautua jonotuslistalle täyttämällä  ilmoittautumislomakkeen (varausmaksua ei tarvitse vielä maksaa). Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Enni Koskela  040 539 2446,
Havu Pellikka 050 499 1131
Tuulikki Hukka 050 432 9241, ilmoittautumiset