Meditaatioharjoituksen ja samadhin perustaidot online-kurssi

Meditaatioharjoituksen syveneminen riippuu monista harjoituksen ja tietoisuuden perustaidoista. Näihin perustaitoihin lukeutuvat muunmuassa:

  • kyky kohdistaa huomio johonkin tiettyyn tietoisuuden objektiin
  • kyky antaa huomion levätä vakaasti tämän yhden kohteen äärellä
  • kyky kehittää hienovaraista ja herkkää koko kehon kattavaa tietoisuuden kenttää
  • kyky huomata ja vaalia miellyttävää meditatiivista kokemusta
  • kyky työskennellä meditaation esteiden kanssa taitavasti.

Näillä taidoilla on merkittävä rooli monenlaisissa meditaatioharjoituksissa, metta ja myötätunto-harjoituksista hengityksen tarkkailuun ja irtipäästäviin vipassana-harjoituksiin. Tällä kurssilla syvennymme vaalimaan ja kehittämään näitä meditatiivisen tietoisuuden ja samadhin perustaitoja niin muodollisessa harjoituksessa kuin arjessakin.

Kannustamme kurssin osallistujia säännölliseen harjoitukseen, ja tämän kuuden viikon kurssin voi ottaa itselleen meditaatiohaasteeksi, jos kaipaa omaan harjoitukseensa vakautta ja säännöllisyytä.

Retriittipäivät: Maanantaisin 15.1.-.19.2.2024 (6 kurssikertaa)

Ajankohta: 18.00 – 20.00

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän ilmoittautumiskaavakkeen.

Hinta: 12 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881

Ohjaajasta:

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.