Suomenkielinen hiljainen meditaatioretriitti 4.-11.5.2019

Kokemuksen kirjon kohtaaminen viisaasti ja myötätuntoisesti

Nirodhan ensimmäisellä suomenkielisellä retriitillä juurrumme kehotietoisuuteen, joka luo perustan kärsimyksen taitavalle kohtaamiselle. Sydämellisen läsnäolon harjoittaminen sulattaa totunnaiset tapamme vastustaa kokemustamme. Retriitin harjoitukset ja opetukset esittävät selkeän kuvan meditaatioharjoituksesta. Ne auttavat ymmärtämään kehon, mielen ja sydämen vuoropuhelua. Opimme näkemään selkeästi kärsimyksen syntymekanismit ja löytämään keinot kärsimyksen lähteen, takertumisen, hellittämiseen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettavat Anne Patrikainen, Juha Penttilä, Sampo Koistinen ja Sari Markkanen, jotka ovat parhaillaan opettajakoulutuksessa. Retriitillä on mukana myös Caroline Jones, joka mentoroi opettajakoulutettavia, mutta ei itse tarjoa opetuksia viikon aikana.

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Sampo Koistinen on harjoittanut dharmaa vuodesta 2004 ja ohjannut Nirodhassa vuodesta 2008. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen. Sampo on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli kymmenen vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Hän  on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.  Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena. Hän opettaa työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa erilaisille ryhmille. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta.

Caroline Jones on retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston jäsen. Hän on harjoittanut meditaatiota 30 vuotta ja opettanut vuodesta 2006 lähtien. Opetuksessaan Caroline kannustaa oppilaitaan löytämään ja syventämään dharmaharjoitustaan parantavilla ja vapauttavilla tavoilla. Tällä hetkellä hän on retriittikeskus Forest Refugen pääopettaja (resident teacher).

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 205€. On mahdollista maksaa myös perushintaa vähemmän tai enemmän. Retriitille voi varata paikan maksamalla varausmaksun ja täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Marianne Kautiala (ilmoittautumiset, 050 531 8228)
Päivyt Ilo (retriitin järjestelyt, 045 317 4446)