Hiljainen vipassana-meditaatio- ja qigong -retriitti 15.-20.9.2017 Kruusilassa

Vipassana-meditaatio (engl. insight meditation) on yksinkertainen ja suora menetelmä, jonka avulla havainnoidaan keho-mieli -prosessia hetki hetkeltä rennosti ja tarkkaavaisesti. Tietoinen läsnäolo ja selkeä näkeminen paljastavat, että mitä tahansa kokemuksessamme nouseekaan esiin, on se luonnollinen seuraus persoonattomista olosuhteista. Kun opimme havainnoimaan kokemuksiamme tyynesti ja tasapainoisesti viisaiden näkemysten avustuksella, voimme nähdä todellisuuden tarkasti, mistä seuraa vapauttavien oivalluksien syntyminen.

Qigong on kokonaisvaltainen terveysliikuntamenetelmä jossa liikettä, hengitystä ja tietoisuutta hyödynnetään terveyden ja henkisyyden edistämiseen. Qigongin juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä ja filosofiassa. Qigong on perinteisesti nähty harjoituksena joka edistää ja tasapainottaa chitä, elämän energiaa.

Vipassana-meditaation ja qigongin yhdistelmän harjoittaminen edistää rentoutumista ja mielen rauhoittumista.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista. Retriitille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta meditaatiosta tai qigongista.

Retriitillä opettavat Marie Ericsson (vipassana) ja Ragnvald Jonsson (qigong) sekä yksi Nirodhan pääohjaajista, Anne Patrikainen, jolta saa halutessaan suomenkielistä tukea harjoitukseen.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta sekä qigong-harjoituksista. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Marie2webMarie Ericsson alkoi meditoida vuonna 1970 S. N. Goenkan opetuksessa Bodh Gayassa, Intiassa. Hän on harjoittanut meditaatiota myös Thaimaassa, Burmassa, Englannissa ja USAssa. Hänen pääopettajiaan ovat Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya ja Leigh Brasington. Marie on ollut aktiivinen ruotsalaisen Vipassanagruppenin toiminnassa sen perustamisesta vuonna 1986 lähtien. Vuodesta 1998 alkaen Marie on ohjannut meditaatioiltoja ja opettanut monia retriittejä.

Opetuksessaan Marie käyttää hyväkseen vuosien kokemustaan erilaisista vipassana-meditaatiosuuntauksista tutkiakseen Buddhan Satipatthana-suttassa antamia ohjeita. Rentoutuminen ja huumorintaju ovat myös tärkeässä asemassa hänen opetustyylissään. Marie on kirjoittanut kirjan ”Kom och se – om meditation och theravadabuddhism” (löytyy myös Nirodhan kirjastosta).

Ragnvald Jonsson kiinnostui jo nuorena eri tavoista käyttää liikettä. Hän on polullaan tutkinut, kuinka liike voi edistää inhimillistä kehitystä ja syventää tietoisuutta. Hän opiskeli Shibashi qigongin 18 liikettä Franz Moecklin opetuksessa ja opettaa retiitillä tätä qigong-tyyliä.

Ragnvald on myös koulutettu liikunnan opettaja sekä Waldorf-opettaja. Hän on työskennellyt useita vuosia neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten koulussa/kuntoutuskeskuksessa erityisopettajana  – sensomotoriikan asiantuntijana. Hän on myös sertifioitu Mindfulness-ohjaaja ja  ohjaa työssään mindfulnessia ja qigongia  sekä oppilaille että henkilökunnalle.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 135 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitille voi ilmoittautua täyttämällä ilmoittsutumislomakkeen ja maksamalla varausmaksun. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,

Tuulikki Hukka (050 432 9241)