Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 10.8.-17.8.2019 Kruusilassa Greg Scharf ja Marie Ericsson

Todellista turvaa etsimässä

Maailma, jossa elämme, on epävarma ja  muuttuva. Sekavana ja hämmentävänä aikana mieleen voi nousta kysymys, mistä oikein voisimme löytää turvallisuutta ja rauhaa. Etsimme vakaata turvapaikkaa, mutta erehdymme usein turvautumaan asioihin, jotka ovat ytimeltään epäluotettavia, eivätkä pysty tarjoamaan kaivattua pysyvyyttä.

Vipassana- tai insight-meditaatio tarkoittaa kehon ja mielen prosessien yksinkertaista ja suoraa tarkastelua. Kokemukseen suunnattava huomio on rento, tarkkaavainen ja avoin. Pyrkimyksenä on saada yhteys sisäiseen avaran hiljaisuuden ja vakauden tilaan. Sieltä käsin elämän muuttuvat olosuhteet on mahdollista kohdata siten, että tasapaino ja levollisuus säilyy. Kyky mielentyyneyteen muutosten edessä vahvistuu ymmärryksen syventyessä. Näin löydämme turvapaikan, jota elämän ulkoiset tekijät eivät helposti ravistele.

Retriitti on hiljainen, ja se sopii sekä aloittelijoille että kokeneille meditoijille. Ohjelma sisältää meditaatio-opetusta, ohjattuja meditaatioita, dharmapuheita, tekstien resitoimista paalin (alkuperäisten buddhalaisten opetusten) kielellä ja tapaamisia opettajan kanssa. Retriitillä on mahdollisuus osallistua myös päivittäiseen tietoisen liikkeen harjoitukseen.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe, työjakso sekä vapaaehtoinen tietoisesti läsnäolevan liikkeen harjoitus. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

GS-Perth_webGreg Scharf aloitti meditaation vuonna 1992 ja on opettanut retriiteillä vuodesta 2007. Hän opettaa muun muassa vuosittaista kolmen kuukauden meditaatioretriittiä Insight Meditation Societyssa, Massachussetsissa, missä hän toimii johtavana opettajana.

Gregin opetuksessa painottuu meditaation pohjimmainen luonne luonnon ja sen prosessien tutkimisena. Myös ystävällisyys, myötätunto ja huumori ovat Gregin mielestä harjoituksessa olennaisen tärkeitä.

Gregillä on pitkäaikainen suhde Burmaan (Myanmariin) ja sen ihmisiin. Hän on harjoittanut Burmassa buddhalaisena munkkina ja työskentelee siellä myös pienessä humanitaarisen avun projektissa, jonka tarkoituksena on parantaa buddhalaisten nunnien koulutusta, terveyttä ja elinolosuhteita.

Tällä hetkellä Greg asuu pohjois-Arizonan aavikkoalueella. Luonnolla ja ulkoilmaelämällä onkin syvä merkitys sekä hänen harjoitukselleen että opetukselleen. Voit kuunnella Gregin dharmapuheita täältä.

Marie2webMarie Ericsson alkoi meditoida vuonna 1970 S. N. Goenkan opetuksessa Bodh Gayassa, Intiassa. Hän on harjoittanut meditaatiota myös Thaimaassa, Burmassa, Englannissa ja USAssa. Hänen pääopettajiaan ovat Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya ja Leigh Brasington. Marie on ollut aktiivinen ruotsalaisen Vipassanagruppenin toiminnassa sen perustamisesta vuonna 1986 lähtien. Vuodesta 1998 alkaen Marie on ohjannut meditaatioiltoja ja opettanut monia retriittejä.

Opetuksessaan Marie käyttää hyväkseen vuosien kokemustaan erilaisista vipassana-meditaatiosuuntauksista tutkiakseen Buddhan Satipatthana-suttassa antamia ohjeita. Rentoutuminen ja huumorintaju ovat myös tärkeässä asemassa hänen opetustyylissään. Marie on kirjoittanut kirjan ”Kom och se – om meditation och theravadabuddhism” (löytyy myös Nirodhan kirjastosta).

Opettajia avustaa Nirodhan pääohjaaja Anne Patrikainen, jolta saa halutessaan suomenkielistä tukea harjoitukseensa. Anne on parhaillaan dharmaopettajakoulutuksessa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 220 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitti on täynnä, mutta voit ilmoittautua jonotuslistalle. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Patrick Vena (+358 50 530 9786)
Tuulikki Hukka (registrations, +358 50 432 9241)