Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 21.-30.9.2018 Kruusilassa, Alexis Santos ja Anushka Fernandopulle

Kun tietoisuudesta tulee luonnollista

Tämän 9-päivää kestävän retriitin opetukset kehittävät ja/tai syventävät tietoista läsnäoloa luonnollisella ja rennolla tavalla. Retriitin teemalause ”Kun tietoisuudesta tulee luonnollista” on myös Sayadaw U Tejaniyan uusimman kirjan nimi. Lause kuvastaa sitä, kuinka tietoisesta läsnäolosta voi tulla luonteva ja jatkuva osa elämää sen sijaan, että se olisi muusta toiminnasta erillään oleva harjoitus, johon keskitymme vain jonain tiettynä, yksittäisenä hetkenä.

Harjoittajilla saattaa toisinaan olla vaikeuksia palata retriitin jälkeen arkeen niin, että retriittiympäristössä saavutettu rauha ja tasapaino säilyvät. Jos keskitymme meditoimaan ainoastaan hiljaisessa ja suojatussa ympäristössä, pyrkien vain rauhallisiin mielentiloihin, paluu arkeen ja modernin elämän pariin voi turhauttaa ja tuntua haasteelliselta.

Retriitin aikana tutkimme neljää läsnäolon perustaa Sayadaw U Tejaniyan opetuksiin tukeutuen. Painotamme ymmärrystä siitä, kuinka harjoittaa. Kiinnitämme erityisesti huomiota oikeaan näkemykseen ja oikeaan asenteeseen, mielenlaatuihin, jotka molemmat tukevat olennaisella tavalla läsnäolon jatkuvuutta tilanteiden ja hetkien muuttuessa. Tällainen rento ja samanaikaisesti vakaa läsnäolo johtaa asioiden todellisen luonteen ymmärtämiseen.

Retriitin päiväohjelma sisältää muodollisia istuma- ja kävelymeditaatiojaksoja sekä myös omatoimista harjoittamista. Näin retriittiläisille avautuu mahdollisuus tutkia luontevaa harjoitusrytmiä. Vaihtuvissa tilanteissa on mahdollista tarkkailla kiinnostuksen tasoa harjoitusta kohtaan ja oppia luottamaan siihen. Opettajat tukevat harjoitusta tarjoamalla ohjeita, ryhmäkeskusteluja, opetuspuheita sekä vastaamalla kysymyksiin päiväohjelman mukaisesti.

Retriitti soveltuu sekä aloittelijoille että kokeneille harjoittajille.

Tällä retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettaa Alexis Santos. Alexis on harjoittanut Insight meditaatiota Intiassa, Burmassa, sekä USA:ssa vuodesta 2001. Hän on ollut Sayadaw U Tejaniyan pitkäaikainen oppilas, mukaanlukien useiden vuosien koulutus buddhalaisena munkkina hänen ohjauksessaan. Alexiksen opetus korostaa mielen ymmärtämistä luonnollisen ja rennon jatkuvuuden kautta. Hän tuo käytännöllisen, intuitiivisen ja myötätuntoisen lähestymistavan viisauden ja sydämen ominaisuuksien kehittämiseen.

Anushka Fernandopulle on harjoittanut Theravada-buddhalaisessa traditiossa Yhdysvalloissa, Intiassa ja Sri Lankassa yli 25 vuoden ajan ja hän opettaa retriittejä ympäri maailmaa. Anushka kuuluu Kaliforniassa sijaitsevan Spirit Rock -meditaatiokeskuksen opettajien neuvostoon ja johtaa viikoittain kokoontuvaa ryhmää San Fransiscossa. Hänen opetuksensa ammentavat vaikutteita luonnosta, taiteesta, poliittisesta vaikuttamisesta sekä urbaanista kaupunkielämästä.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 270 €. Retriitille voi ilmoittautua täyttämällä sähköisen ilmoittautumislomakkeen ja maksamalla varausmaksun.   Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,
Tuulikki Hukka (050 432 9241)
Satu Posti (044 2708807)