Mettan syventävä kurssi (on-line) 13.8.-24.9.

Alussa mettan kohteena ovat elävät olennot.
Bodhisatvoilla jotka ovat edistyneet polulla, mettan kohteena ovat dharmat [ilmiöt].
Ja Bodhisattvoilla jotka ovat saavuttaneet syntymättömyyden ja tyhjyyden totuuden, mettalla ei ole kohdetta.
-Aksayamatisūtra

Metta- eli rakastavan ystävällisyyden tai hyväntahtoisuuden harjoitus ymmärretään usein tärkeänä perusharjoituksena meditaatiopolun alussa, mutta mitkä ovat mettaharjoituksen syvenemisen mahdollisuudet? Metta tukee luonnostaan niin samadhia (meditatiivista mielenykseyttä) kuin tyhjyysharjoitusten oivalluksia. Voimme alkaa nähdä kokemuksellisesti, kuinka mielentilat ja asenteet värjäävät vaikutelmiamme itsestämme sekä maailmasta, ja kuinka tyhjyysharjoitukset avaavat edelleen harjoituksessamme meditatiivista syvyyttä, ja tuovat rakkauden ja hyväntahtoisuuden rinnalle järkkymättömyyttä.

Tällä kurssilla punomme yhteen mettaharjoituksia ja tyhjyysperspektiivejä ja tutkimme, miten ne voivat tukea toisiaan.


Tämä syventävä kurssi ei sovellu aloittelijoille, osallistujilta odotetaan aiempaa meditaatiokokemusta ja avoimuutta uudenlaisille lähestymistavoille. Osallistujilta edellytetään myös sitoutumista päivittäiseen harjoitukseen kurssilla tehtävien meditaatioiden kanssa. Kurssipaikkoja on rajallisesti ja osallistujat otetaan mukaan hakemusten perusteella.

Kurssipäivät: Torstaisin. 13.8.-24.9.

Ajankohta: Kello 17.30-19.30

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Hakeminen: Voit hakea kurssille täyttämällä kurssihakemuksen. Opettajat käyvät hakemukset läpi ja valitsevat kurssiosallistujat hakemusten perusteella.

Hinta: 5 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien.   Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa. Hän on myös Nirodha ry:n perustajajäsen.  Juha on suorittanut Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen ja on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on parhaillaan dharmaopettajakoulutuksessa Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari on opettanut aiemmin Nirodha tapahtumien ohella mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa erilaisille ryhmille, (MBSR, koulut, lapset ja vanhemmat, addiktioiden hoito). Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-ja myötätuntoharjoituksesta.