Miellyttävän, epämiellyttävän ja neutraalin kokemuksen online jatkokurssi 19.4.-31.5.2021

Munkit, kun tavanomainen ihminen, henkilö joka ei tunne opetusta sanoo: ‘Merenpohjassa on pohjaton kuilu.’ hän puhuu jostain jota ei ole olemassa, jota ei voi löytää. Sanat ‘pohjaton kuilu’ viittaavat epämiellyttävään keholliseen tuntemukseen.”

Buddhalaisessa meditaatioperinteessä vedana, eli tuntemuksen sävy, on yksi kokemuksen osa-alueista jonka meditatiivinen tutkiminen nähdään erityisen hyödyllisenä harjoituksen syvenemisen kannalta. Vedana tarkoittaa kokemuksen miellyttävyyttä, epämiellyttävyyttä ja neutraaliutta. Tällä kurssilla syvennymme harjoittamaan näiden laatujen kanssa ja tutkimme kuinka

  • mieli reagoi miellyttävään, epämiellyttävään ja neutraaliin kokemukseen
  • miten miellyttävä ja epämiellyttävä vedana rakentavat kokemusta ja värjäävät havaintoja
  • kuinka vedana on myös ehdollinen ja rakentunut osa kokemusta, sekin riippuu osittain näkemisen tavoista ja tavastamme suhtautua kokemukseen
  • kuinka miellyttävä ja epämiellyttävä kokemus ovat tyhjiä ja vailla omaa erillistä olemassaoloa

Vedanan syvempi kokemuksellinen ymmärrys tukee tyhjyysharjoitusten ja samadhin syvenemistä.

Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat käyneet vipassana-meditaation peruskurssin ja/tai harjoittaneet mindfulness-tyyppistä meditaatiota jonkin aikaa.

Milloin kurssi järjestetään, ja miten sinne voi osallistua?

Kurssi järjestetään seitsemänä maanantaina, 19.4.-31.5.2021 klo 18.00-20.00.

Kurssi järjestetään verkossa Zoom-ohjelmalla. Zoom on osallistujille maksuton ohjelma, jota voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä ja kurssin Zoom-linkki lähetetään mukaan mahtuneille kurssikirjeessä sähköpostitse.

Kuka opettaa?

Kurssin opettaa Juha Penttilä, yksi Nirodan pääohjaajista. Juha on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää.

Miten pääsee mukaan? Paljonko maksaa?

Voit ilmoittautua kurssille täyttämällä tämän lomakkeen.

Kurssin hinta on 5 e. Tällä maksulla pyrimme kattamaan kurssin järjestämisen käytännön kulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit osallistua myös maksutta tai itse valitsemallasi summalla. Lähetämme tarvittavat tilitiedot kurssille mukaan mahtuneille sähköpostitse.

Kurssin opettajan palkkio katetaan lahjoitusperiaatteella. Kurssikertojen lopussa osallistujilla on mahdollisuus jättää lahjoitus opettajalle, joka ei saa työstään mitään muuta palkkiota. Tämä perinteessämme erittäin keskeinen lahjoitusperiaate on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä. Lahjoitukset mahdollistavat toimintamme ja sen jatkumisen. Lue lisää lahjoitusperiaatteesta.

Kurssia koskevat tiedustelut voi lähettää osoitteeseen penttila.j@gmail.com.
Lämpimästi tervetuloa kurssille!