Mikä on meditaatioretriitti?

Meditaatioretriitti on mahdollisuus vetäytyä joksikin aikaa arjen kiireistä ja tutustua omaan mieleensä paremmin. Se on mahdollisuus oppia ymmärtämään niitä taipumuksia ja käyttäytymismalleja, jotka meissä vaikuttavat. Retriitti on myös mahdollisuus pysähtyä ja pohtia sitä, kuinka haluaa elämänsä elää ja mikä on itselle tärkeää.

Nirodha tarjoaa

Nirodhan järjestämät retriitit kuuluvat buddhalaiseen traditioon, jossa on suuri määrä erilaisia meditaatiotekniikoita ja mielenharjoituksia. Retriittiemme opettajat ovat käyneet jonkin perinteemme suuren meditaatiokeskuksen opettajakoulutuksen tai ovat muuten laajalti tunnettuja vipassana-opettajia. Retriiteillä opettajat antavat ohjeita meditaatioon, vastaavat kysymyksiin sekä pitävät meditaatioharjoitukseen ja hengelliseen elämään liittyviä opetuspuheita.

Nirodhan retriiteillä ovat opettaneet mm. Caroline Jones, Patricia Genoud-Feldman, James Baraz, Sayadaw U Tejaniya, Martine Batchelor, Rob Burbea, Leela Sarti, Greg Scharf, Leigh Brasington ja Catherine McGee. Valtaosa retriiteistä järjestetään Etelä-Suomessa.

Mitä retriiteillä tapahtuu?

Retriittien päiväohjelmat vaihtelevat, mutta alla on yksi esimerkki:

6:15 Herätys
6:45 Istumameditaatio
7:30 Aamiainen
8:30 Työjakso (tiskaamista, vihannesten kuorimista ja pilkkomista, siivousta jne.)
9:30 Ohjattu istumameditaatio
10:15 Kävelymeditaatio
11:00 Istumameditaatio
11:45 Kävelymeditaatio
12:30 Lounas
14:30 Ohjattu istumameditaatio
15:15 Kävelymeditaatio
16:00 Istumameditaatio
16:45 Kävelymeditaatio
17:30 Illallinen
18:30 Istumameditaatio
19:15 Tauko
19:30 Illan opetuspuhe
20:30 Kävelymeditaatio
21:00 Istumameditaatio
21:30 Vapaata harjoitusta tai nukkumaan

Päivän aikana saattaa olla myös yksilö- tai ryhmätapaamisia opettajan kanssa, jolloin on mahdollista kertoa opettajalle kuinka meditaatio on sujunut ja kysyä harjoitukseen liittyviä kysymyksiä. Joillain retriiteillä voi olla myös ohjattua joogaa tai qi gongia.

Opettajan kanssa käytyjä keskusteluja ja ryhmähaastetteluja lukuunottamatta osanottajat ovat retriitin ajan hiljaisuudessa. Tämä tarkoittaa pidättäytymistä keskusteluista, kirjoittamisesta, lukemisesta ja kännykän käyttämisestä. Hiljaisuus luo ympäristön jossa harjoitukseen on helpompi syventyä. Joillekin ajatus monen päivän hiljaisuudesta saattaa tuntua jännittävältä etukäteen, mutta ihmiset tottuvat siihen pian ja alkavat kokea sen hyvin kauniina ja elämää ravitsevana asiana.

Ruokailu retriitillä

Nirodhan retriiteillä tarjotaan päivittäin kolme ateriaa: aamupala, lounas ja illallinen. Ruoka on pääosin vegaanista kasvisruokaa, joka on suunniteltu olemaan sekä ravitsevaa, täyttävää että herkullista.

Retriitille osallistuminen

Retriittien teemat vaihtelevat. Tulevien retriittien listalta voi tutkia mikä niistä sopii omaan aikatauluun ja kiinnostukseen. Retriitille ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake ja maksamalla varausmaksu. Retriittien suositushinta vaihtelee jonkin verran kustannusten mukaan, tyypillinen hinta on noin 200 euroa. Retriittien hinnat kattavat opettajien matkakulut, tilavuokrat ja retriitin ruokakulut. Osallistujat voivat ylläpitää opettajien ja järjestäjien arvokasta työtä antamalla heille retriitin lopussa lahjoituksen. Retriittitoimintaa voi tukea myös omalla työpanoksella esimerkiksi hakemalla retriitin apumanageriksi.