Myötätuntoharjoituksen on-line ja live päiväretriitti Jyväskylä 3.12.2022

Niin kauan kuin riittää avaruutta

Ja niin kauan kuin on jäljellä eläviä olentoja,

Siihen saakka myös minun suotakoon pysyä

Poistamassa maailman kurjuutta.

-Shantideva, Bodhicharyavatara

Myötätunto on yksi buddhalaisen mielenharjoituksen kulmakivistä. Myötätunnolla tarkoitetaan kykyä kääntyä kuunnellen ja avosydämisesti kärsimyksen puoleen ja halua ehkäistä, vähentää ja lievittää kärsimystä, niin omassa kokemuksessa kuin muidenkin kanssa.

Tämän päiväretriitin aikana syvennymme tutkimaan erilaisia harjoituksia jotka tukevat kärsimyksen puoleen kääntymistä, ja mahdollistavat myötätunnon avautumista ja syvenemistä. Myötätuntoharjoitukset kytkeytyvät myös buddhalaisessa meditaatiofilosofiassa viisauteen ja ymmärrykseen kokemuksen rakentuneisuudesta ja tyhjyydestä.

Kurssin aikana tehdään istuma- ja kävelymeditaatiota ja kurssi pitää sisällään ohjattuja ja hiljaisia meditaatioita, opetuspuheita, sekä mahdollisuuksia kysymyksiin, kommentteihin ja jakamiseen.

Retriittipäivät: Lauantai 3.12.2022

Ajankohta: klo 10.00 -16.30

Osallistuminen ja sijainti: Kurssi toteutetaan sekä online-muotoisena verkossa että lähiopetuksena Jyväskylässä. Online osallistumisessa käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin ilmoittautuneille.

Osoite: Mahdollisuuksien talo, Kauppakatu 19 D, sisäpiha Jyväskylä

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua täyttämällä tämän lomakkeen.

Hinta: Jyväskylän lähiosallistumisen hinta 15 e, etäosallistuminen 5e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, voit olla yhteydessä järjestäjiin.

Lahjoitukset: Kurssin ohjaaja ei saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881

Ohjaajasta:
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.