Myötätuntoharjoituksen syventävä online kurssi 12.9.-17.10.2021

Niin kauan kuin riittää avaruutta

Ja niin kauan kuin on jäljellä eläviä olentoja,

Siihen saakka myös minun suotakoon pysyä

Poistamassa maailman kurjuutta.

-Shantideva, Bodhicharyavatara

Myötätunto on hyvin keskeissä roolissa buddhalaisessa mielenharjoituksessa. Myötätunnolla tarkoitetaan kykyä kääntyä avosydämisesti kärsimyksen puoleen ja halua lievittää kärsimystä mahdollisimman viisaasti, niin omassa kokemuksessa kuin muidenkin kanssa. Vaikka myötätunto on luonnollinen ominaisuus ihmismielessä, sen harjoittaminen saattaa kuitenkin olla haastavaa ja moni tekijä voi estää sen avautumista.

Tällä kurssilla syvennymme tutkimaan erilaisia harjoituksia jotka tukevat kärsimyksen puoleen kääntymistä, sekä myötätunnon avautumista ja syvenemistä. Myötätuntoharjoitukset kytkeytyvät myös buddhalaisessa meditaatiofilosofiassa viisauteen ja ymmärrykseen kokemuksen rakentuneisuudesta ja tyhjyydestä.

Tämä syventävä kurssi ei sovellu aloittelijoille, osallistujilta odotetaan aiempaa meditaatiokokemusta ja avoimuutta uudenlaisille lähestymistavoille. Osallistujilta edellytetään myös sitoutumista päivittäiseen harjoitukseen kurssilla tehtävien meditaatioiden kanssa. Kurssipaikkoja on rajallisesti ja osallistujat otetaan mukaan hakemusten perusteella.

Kurssipäivät: Sunnuntaisin. 12.9.-17.10.

Ajankohta: Kello 17.00-19.00

Osallistuminen: Kurssi toteutetaan verkossa. Käytämme Zoom-ohjelmaa ja lähetämme osallistumislinkin osallistujille

Hakeminen: Voit hakea kurssille täyttämällä kurssihakemuksen. Opettajat käyvät hakemukset läpi ja valitsevat kurssiosallistujat hakemusten perusteella.

Hinta: 5 e. Pyrimme kattamaan maksuilla kurssin käytännönkulut. Jos maksun suuruus on este osallistumiselle, kurssille voi osallistua myös maksutta tai itse valitsemallaan summalla.

Lahjoitukset: Opettajat eivät saa työstään mitään palkkiota lukuunottamatta osallistujien antamia lahjoituksia. Lahjoitusperiaate on perinteessämme erittäin keskeinen. Se on mahdollistanut opetusten leviämisen ja säilymisen yli 2500 vuotta Buddhan elämän jälkeen, ja toiveena on voida jatkaa dharman tarjoamista anteliaisuuden periaatteella. Lahjoituksen suuruudelle ei ole mitään suositusta, vaan se on jokaisen osallistujan itse päätettävissä oman tilanteen mukaan. Danaa miettiessä kannustamme reflektoimaan mitä haluaisi antaa, mikä tuntuu omiin resursseihin nähden sopivalta ja mahdolliselta, ja miten olla osaltaan kantamassa vastuuta danaperinteestä, ja siitä, että opetuksia voidaan tarjota danaa vastaan. Molemmat opettajat saavat elantonsa pääasiallisesti lahjoituksista. 

Lisätietoja: Juha Penttilä 044-0887881, Sari Markkanen 0504140252

Ohjaajista:
Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on myös valmistunut dharmaopettajakoulutuksessa Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksesta. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari on opettanut aiemmin Nirodha tapahtumien ohella mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa erilaisille ryhmille, (MBSR, koulut, lapset ja vanhemmat, addiktioiden hoito). Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-ja myötätuntoharjoituksesta.