Online-retriitti, Christoph Köck 23.-26.11.2023

Viisi “hengellistä kykyä” 

Tällä lyhyellä retriitillä tarkastellaan, miten harjoitukseen voi soveltaa opetusta viidestä “hengellisestä kyvystä” (palin kielellä indriya). 

Viisi hengellistä kykyä (luottamus, energisyys, valppaus, keskittyminen ja viisaus) muodostavat hyväksyvän tietoisen läsnäolon meditaation kontemplatiivisen rakenteen.  

Tietoon perustuva luottamus kääntyy harjoituksen myötä taitavaksi sitoutuneisuudeksi. Hyväksyvän tietoisen läsnäolon jatkuminen kypsyy tyyneydeksi ja selkeydeksi, joka mahdollistaa oivalluksen ja ymmärryksen synnyn. 

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Online-retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi osallistua online-retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitille osallistuminen kotoa käsin tarjoaa mahdollisuuden ruokkia harjoitustamme opettajien ja toisten harjoittajien muodostaman yhteisön tuella. Tarjoamme päivittäisen retriittiohjelman, joka koostuu opetuksista, meditaatioista sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin ja yksilötapaamisiin opettajien kanssa.

Tiedostamme, että tilanteemme ovat erilaisia ja vaihtelevat sen suhteen, miten paljon aikaa on käytettävissä, onko meidän mahdollista uppoutua kotona hiljaisuuteen vai elämmekö yhdessä muiden kanssa, ja mitä velvollisuuksia meillä on muita kohtaan. Toivomme, että tämä retriitti voi tukea osallistujia kaikenlaisissa elämäntilanteissa.

Tarjoamme täyden päiväohjelman, jotta kaikki jotka haluavat ja pystyvät, voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista harjoittaa myös vähemmän, mikäli elämäntilanne niin vaatii. Kunakin retriittipäivänä toivomme kaikkien osallistuvan tiettyihin jaksoihin, jolloin opettaja on läsnä. Ne on merkitty aikatauluun lihavoituna.

Aikataulu on alustava, ja muutoksia voi tulla ennen retriittiä.

Torstai

19:00 Retriitin aloitus / Opetuspuhe
19:45 Tauko / Istumameditaatio

20:30 Valinnaista omaa harjoitusta

Perjantai & Lauantai

07:00 – 7:45 Istumameditaatio
07:45 – 9:30 Aamiainen / Tauko
09:30 – 10:00 Ohjeistusta
10:00 – 10:30 Istumameditaatio
10:30 – 11:15 Ohjeistusta
/ Kävelymeditaatio
11:15 – 12:00 Istumameditaatio

12:00 – 14:30 Lounastauko / omaa harjoitusta

14:30 – 15:00 Kävelymeditaatio
15:00 – 15:45 Istumameditaatio
15:45 – 16:30 Kävelymeditaatio
16:30 – 17:30 Istuma- /seisomameditaatio

17:30 – 19:00 Illallinen / Tauko

19:00 – 19:30 Istumameditaatio / Lyhyt tauko
19:45 – 20:45 Opetuspuhe / Loppumeditaatio
20:45 – open end Valinnaista omaa harjoitusta

Sunday

07:00 Istumameditaatio
07:45 Aamiainen
09:30 Meditaatio, Opetuspuhe, Q&A, Retriitin päätös
12:00 Retriitti päättyy

Lihavoidut osiot: kannustamme kaikkia osallistumaan! Ei-lihavoidut ovat valinnaisia.
Kaikki ajat ovat Suomen aikoja.

Täältä löydät ideoita siihen, miten valmistautua kotoa käsin tapahtuvalle online-retriitille.

Ketkä opettavat?

Christoph Köck syntyi Wienissä, Itävallassa. Hän on viettänyt 17 vuotta elämästään buddhalaisena munkkina theravada-perinteessä. Hän eli pääasiassa opettaja Ajahn Chahiin kytköksissä olevissa luostareissa Thaimaassa ja lännessä. Nykyään hän asuu Wienissä ja pitää yksityisvastaanottoa psykoterapeuttina. Köck opettaa buddhalaisuutta ja meditaatiota kansainvälisesti, ja hänellä on myös MBSR- ja MBCT-opettajapätevyydet. 

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 50 €. Retriitin perushinnalla katamme retriitin järjestämiseen liittyviä käytännön kuluja. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit2@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Huom! Kustannusten nousun myötä alennuspyyntöjen määrä on lisääntynyt ja tällä hetkellä emme ikävä kyllä aina pysty antamaan alennusta kaikille sitä tarvitseville. Pahoittelemme tilannetta ja pyrimme ratkaisemaan asian pian. Jos taloudellinen tilanteesi on hyvä, pyydämme, että harkitset perushintaa suuremman maksun maksamista. Näin voit tukea vähävaraisempia osallistujia.

Opettaja ja järjestäjät eivät peri mitään korvausta vaan he lahjoittavat panoksensa, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja on mahdollistanut sen, että me voimme yhä harjoittaa meditaatiota 2500 vuotta Buddhan jälkeen. Retriittien opettajat elävät pitkälti retriiteille osallistuvien anteliaisuuden varassa. Osallistujilla on mahdollisuus lahjoittaa opettajille ja järjestäjille retriitin lopussa.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Saat laskun maksusta (50 euroa) ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Käytäthän maksaessasi viitenumeroa.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten, jotta tiedämme, ketä odottaa mukaan.

Lopuksi

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen retriitit2@nirodha.fi.

Toivomme, että tästä tulee kaikille antoisa ja merkityksellinen retriitti!

Ystävällisin terveisin,

Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset (retriitit2@nirodha.fi, +1 470 641 7056 – vain Whatsapp, Telegram ja iMessage)