12.-19.2.2022 Suomenkielinen retriitti: Juha Penttilä ja Sari Markkanen

Kokemuksen taitava kohtaaminen & meditatiivinen mielentyyneys

Retriitillä syvennytään kokemuksen taitavaan kohtaamiseen hyväntahtoisella läsnäololla, sekä erilaisiin irtipäästäviin harjoituksiin, jotka tukevat meditaation syvenemistä ja avautumista. Harjoitukset tuovat vapauttavia ja helpottavia näköaloja suhteessa kokemukseen, sekä oivalluksia kokemuksen ehdollisesta luonteesta. Retriitin hiljaisuudessa kehitämme myös meditatiivista herkkyyttä, sensitiivisyyttä ja meditatiivisia taitoja, jotka tukevat samadhin, eli meditatiivisen mielentyyneyden kehittymistä.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Koronatilanteesta:

Kannustamme kaikkia osallistujia rokotuksiin, varovaisuuteen sekä pikatestaamiseen ennen retriitille saapumista. Kunnon etäisyyksien pitäminen Ystävyyden Majatalossa on haastavaa ja esimerkiksi istumameditaatioissa koko osallistujaryhmä istuu samassa tilassa. Emme edellytä maskien käyttöä osallistujilta, mutta halutessaan maskia on tietysti mahdollista pitää. Seuraamme koronatilannetta talven mittaan ja päivitämme retriitin käytännön järjestelyt sen mukaisesti. 

Huom. Muuttuvan koronatilanteen vuoksi voimme luvata varman paikan retriitillä vain 20 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Täyden retriitin osallistujamäärä on 40 henkeä, mutta haluamme pitää vielä auki mahdollisuuden järjestää retriitti hieman pienemmällä osallistujamäärällä. Ilmoittautujat 20 osallistujasta eteenpäin ovat siis jonossa retriitille. Ilmoitamme myöhemmin millä osallistujamäärällä retriitti järjestetään.

Mikäli koronatilanne pahenee merkittävästi, retriitti muutetaan online-retriitiksi. Tässä tapauksessa retriitin maksu palautetaan kokonaisuudessaan ja retriitin uudeksi hinnaksi asetetaan kustannusten kattamiseksi 30€.

Ketkä opettavat?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 273 euroa. Ilmoittaudu: Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228) (vastaa ilmoittautumisasioista)