28.3.-1.4.2024 Suomenkielinen vipassana-meditaatioretriitti Kruusilassa: Sari Markkanen ja Juha Penttilä

Metta – hyväntahtoinen tyyneyden ja oivalluksen polku

Alussa mettan kohteena ovat elävät olennot.
Bodhisatvoilla jotka ovat edistyneet polulla, mettan kohteena ovat dharmat [ilmiöt].
Ja Bodhisattvoilla jotka ovat saavuttaneet syntymättömyyden ja tyhjyyden totuuden, mettalla ei ole kohdetta.
-Aksayamatisūtra

Metta, eli rakastava ystävällisyys tai hyväntahtoisuus  on ensimmäinen buddhalaisen perinteen sydänlaaduista – eli brahmaviharoista. Hyväntahtoisuus on asenne tai sävy, jota voimme vaalia ja kehittää kokemuksessamme monin erilaisin meditaatiomenetelmin.

Metta tukee luonnostaan niin samadhia (meditatiivista mielenykseyttä) kuin tyhjyysharjoitusten oivalluksia. Retriitillä tutkimme kokemuksellisesti, kuinka mielentilat ja asenteet värjäävät vaikutelmiamme itsestämme sekä maailmasta. Mettan rinnalla tyhjyysharjoitukset avaavat edelleen harjoituksessamme meditatiivista syvyyttä, ja tuovat rakkauden ja hyväntahtoisuuden äärelle järkkymättömyyttä.

Tällä retriitillä punomme yhteen mettaharjoituksia ja tyhjyysperspektiivejä ja tutkimme, miten ne voivat tukea toisiaan.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 180 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,

Laura Toropainen – päämanageri (044 337 4731)

Ulla Sillanpää – ilmoittautumisvastaava (retriitit3@nirodha.fi, 040 536 4181)