14.-19.4.2022 Suomenkielinen retriitti: Anne Patrikainen ja Juha Penttilä

Miellyttävän, epämiellyttävän ja neutraalin äärellä

Meditaatioharjoituksen kautta voimme huomata, että mikä tahansa kokemuksemme tai aistimuksemme näyttäytyy mielessä joko miellyttävänä, epämiellyttävänä tai neutraalina. Tämä aistimuksen sävy eli vedana on perinteessämme erittäin keskeinen aihe ja on myös toinen neljästä mindfulnessin perustasta. Tällä retriitillä syvennymme harjoittamaan vedanan kanssa. Tämä harjoitustapa paljastaa kuinka mieli usein reagoi taitamattomasti aistimuksen sävyyn aiheuttaen meille tarpeetonta kärsimystä.

Vedanaan liittyvät oivallukset tukevat mielen reaktiivisuuden vähenemistä, irtipäästämistä, mielen rauhoittumista ja meditatiivista asettumista. Voimme alkaa huomata kuinka mieli reagoi vedanaan kaikenlaisissa tilanteissa, niin meditaatiossa kuin tavanomaisessa arjessakin. Retriitillä käsitellään myös asenteita ja tekijöitä, jotka helpottavat harjoituksen syvenemistä ja kehittymistä – kuten lempeyttä, myötätuntoa, kärsivällisyyttä ja leikkisää asennetta – sekä joitakin yleisiä esteitä, jotka saattavat vaikeuttaa harjoituksen etenemistä.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 3-5 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Knipnäsin Hyvän Olon Keskus Tammisaaressa.

Koronatilanteesta:

Kannustamme kaikkia osallistujia rokotuksiin, varovaisuuteen sekä pikatestaamiseen ennen retriitille saapumista. Kunnon etäisyyksien pitäminen retriittipaikassa on haastavaa ja esimerkiksi istumameditaatioissa koko osallistujaryhmä istuu samassa tilassa. Emme edellytä maskien käyttöä osallistujilta, mutta halutessaan maskia on tietysti mahdollista pitää. Seuraamme koronatilannetta kevään mittaan ja päivitämme retriitin käytännön järjestelyt sen mukaisesti. 

Huom. Muuttuvan koronatilanteen vuoksi voimme luvata varman paikan retriitillä vain 30 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Täyden retriitin osallistujamäärä on 40 henkeä, mutta haluamme pitää vielä auki mahdollisuuden järjestää retriitti hieman pienemmällä osallistujamäärällä. Ilmoittautujat 30 osallistujasta eteenpäin ovat siis jonossa retriitille. Ilmoitamme myöhemmin millä osallistujamäärällä retriitti järjestetään.

Mikäli koronatilanne ei salli liveretriitin järjestämistä, retriitti muutetaan online-retriitiksi. Tässä tapauksessa retriitin maksu palautetaan kokonaisuudessaan, ja retriitin uudeksi hinnaksi asetetaan kustannusten kattamiseksi 30€.

Ketkä opettavat?

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Parhaillaan hän viimeistelee Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 250 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,

Jaakko Mattila (050 494 9649), manageri
Ulla Sillanpää (040 536 4181), vastaa ilmoittautumisasioista