Hiljainen meditaatioretriitti 5.–11.7.2024 Kruusilassa, Bernat Font & Juha Penttilä

Herääminen tuntemusten kautta: vedanān viisaus

Tällä retriitillä tutkimme toista satipaṭṭhānaa eli tietoisuuden perustaa: vedanāa eli tuntemusta. Vedanān opetus kutsuu meitä kiinnittämään huomiota tarkasti koko tunneskaalaan, aina nautinnollisista tuntemuksista epämiellyttäviin ja kaikkeen siltä väliltä. Tuntemuksien tutkiminen voi kantaa hedelmää monella tavalla: tuoda rauhallisuutta, tukea meditatiivista irti päästämistä ja syventää radikaalin vapauttavaa oivallusta kokemuksemme luonteesta. Kuten Buddha sanoi, kaikki ilmiöt kiteytyvät tuntemukseen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Hiljaisuudessa vietettävät päivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatioharjoituksista, tietoisen liikkeen jaksoista, opetuspuheista sekä työjaksosta. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Bernat Font tutustui dharmaan jo nuorella iällä ja on harjoittanut niin Euroopassa, Intiassa kuin Myanmarissa, jättäen vähitellen taakseen taiteellisen uransa. Hän valmistui dharmaopettajaksi Bohdi Collegesta vuonna 2022, Stephen Batchlorin ohjauksessa ja hänellä on myös tohtoritutkinto buddhalaisuuden tutkimuksesta. Font on perustanut barcelonalaisen dharmajärjestö Espai Satin ja on osa LGBTQIA+ -yhteisöä. Hän opettaa englanniksi, katalaaniksi ja espanjaksi.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 260 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta ja retriitin yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Juha Tuominen, päämanageri (jh.tuominen@gmail.com / 050 5445 070)

Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset (retriitit2@nirodha.fi)