26.–29.9.2024 Suomenkielinen vipassana-meditaatioretriitti Kruusilassa: Sari Markkanen ja Juha Penttilä

Tunteet ja mielentilat

Tunteet ja mielentilat – ilo, väsymys, suru, hetken rauhattomuus tai ärsyyntyneisyys – ovat luonnollinen osa elämää ja ihmisyyttämme, ja niin myös meditatiivista tutkimustamme. Hetkestä toiseen ne vaikuttavat valintoihimme sekä rakentavat ja värjäävät kaikkia kokemuksiamme ja havaintojamme itsestämme, toisista ja maailmasta.

Tällä retriitillä tutkimme kuinka voimme oppia huomaamaan ja kohtaamaan haastavia ja kauniita tunteita ja mielentiloja taitavammin. Syvennymme taitavien mielentilojen vaalimiseen ja tutkimme myös mitä tarkoitetaan tunteiden ja mielentilojen rakentuneisuudella ja tyhjyydellä. Harjoitukset kasvattavat sydämemme kykyä ja kapasiteettia kannatella vaikeitakin tunnekokemuksia.

Kartoitamme tämän tapahtuman osalta mahdollisuutta toteuttaa retriitti samanaikaisesti online-muodossa. Mikäli online osallistuminen toteutuu, avaamme erillisen ilmoittautumisen siihen myöhemmin.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 170 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,

Marianne Woodbury – ilmoittautumisvastaava (retriitit2@nirodha.fi)