6.-11.4.2023 Suomenkielinen vipassana-meditaatioretriitti Tammisaaressa: Anne Patrikainen ja Juha Penttilä

Tunteet ja mielentilat

Mielessämme voi esiintyä stressaantuneisuutta, rauhaa, ystävällisyyttä, ärsyyntyneisyyttä, levottomuutta, iloa, ahdistuneisuutta, tyytyväisyyttä ja lukemattomia muita mielentiloja. Ne ovat luonnollinen osa elämää ja ihmisyyttä ja niin myös meditatiivista tutkimustamme. Mielentiloillamme on valtava vaikutus siihen, millaisia ajatuksia ja muistoja mielessämme ilmenee, miten tulkitsemme maailmaa ja miten käyttäydymme. Mielentilamme saattavat aiheuttaa meille suuren määrän tarpeetonta kärsimystä mutta myös tuoda elämäämme paljon kauneutta ja merkityksellisyyttä.

Tällä retriitillä perehdymme siihen, miten voimme tiedostaa mielentilamme paremmin ja kohdata ne taitavammin. Käsittelemme sekä haastavien mielentilojen kanssa harjoittamista että suotuisien mielentilojen kehittämistä. Retriitti pyrkii tuomaan tasapainoa, vapautta, viisautta, selkeyttä ja samaistumattomuutta niin vahvojen kuin hyvin hienovaraistenkin mielentilojen kanssa elämiseen ja harjoittamiseen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 3-5 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Knipnäsin Hyvän Olon Keskus Tammisaaressa.

Ketkä opettavat?

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on suorittanut Bodhi Collegen 3,5-vuotisen meditaatio-opettajakoulutusohjelman, jota opettivat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber. Anne on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta nykyään hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita voit kuunnella täältä.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 225 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,

Ulla Sillanpää – ilmoittautumisvastaava (retriitit3@nirodha.fi, 040 536 4181)

Suvi Rinkineva – päämanageri (suvi.rinkineva@gmail.com, 050 5955 628)