Online-retriitti 13.-18.10.2020: Suvaco

Sydämen hiljaisuus

Tällä retriitillä keskitymme sydämen (citta) salaisuuksiin. Tutkimme sydäntä hiljaisuuden mielikuvallisena ja hengellisenä keskuksena, ei vain fyysisenä elimenä.

Avaamme ensin sydämen aistiherkkyyttä meditaation avulla ja ohjailemalla hienovaraisia energiaresonansseja kehossamme. Tämän kautta opimme tunnistamaan ja kehittämään keinoja, joilla murramme ensimmäiset kolme mielen kahletta: epäilyksen, näkemyksen itsestä ja kiinnittymisen rituaaleihin. Tämä johtaa oivallukseen, jota paalinkielisessä kaanonissa kutsutaan ”virtaan astumiseksi” (sotapanna). Käytämme hiljaisuuden ääntä luovasti keskittymisemme kohteena.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe ja hieman tietoista läsnäolevaa liikettä. Lisäksi kerran päivässä on ”group engagement time” jolloin koko ryhmällä on mahdollisuus jakaa kokemusia ja keskustella opettajan kanssa. Huom! Toisin kuin joillakin muilla retriiteillä, tällä retriitillä ei järjestetä yksilö- tai pienryhmähaastatteluja opettajan kanssa.

Retriitti online-muodossa

Tämänhetkisen koronavirustilanteen vuoksi retriitti järjestetään online-muodossa Zoom-alustaa käyttäen. Kukin osallistuu omasta kodistaan tai muusta sopivasta paikasta käsin.

Retriitti alkaa tiistaina 13.10. klo 18:30 ja päättyy sunnuntaina 18.10. klo 12:30. Keskiviikosta lauantaihin aikataulu on seuraavanlainen:

6:45-7:30 Hiljainen istuminen
10-13 Aamusessio (yleensä kolme istumista ja kävelymeditaatio)
15-17:30 Iltapäiväsessio (kaksi istumista ja ”group engagement time”)
19:30-21 Opetuspuhe/istuminen

Osallistujien odotetaan osallistuvan kaikkiin sessioihin, tosin poikkeuksia voidaan tehdä erityisissä tilanteissa (ota yhteyttä jos haluat keskustella tästä).

Pyydämme kaikkia pitämään taukoa sosiaalisesta mediasta retriitin ajan. Voit myös valita tehdä kokonaan hiljaisen retriitin, eli pysyä hiljaisuudessa myös aikataulutettujen harjoitusaikojen ulkopuolella, mutta hiljaisuuden suhteen voit itse valita miten toimit, omien olosuhteidesi mukaan.

Kuka opettaa?

Retriitillä opettaa Suvaco, joka harjoitti buddhalaisena munkkina 17 vuoden ajan ja jatkaa nyt työtään psykoterapeuttina, kraniosakraaliterapeuttina ja meditaatio-opettajana. Nykyään hän jakaa aikansa dharman opettamisen ja ihmisten yksilöllisen tukemisen välillä. Hän kuuluu Gaia Housen retriittikeskuksen opetushenkilökuntaan Devonissa, Englannissa.

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 30 €. Retriitin perushinnalla katamme retriitin järjestämisestä syntyvät kulut.

Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit2@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Opettaja ja järjestäjät eivät peri mitään korvausta vaan he lahjoittavat panoksensa, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja on mahdollistanut sen, että me voimme yhä harjoittaa meditaatiota 2500 vuotta Buddhan jälkeen. Retriittien opettajat elävät pitkälti retriiteille osallistuvien anteliaisuuden varassa. Pyydämmekin teitä ottamaan retriitille pankkikortin/käteistä opettajalle ja järjestäjille tarkoitettuja lahjoituksia varten.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä ilmoittautumiskaavakkeen. Vahvistamme ilmoittautumisesi kaavakkeen ja maksun saatuamme. Retriittimaksu 30 € maksetaan Nirodhan tilille FI84 4108 0010 3769 97, viite 3020100, viimeistään 10.10.2020. Mikäli maksat tililtä, joka ei ole omalla nimelläsi, muistathan kertoa tilin omistajan nimen ja maksupäivän ilmoittautumislomakkeessa.

HUOM. Lomake on tehty retriittikeskuksessa tapahtuvaa retriittiä ajatellen. Ruokavaliota ja hätätilanteen yhteyshenkilöä koskevia tietoja ei tarvitse täyttää, eikä online-retriitillä edellytetä täydellistä pidättäytymistä sähköpostin, puhelimen tai internetin käytöstä. Täytäthän kuitenkin kaikki muut kohdat.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten. Peruutustapauksissa emme ikävä kyllä voi palauttaa osallistumismaksua.

Lopuksi

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen retriitit2@nirodha.fi.

Toivomme, että tästä tulee kaikille antoisa ja merkityksellinen retriitti!

Ystävällisin terveisin,

Anna Backholm (040-5362 946)
Marianne Kautiala (050 531 8228, ilmoittautumiset)