6.-9.10.2022 Suomenkielinen retriitti: Juha Penttilä ja Sari Markkanen

Salliminen ja metta -retriitti

Alussa mettan kohteena ovat elävät olennot.

Bodhisatvoilla jotka ovat edistyneet polulla, mettan kohteena ovat dharmat [ilmiöt].

Ja Bodhisattvoilla jotka ovat saavuttaneet syntymättömyyden ja tyhjyyden totuuden, mettalla ei ole kohdetta.

-Aksayamatisūtra

Metta- eli rakastavan ystävällisyyden tai hyväntahtoisuuden harjoitus tunnetaan usein tärkeänä perusharjoituksena meditaatiopolun alussa, ja se kasvattaa kykyämme kohdata kokemukset hyväntahtoisesti, mutta mikä on mettaharjoituksen rooli viisauden ja oivalluksen kehittymisessä ja syvenemisessä? 

Metta tukee luonnostaan niin samadhia (meditatiivista mielenykseyttä) kuin tyhjyysharjoitusten oivalluksia. Voimme alkaa nähdä kokemuksellisesti, kuinka mielentilat ja asenteet värjäävät vaikutelmiamme itsestämme sekä maailmasta, ja kuinka irtipäästävät harjoitukset avaavat edelleen harjoituksessamme meditatiivista syvyyttä, ja tuovat rakkauden ja hyväntahtoisuuden rinnalle järkkymättömyyttä.

Tällä retriitillä punomme yhteen mettaharjoituksia ja meditatiivisen sallimisen ja hyväksynnän perspektiivejä ja tutkimme, miten ne voivat tukea toisiaan.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Tämä retriitti ei sovellu täysin vasta-alkajille. Toivomme, että kaikki osallistujat ovat käyneet ainakin yhden insight-perinteen retriitin ja että mindfulness- ja mettaharjoitus ovat entuudestaan tuttuja.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on osallistunut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutukseen ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. 

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 130 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,


Marianne (Nella) Kautiala (retriitit2@nirodha.fi), ilmoittautumisvastaava

Lotta Hautamäki (040 844 2144), manageri