Retriitti 10/2010

Nirodhan hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 23.-30.10.2010 Lopella

Vipassana-meditaatio ja kymmenen paramitaa

Vipassana-meditaatio kuuluu theravada-buddhalaiseen perinteeseen. Kymmenen paramitaa ovat valaistuneen mielen ja sydämen ominaisuuksia. Nämä kauniit ominaisuudet ovat olemassa meissä kaikissa. Tunnistamalla ne ja harjoittamalla niitä voimme tuoda suurta hyötyä sekä itsellemme että muille. Kymmenen paramitaa ovat anteliaisuus, eettisyys, tarkkanäköisyys, kärsivällisyys, luopuminen, energisyys, totuudellisuus, kestävyys, rakastava ystävällisyys ja järkkymättömyys. Elämämme jokainen hetki, oli se sitten ihana tai vaikea, on mahdollisuus harjoittaa näitä hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka ovat tie rauhaan ja onnellisuuteen.

Päivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatioharjoituksista, opetuspuheista, ryhmä- ja yksilöhaastatteluista sekä työjaksosta. Ohjelman, hiljaisuuden ja eettisten ohjeiden noudattaminen auttavat meitä tukemaan toisiamme harjoituksemme syventämisessä.

Retriitin opettajina toimivat Caroline Jones ja Jake Dartington. Caroline Jones on harjoittanut meditaatiota vuodesta 1989. Hän on opettanut vuodesta 2006 lähtien sekä Gaia Housessa että kansainvälisillä retriiteillä. Hän on toiminut ajoittain myös Gaia Housen vastaavana opettajana. Jake Dartington on meditoinut vuodesta 1995 ja opettanut vuodesta 2007 lähtien. Hän kouluttautui Christina Feldmanin ohjaamassa opettajankoulutusryhmässä. Työkseen hän opettaa uskontotiedettä ja filosofiaa Bilborough Collegessa Nottinghamissa.

Retriitti soveltuu niin vasta-alkajille kuin pidempään harjoittaneille. Opetus on englanninkielistä. Retriitin aikana tarjoillaan aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Retriitillä syödään kasvisruokaa. Retriittipaikkana toimii meditaatiokeskus Abhayaloka kauniin Loppijärven rannalla noin 85 km päässä Helsingistä.

Retriitin hinta on 175 € 8.10. mennessä ilmoittautuneille ja 195 € myöhemmin ilmoittautuneille. Hinta kattaa opettajien matkakulut Suomeen, leirikeskuksen vuokran ja retriitin ruokakulut. Hinta ei sisällä opettajien eikä järjestäjien palkkioita, mutta osallistujat voivat lahjoittaa opettajille ja järjestäjille haluamansa summan. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeistä Buddhan opetuksissa. Tämä perinne on mahdollistanut sen, että mekin voimme yhä kuulla ja harjoittaa opetuksia 2500 vuotta Buddhan jälkeen.

Otamme ilmoittautumisia ja tiedusteluja vastaan osoitteessa nirodha.ry(a)gmail.com ja lähetämme kiinnostuneille tarkempaa informaatiota sekä yksityiskohtaisemman ilmoittautumiskaavakkeen.

Kotisivuiltamme https://nirodha.fi/ löytyy esimerkki meditaatioretriitin päiväohjelmasta sekä tietoa jokaviikkoisista meditaatioilloistamme, tulevista retriiteistä ja muusta ohjelmastamme.