Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 18.-27.10.2019 Kruusilassa: Sumedha ja Noon

Sydämen hiljaisuus

Tällä retriitillä keskitymme sydämen (citta) salaisuuksiin. Tutkimme sydäntä hiljaisuuden kokonaisvaltaisena hengellisenä keskuksena, ei vain fyysisenä elimenä.

Avaamme ensin sydämen aistiherkkyyttä meditaation, energiatyöskentelyn, meditatiivisen laulamisen ja kumarrusharjoitusten avulla. Tämän kautta voimme nähdä olemuksemme uudella tavalla ja tunnistaa ensimmäiset kolme mielen kahletta: epäilyksen, näkemyksen itsestä ja kiinnittymisen rituaaleihin. Näiden kahleiden höltyminen auttaa meitä löytämään vapautta ja syvyyttä elämäämme.

Retriitillä käytämme Buddhan antamia työkaluja tuoreilla ja luovilla tavoilla, mikä tukee sekä kehossamme että sydämessämme juurtumista ja avautumista olemuksemme eheyteen ja yhteyteen. Retriitti on avoin kaikille aikaisemmasta meditaatiokokemuksesta riippumatta sekä niille tavoille, joilla erilaiset kokemustaustamme voivat tukea toisiaan.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe, työjakso, meditatiivista laulamista iltaisin sekä mahdolisesti muita meditatiivisia harjoituksia. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa.

Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Sumedha (Hannah Bagshaw) kasvoi Ulko-Hebridien villissä luonnossa Skotlannissa. Oman taustansa ja Ajahn Chah’n perinteen inspiroimana hänen intohimokseen on muodostunut luontosuhteemme tutkiminen: erilaiset perspektiivit joita yhteys luontoon luo meille, ja välittäminen jota se tuo siihen miten elämme maailmassa.

Sumedha valmistui vuonna 1997 Manchesterin yliopistosta pääaineenaan uskontotiede, ja eli seuraavat 12 vuotta harjoittaen thai-metsäperinteessä aluksi noviisina ja sitten nunnana, ensin Amaravatin ja Chithurstin luostareissa Englannissa ja sitten Aloka Viharassa Kaliforniassa. Luovuttuaan nunnan kaavuista 2010 hän toimi vuoden managerina Dharmagiri-keskuksessa Etelä-Afrikassa Noonin kanssa, ja vuonna 2011 he perustivat yhdessä Ekuthuleni-retriittikeskuksen Ranskaan. Hänen harjoituksensa tärkeitä painopisteitä ovat yksinkertainen elämä lähellä villiä luontoa, ja kehollisen, kokonaisvaltaisen tietoisuuden kehittäminen. Näin vahvistuva vakaus ja lämminsydämisyys auttavat häntä jatkuvalla, kohti tuntematonta avautuvalla tutkimusmatkalla. Sumedha on kiinnostunut pitämään harjoitusta elävänä, todellisena ja avoimena kaikelle mitä tulee vastaan niin itsen sisällä kuin ulkopuolellakin.

Noon Baldwin on entinen sirkustaiteilija ja katuartisti, joka jäi pois sirkuksesta vuonna 2004 omistaakseen elämänsä henkiselle harjoitukselle, asuen dharma-keskuksissa Ranskassa ja Etelä-Afrikassa sekä Amaravatin luostarissa Englannissa. Hän loi yhdessä Sumedhan kanssa Ekuthulenin, yksinkertaisen meditaatiokeskuksen luonnon keskellä Ranskan Pyreneiden laitamilla, vuonna 2011. Painopiste Ekuthulenissa on meditaatiossa, ekologisessa tietoisuudessa ja näiden kahden yhdistämisessä.

Noon on kiinnostunut monenlaisista henkisistä perinteistä, ja hän onkin saanut vaikutteita monesta suunnasta: Jaya Ashmoren (Open Dharma) retriiteiltä ja kursseilta vuodesta 2008 lähtien, Ajahn Chah’n buddhalaisesta traditiosta vuodesta 2000, tiibetinbuddhalaisuudesta, meditatiivisesta laulamisesta sekä hiljaisesta kävelemisestä ja liikkeestä. Hän nauttii siitä, miten perinteiset ja avoimet henkiset harjoitukset kohtaavat hänen sydämessään. Noonin kirjava elämänkokemus on johtanut vahvaan kykyyn kuunnella ja elävään harjoitukseen, jota hän mielellään jakaa.

Noon lähestyy harjoitusta ja ihmisiä uteliaasti ja energeettisesti; tärkeä tutkimuskohde hänelle on henkisen harjoituksen sisäistäminen syvälle kehoon juurruttavien meditaatioiden kautta. Hän on sukupuoleltaan transgender – ”kaksi henkeä yhdessä ihmisessä”.

Opettajia avustaa Nirodhan pääohjaaja Anne Patrikainen, jolta saa halutessaan suomenkielistä tukea harjoitukseensa. Annen esittely on Nirodhan ohjaajat-sivulla.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 255 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitti on täynnä, jonotuslistalle voi vielä ilmoittautua. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,

Aini Väätti (050 331 8809)
Marianne Kautiala (050 531 8228)