3.-7.12.2021 Suomenkielinen online-retriitti: Juha Penttilä ja Sari Markkanen

Taitava ponnistelu & meditaation esteet


“Päästäkää irti siitä, mikä on taitamatonta. Kehittäkää sitä, mikä on taitavaa. Tämä johtaa hyvinvointiinne ja hyötyynne.” Kusala Sutta, Anguttara Nikaya 2.19

Joulukuun retriitin teemoina ovat taitava ponnistelu sekä meditaation esteet. Koko meditaatiopolku voidaan kiteyttää taitavan ponnistelun lajeihin, siihen, että pyrimme luopumaan taitamattomista mielenliikkeistä ja pyrimme kehittämään ja vaalimaan taitavia sydämen laatuja, asenteita ja näkemyksiä.Taitavan ponnistelun ohella tutkimme myös meditaation esteiden ilmenemistä, niiden tunnistamista ja sitä, kuinka voimme työskennellä niiden kanssa. Retriitin aikana syvennymme näihin opetuksiin meditaatioharjoitusten, opetusten ja hiljaisuuden tukemina.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Koronatilanteesta:

Retriitti on muutettu online-retriiksi päivämäärillä 3.12.-7.12. Retriitin hinta on 30€.

Mitä online-retriitillä tapahtuu? Miksi lähteä retriitille?

Online-retriitille voi osallistua haluamastaan paikasta, esimerkiksi kotoa tai mökiltä käsin. Harjoitusta voi tehdä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Online-retriitti tarjoaa mahdollisuuden ruokkia ja syventää harjoitustaan opettajien ja muiden harjoittajien muodostaman yhteisön tuella.

Toivomme, että retriitti voi tukea osallistujia erilaisissa elämäntilanteissa. Onkin mahdollista osallistua retriitille täydessä hiljaisuudessa ja eristyksissä muista. Yhtä lailla on mahdollista osallistua niin, että asuu ja vuorovaikuttaa perheensä kanssa ja hoitaa erilaisia päivittäisiä askareita tai käy töissä.

Retriitin päivittäinen ohjelma koostuu opetuksista, istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin opettajien kanssa. Tarjoamme vapaaehtoisen täyden päiväohjelman, jotta kaikki halukkaat voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista tehdä vähemmän muodollista harjoitusta ja esimerkiksi osallistua ainoastaan päivän muutamaan suositeltuun ohjelmanumeroon. Kummassakin tapauksessa retriitti voi olla tärkeä tuki viisauden ja myötätunnon syvenemiselle.  

Retriitti soveltuu sekä aloittelijoille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettavat kaksi Nirodhan pääopettajaa: Juha Penttilä jaSari Markkanen.

Juha Penttilä Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä sekä Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on valmistui Insight Meditation opettajaksi vuonna 2020. Meditaatioharjoituksen lisäksi Juha on toiminut aktiivisesti eri ilmastoliikkeissä ja sisällyttää opetukseensa myös osallistuvan harjoituksen perspektiivejä.

Sari Markkanen on harjoittanut Insight-meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut retriiteillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on valmistunut Insight-meditation opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin opetuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari on aiemmin opettanut työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa, ja on opettanut myös lukuisia lapsi-, ja lapsi-vanhempiryhmiä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta. Nykyään hän keskittyy opettamaan dharmaa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 30€ euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228)