5.-12.12. Suomenkielinen retriitti (tarvittaessa online-retriitti): Anne Patrikainen, Juha Penttilä ja/tai Sari Markkanen

Taitava ponnistelu & meditaation esteet


“Päästäkää irti siitä, mikä on taitamatonta. Kehittäkää sitä, mikä on taitavaa. Tämä johtaa hyvinvointiinne ja hyötyynne.” Kusala Sutta, Anguttara Nikaya 2.19

Joulukuun retriitin teemoina ovat taitava ponnistelu sekä meditaation esteet. Koko meditaatiopolku voidaan kiteyttää taitavan ponnistelun lajeihin, siihen, että pyrimme luopumaan taitamattomista mielenliikkeistä ja pyrimme kehittämään ja vaalimaan taitavia sydämen laatuja, asenteita ja näkemyksiä.Taitavan ponnistelun ohella tutkimme myös meditaation esteiden ilmenemistä, niiden tunnistamista ja sitä, kuinka voimme työskennellä niiden kanssa. Retriitin aikana syvennymme näihin opetuksiin meditaatioharjoitusten, opetusten ja hiljaisuuden tukemina.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta.

Opetus on kokonaan suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe sekä työjakso. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajien kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Koronatilanteesta:

Kannustamme kaikkia osallistujia rokotuksiin, varovaisuuteen sekä pikatestaamiseen ennen retriitille saapumista. Kunnon etäisyyksien pitäminen Ystävyyden Majatalossa on haastavaa ja esimerkiksi istumameditaatioissa koko osallistujaryhmä istuu samassa tilassa. Emme edellytä maskien käyttöä osallistujilta, mutta halutessaan maskia on tietysti mahdollista pitää. Seuraamme koronatilannetta syksyn mittaan ja päivitämme retriitin käytännön järjestelyt sen mukaisesti. 

Huom. Muuttuvan koronatilanteen vuoksi voimme luvata varman paikan retriitillä vain 20 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Täyden retriitin osallistujamäärä on 40 henkeä, mutta haluamme pitää vielä auki mahdollisuuden järjestää retriitti hieman pienemmällä osallistujamäärällä. Ilmoittautujat 20 osallistujasta eteenpäin ovat siis jonossa retriitille. Ilmoitamme 29.10. millä osallistujamäärällä retriitti järjestetään.

Mikäli koronatilanne pahenee merkittävästi, retriitti muutetaan online-retriiksi päivämäärillä 3.12.-7.12. Tässä tapauksessa retriitin maksu palautetaan kokonaisuudessaan ja retriitin uudeksi hinnaksi asetetaan kustannusten kattamiseksi 30€.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettavat ainakin kaksi Nirodhan pääopettajista: Anne Patrikainen, Juha Penttilä, ja/tai Sari Markkanen.

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Parhaillaan hän viimeistelee Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Annen opetuspuheita ja ohjattuja meditaatioita voit kuunnella täällä.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Sari Markkanen on harjoittanut Insight-meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut retriiteillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on valmistunut Insight-meditation opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin opetuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharmaharjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari on aiemmin opettanut työkseen mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa, ja on opettanut myös lukuisia lapsi-, ja lapsi-vanhempiryhmiä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-harjoituksesta. Nykyään hän keskittyy opettamaan dharmaa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Tämän retriitin perushinta on 236€ euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228)