Online-retriitti: Insight Dialogue, Rosalie Dores ja Suvi Laukkanen 4.-10.12.2023

Avoimena pysymättömyydelle ja ei-tietämiselle

Tämä retriitti tarjoaa mahdollisuuden tutkia ja syventää ymmärrystämme pysymättömyydestä. Elämme vaikeita aikoja, ja muutosten nopeus voi aiheuttaa epävarmuutta ja ei-tietämistä. Täytyyhän kaikkien näiden muutosten alla olla jotakin vakautta, johon voimme tukeutua?

Pysymättömyys on yksi Buddhan kuvaamia olemassaolon piirteitä. Tällä yhteisellä ajallamme pyrimme ymmärtämään alituista muutosta syvänä viisauden lähteenä elämässämme. Sen sijaan, että muutosten tuulet heittelisivät meitä ympäriinsä, Buddhan opetus kutsuu meitä kehittämään oivallusta pysymättömyyden luonteesta, edistämään järkähtämättömyyttä, ja siten kokemaan suurempaa vapautta.

Insight Dialogue on meditatiivinen harjoitus, joka tunnistaa sosiaalisen ja vuorovaikutuksellisen elementin keskeisyyden henkisessä heräämisessä. Juontaen juurensa Vipassana-perinteestä, se tuo tietoisen läsnäolon, meditatiivisen tutkimisen sekä keskittymisen ja tyyneyden elementit yksilöllisestä hiljaisesta harjoituksesta kanssakäymiseen. Yhdessä meditoitaessa rakastava ystävällisyys, huolenpito ja myötätunto viriävät itsestään, ja Dharman viisauden voi tunnistaa välittömässä kokemuksessa. Toistemme tuella heräämisen hetket ovat mahdollisia, yhdessä.

Retriitti sisältää sekä hiljaisen meditaation että vuorovaikutuksellisen meditaation jaksoja (pareissa ja pienryhmissä), sekä hiljaisia luonnossa liikkumisen ja levon jaksoja.

Vakiintunut meditaatio- tai mindfulnessharjoittelu on retriitille osallistumisen edellytys. Osallistuminen ei edellytä buddhalaisuuden tai muun vakaumuksen omaksumista. Opetus on englanninkielistä, mutta pariharjoituksia voi tehdä myös muulla, kummallekin yhteisellä kielellä, kuten suomeksi.

Miksi osallistua online-retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitille osallistuminen kotoa käsin tarjoaa mahdollisuuden ruokkia harjoitustamme opettajien ja toisten harjoittajien muodostaman yhteisön tuella. Tarjoamme päivittäisen retriittiohjelman, joka koostuu opetuksista, meditaatioista sekä harjoituksista pareissa ja pienryhmissä.

Tiedostamme, että tilanteemme ovat erilaisia ja vaihtelevat sen suhteen, miten paljon aikaa on käytettävissä, onko meidän mahdollista uppoutua kotona hiljaisuuteen vai elämmekö yhdessä muiden kanssa, ja mitä velvollisuuksia meillä on muita kohtaan. Toivomme, että tämä retriitti voi tukea osallistujia kaikenlaisissa elämäntilanteissa.

Kunakin retriittipäivänä toivomme kaikkien osallistuvan tiettyihin jaksoihin. Tarjoamme täyden päiväohjelman itsenäiseen harjoitukseen myös yhteisten jaksojen ulkopuolella, jotta kaikki jotka haluavat ja pystyvät, voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen.

Aikataulu on annettu harjoituksen tueksi, mutta voit valita tilanteesi mukaan missä määrin haluat osallistua muihin kuin ”välttämättömiin” osioihin, jotka opettajat tarjoavat.

Maanantai:
harjoitusta klo 18-21 (osallistumista odotetaan)

Tiistai – lauantai:
hiljainen meditaatio klo 8-9 (vahvasti suositeltu)
harjoitusta 10.30-13.30 (osallistumista odotetaan)
harjoitusta 15-18.30 (osallistumista odotetaan)

Sunnuntai:
hiljainen meditaatio klo 8-9 (vahvasti suositeltu)
harjoitusta 10.30-13.30 (osallistumista odotetaan)

Täältä löydät ideoita siihen, miten valmistautua kotoa käsin tapahtuvalle online-retriitille.

Ketkä opettavat?

Rosalie Dores on läsnäolevan vuorovaikutuksen retriittien (Insight Dialogue) opettaja. Hän on pitänyt online-ohjelmia, työpajoja ja retriittejä Euroopassa ja Aasiassa. Hän tutustui tähän käänteentekevään harjoitukseen vuonna 2006, ja se on siitä lähtien ollut mukana hänen elämässään ja työssään. Rosalie on harjoittanut meditaatiota ja joogaa vuodesta 1992, alkuun Goenka Vipassana -perinteessä ja tällä hetkellä Theravada- ja Insight -meditaatioyhteisöissä. Dharman opiskelu ja harjoitus ovat keskeisiä hänen elämässään. Hän on omistautunut Mindfulness-pohjaisen stressinhallinnan (MBSR) opettaja, kouluttaja ja ohjaaja, joka painottaa kokemuksen kehollista ulottuvuutta kaikessa opetuksessaan. Rosalie asuu Isossa-Britanniassa.

Suvi Laukkanen on läsnäolevan vuorovaikutuksen (Insight Dialogue) opettaja. Hän on harjoittanut meditaatiota ja tietoista läsnäoloa (mindfulnessia) vuodesta 2003 ja läsnäolevaa vuorovaikutusta vuodesta 2007. Hän on tukenut ja opettanut läsnäolevan vuorovaikutuksen ryhmiä läsnä ja verkossa vuodesta 2012. Parantamiseen elinikäisesti omistautuneena hän on siirtynyt lääkärinammatista psykoterapiaan, mentoroi tällä hetkellä lääkäreitä ja psykoterapeutteja, ja opettaa mm. vuorovaikuttavaa tietoista läsnäoloa ja myötätuntosuuntaista terapiaa. Suvi asuu Tampereella.

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 50 €. Retriitin perushinnalla katamme retriitin järjestämiseen liittyviä käytännön kuluja. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit2@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Huom! Kustannusten nousun myötä alennuspyyntöjen määrä on lisääntynyt ja tällä hetkellä emme ikävä kyllä aina pysty antamaan alennusta kaikille sitä tarvitseville. Pahoittelemme tilannetta ja pyrimme ratkaisemaan asian pian. Jos taloudellinen tilanteesi on hyvä, pyydämme, että harkitset perushintaa suuremman maksun maksamista. Näin voit tukea vähävaraisempia osallistujia.

Opettajat ja järjestäjät eivät peri mitään korvausta vaan he lahjoittavat panoksensa, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja on mahdollistanut sen, että me voimme yhä harjoittaa meditaatiota 2500 vuotta Buddhan jälkeen. Retriittien opettajat elävät pitkälti retriiteille osallistuvien anteliaisuuden varassa. Osallistujilla on mahdollisuus lahjoittaa opettajille ja järjestäjille retriitin lopussa.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Saat laskun maksusta (50 euroa) ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Käytäthän maksaessasi viitenumeroa.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten, jotta tiedämme, ketä odottaa mukaan.

Lopuksi

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen retriitit2@nirodha.fi.

Toivomme, että tästä tulee kaikille antoisa ja merkityksellinen retriitti!

Ystävällisin terveisin,

Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset (retriitit2@nirodha.fi, +1 470 641 7056 – vain Whatsapp, Telegram ja iMessage)