Hiljainen meditaatioretriitti 23.–30.4.2023, Yahel Avigur ja Sari Markkanen

Tyyni ja tyytyväinen sydän: samadhi-retriitti

Samadhi on meditatiivinen rauhan ja mielen keskittyneisyyden tila, joka esiintyy Buddhan opetuksissa ja jota buddhalainen yhteisö on harjoittanut vuosituhansien ajan. Se on arvokas taito ja voimavara, jota voimme kasvattaa meditatiivisen harjoituksen kautta. Samadhi-harjoitus rikastaa sydäntämme ilolla, onnella ja rauhalla, jotka eivät rakennu ulkoisten olosuhteiden varaan, vaan syntyvät meditatiivisen harjoituksen kautta. Nämä ominaisuudet ravitsevat sydäntä ja mieltä syvästi ja voivat tarjota tärkeän voimavaran sekä elämään että meditaatioon. Samadhi-harjoitus tukee viisautta ja oivallusta, ja kun sille antautuu täysin sydämin ja sitoutuen, se voi johtaa jhanoihin eli syviin meditaatiotiloihin.

Tällä retriitillä tutkimme meditaatioharjoituksia, jotka kehittävät ja tukevat samadhia, sekä asenteita ja työskentelytapoja, jotka syventävät sitä. Viikon aikana seuraamme ja teemme kunniaa Rob Burbean kauniille lähestymistavalle samadhi-harjoitukseen, jossa keskitytään herkkyyteen ja käännytään kohti hyvinvoinnin kokemusta. Näin koko samadhin harjoittamisen polku voi olla ravitseva. Polku pitää sisällään myös vaikeiden kokemusten tunnistamisen ja niiden kanssa työskentelyn. Se on yhtä tärkeää ja arvokasta kuin harjoituksen myönteiset vaikutukset. Retriitillä harjoittamiamme taitoja seuraamalla voi edetä jhana-harjoitukseen asti. Tutkimme myös sitä, kuinka samadhi tukee viisautta ja opettaa kokemuksen kautta tyhjyydestä sekä ehdonvaraisesta syntymisestä, joka on buddhalaisen harjoituksen ytimessä, ja johtaa vapautumiseen.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Hiljaisuudessa vietettävät päivät koostuvat istuma- ja kävelymeditaatioharjoituksista, opetuspuheista, ryhmä- ja yksilöhaastatteluista sekä työjaksosta. Retriittiin kuuluu yksinkertaisesta kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettavat Yahel Avigur ja Sari Markkanen.

Yahel Avigur on pitkäaikainen meditaatioharjoittaja ja dharma-opettaja. Vuonna 2013, harjoitettuaan pitkään theravada- ja insight-perinteen meditaatiota, Yahel kohtasi dharma-opettaja Rob Burbean ja ryhtyi tämän oppilaaksi. Rob kannusti Yahelia opettamaan tyhjyyden polkua sen kaikessa syvyydessä; hänen ainutlaatuista lähestymistapaansa jhana-harjoitukseen sekä niin sanottua Soulmaking-dharma-opetusta. Yahel on myös kouluttautunut opettamaan niin sanottua Hakomi-lähestymistapaa tuettuun itsetutkiskeluun.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota pitkillä retriiteillä Aasiassa ja Euroopassa, erityisesti Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader -ohjelman ja valmistunut Insight meditation -opettajaksi Rob Burbean, Martine Batchelorin ja Caroline Jonesin ohjauksessa. Sari on aiemmin opettanut mindfulnessia (MBSR), mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa (MSC) ja ollut lasten mindfulness -opetuksen edelläkävijä. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoitukseen liittyen. Nykyään Sari toimii päätoimisesti dharmaopettajana.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 320 euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta ja retriitin yksityiskohdista löytyvät täältä.

Ystävällisin terveisin,

Lotta Hautamäki, manageri (lotta.hautamaki@gmail.com, 040 844 2144) 
Marianne (Nella) Woodbury, ilmoittautumiset (retriitit2@nirodha.fi)