Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 13.-21.3.2020 Kruusilassa: Alexis Santos ja Vajradevi

Luonnollinen tietoisuus

Tämän kahdeksanpäiväisen retriitin aikana sinua tuetaan kehittämään ja/tai syventämään mindfulness-harjoitustasi luonnollisesti ja rennosti. “Luonnollisella tietoisuudella” tarkoitetaan mahdollisuutta harjoittaa mindfulnessia niin, että se tulee osaksi elämäntapaamme, eikä jää vain joksikin, mitä teemme rajatun aikaa. Luonnollinen tietoisuus (eng. “When Awareness Becomes Natural”) on myös on Sayadaw U Tejaniyan uusimman kirjan nimi.

Meditaation harjoittajat kokevat usein, että retriitin suojissa saavutettua rauhallisuutta ja levollisuutta on vaikea pitää yllä retriitin jälkeen. Voi olla turhauttava tai jopa kivulias prosessi palata nykyaikaisen elämän ylitsepursuavien vaatimusten keskelle, jos haluaisimme tuntea vain rauhan kokemuksia tai rauhallisia mielentiloja ja olemme niistä riippuvaisia.

Retriitillä tutkimme mindfulnessin neljää peruselementtiä. Tarkoituksena on oppia ymmärtämään Sayadaw U Tejaniyan opettama hyvä harjoittamisen tapa. Kiinnitämme erityistä huomiota Oikeaan katsantokantaan (Right View) ja Oikeaan asenteeseen (Right Attitude). Ne ovat harjoituksen kannalta olennaisia mielenlaatuja, jotka mahdollistavat tietoisuuden rennon jatkuvuuden ylläpitämisen läpi kaikkien toimien ja kokemuksen eri puolien. Tämän rennon, mutta vakaan, tietoisuuden avulla voimme alkaa ymmärtää asioiden todellista olemusta.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Retriitin päiväohjelma pitää sisällään muodollisia istumis- ja kävelymeditaatioita sekä itseohjautuvaa harjoitusaikaa. Näin osallistujat voivat seurata omaa tietoisena olemisen rytmiään päivien aikana ja oppia luottamaan kykyynsä kiinnostua tietoisuudesta kaikissa toimissaan. Osallistujien harjoitusta tuetaan meditaatio-ohjein, ryhmähaastatteluin, dharmapuhein ja kysymys-vastaus-tilaisuuksin. Kaikille annetaan myös kappale kirjaa Dhamma Everywhere, jonka lukeminen tietoisesti läsnä ollen on sallittua aina, kun tarvetta ilmenee.

Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Alexis Santos on harjoittanut insight-meditaatiota Intiassa, Burmassa ja Yhdysvalloissa vuodesta 2001. Hän on Sayadaw U Tejaniyan pitkäaikainen oppilas, ja on viettänyt useita vuosia buddhalaisena munkkina tämän ohjauksessa. Alexiksen opetuksessa korostuu mielen tunteminen luonnollisen ja rennon jatkuvuuden kautta. Hänen lähestymistapansa viisauden ja sydämen ominaisuuksia kehittämiseen on käytännöllinen, intuitiivinen ja myötätuntoinen.

Alexis opettaa meditaatioretriittejä eri puolilla maailmaa ja on yksi 10 % Happier -meditaatioapplikaation opettajista.

Vajradevi alkoi meditoimaan Aasian-matkan jälkeen vuonna 1983 Lontoossa. Hänestä tuli (luostarin ulkopuolella elävä) nunna Triaratna Buddhist Order -nunnakuntaan vuonna 1995. Hän on työskennellyt monissa tämän länsimaisen buddhalaisen tradition ”oikean elinkeinon” työpaikoissa ja pyörittänyt muun muassa kasvisravintolaa ja ollut perustamassa retriittikeskusta Espanjan vuoristoon. Hänen kiinnostuksensa mindfulnessin harjoittamiseen ja opettamiseen sai alkunsa yli 20 vuotta sitten, ja oivalluksen ulottuvuus on hänelle siinä erityisen tärkeä. Hän on syventänyt harjoitustaan Joseph Goldsteinin ja Carol Wilsonin ohjauksessa.

Vuodesta 2007 Vajradevi on viettänyt yli vuoden retriiteillä Burmassa ja Euroopassa Sayadaw U Tejaniyan opetuksessa, ja hän pitääkin tätä pääopettajanaan. Vajradavan tyyli on rento ja luonnollinen, ja hän rohkaisee oppilaitaan sekä havainnoinnin vastaanottavaisuuteen että tarkkuuteen mielen tarkkailussa. Hänen meditaatioaiheinen bloginsa löytyy osoitteesta www.uncontrivedmindfulness.net.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 290 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitti on täynnä.
Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täällä.

Ystävällisin terveisin,

Ville Pursiainen (040 592 5030)
Marianne Kautiala (ilmoittautumisasiat, 050 531 8228)