Suomenkielinen online-meditaatioretriitti 16.-21.3.2021

Levollinen ja selkeä mieli muutoksen keskellä

Mielen levollisuus ja selkeys tukevat meditaatioharjoituksen syvenemistä, mutta ne ovat myös luonnollista seurausta harjoituksesta. Retriitillä voimme syventyä omaan välittömään kokemukseemme sekä vaalia tyyneyttä ja selkeää läsnäoloa muuttuvien olosuhteiden keskellä. Näiden harjoitusten avulla voimme haasteitakin kohdatessamme löytää uusia vapauttavia ja merkityksellisiä näkökulmia kokemukseen ja elämään.

Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on suomenkielistä.

Retriitti online-muodossa

Koronavirustilanteen vuoksi retriitti järjestetään online-muodossa Zoom-alustaa käyttäen. Yksi tapa osallistua online-retriitille on normaalin arkielämäsi lomassa, jolloin saatat esimerkiksi elää tavanomaista perhe-elämää tai tehdä töitä retriitin aikana. Tällöin online-retriitti on hieno mahdollisuus tutkia meditatiivista läsnäoloa ja tuoda vapauttavia dharmaopetuksia oman arjen keskelle. Toinen tapa osallistua online-retriitille on viettää koko aika hiljaisuudessa ja eristyksissä muista sekä käyttää suuri osa päivästä muodolliseen istuma- ja kävelymeditaatioon. Voit myös valita näistä välimuodon tai minkä tahansa muun mallin, joka palvelee tilannettasi parhaiten.

Retriitin opettajat tarjoavat jokaisena kokonaisena retriittipäivänä kolme opetus- ja meditaatiosessiota, jotka pidetään klo 10, klo 14 ja klo 18. Sessiot ovat pituudeltaan 45-95 min. Tämän lisäksi joka päivä tarjotaan kolme vapaaehtoista hiljaista 45 minuutin mittaista yhteismeditaatiota. Virtuaalinen meditaatiosali on auki suuren osan päivästä myös näiden aikojen ulkopuolella. Lisäksi opettajia pääsee tapaamaan vapaaehtoisissa pienryhmätapaamisissa, joissa voi jakaa kokemuksiaan ja saada tukea harjoitukseensa. 

Osallistujia kannustetaan osallistumaan kaikkiin opettajien tarjoamiin sessioihin, mutta jos tämä ei ole sinulle mahdollista, illan sessio on kaikkein tärkein. Toivomme, että vaikka et pääsisi paikalle jokaiseen sessioon, voisit sitoutua täysisydämisesti harjoitukseen ja retriitin teemojen tutkimiseen arkesi keskellä.  


Retriitti alkaa ti 16.3. klo 17:30 ja päättyy su 21.3. klo 16 mennessä. Ensimmäisenä iltana ti 16.3. ohjelmassa on managerin puhe klo 17:30 ja opettajien retriitinaloitussessio klo 18:45. Molempiin ensimmäisen illan sessioihin osallistuminen on erittäin toivottavaa.

Ennen pandemiaa suurin osa Nirodhan retriiteistä on järjestetty Ystävyyden Majatalossa Kruusilassa. Koronan vuoksi Nirodha ry ei voi tällä hetkellä järjestää fyysisiä retriittejä, mutta Ystävyyden Majatalo on tarjonnut yksilöille mahdollisuutta varata majoitus tutusta retriittipaikasta. Lisätietoja löydät tästä linkistä: https://ystavyydenmajatalo.fi/tapahtumakalenteri/omatoimiretriitti-tervetuloa-hengahtamaan/
Huom. Nirodha ry ei ole järjestelyssä mukana eikä ota vastuuta sen turvallisuudesta, eli jos olet kiinnostunut tästä mahdollisuudesta, ota yhteyttä suoraan Ystävyyden Majataloon: info@ystavyydenmajatalo.fi.

Ketkä opettavat?

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on parhaillaan dharmaopettaja-koulutuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharma-harjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari ohjaa Nirodha ry:n meditaatiotapahtumia sekä mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa erilaisille ryhmille, (MBSR, koulut, lapset ja vanhemmat, addiktioiden hoito). Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-ja myötätuntoharjoituksesta.

Retriitin hinta ja lahjoitusperiaate

Retriitin perushinta on 30 €. Retriitin perushinnalla katamme retriitin järjestämisestä syntyvät kulut.

Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua retriitille taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja alennamme hintaa tarvittaessa. Jos tunnet, että retriitin perushinta on sinulle liian korkea, ota yhteyttä meihin retriitit3@nirodha.fi ja kerro, kuinka paljon voisit maksaa. Jos taas olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja haluat tukea vähävaraisempia osallistujia, voit maksaa retriitistä perushintaa suuremman summan.

Opettaja ja järjestäjät eivät peri mitään korvausta vaan he lahjoittavat panoksensa, jotta mahdollisimman monet voisivat päästä osallisiksi opetuksesta taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Tämä anteliaisuuden periaate on hyvin keskeinen Buddhan opetuksissa ja on mahdollistanut sen, että me voimme yhä harjoittaa meditaatiota 2500 vuotta Buddhan jälkeen. Retriittien opettajat elävät pitkälti retriiteille osallistuvien anteliaisuuden varassa. Pyydämmekin teitä ottamaan retriitille pankkikortin/käteistä opettajalle ja järjestäjille tarkoitettuja lahjoituksia varten.

Ilmoittautumiset ja peruutukset

Voit ilmoittautua retriitille täyttämällä ilmoittautumiskaavakkeen. Saat vahvistuksen ilmoittautumisesta ja laskun (30€) retriittimaksun maksamista varten erillisellä sähköpostilla.

Jos osallistumisesi retriitille peruuntuu, pyydämme ilmoittamaan asiasta meille pikimmiten. Peruutustapauksissa emme ikävä kyllä voi palauttaa osallistumismaksua.

Lopuksi

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen retriitit3@nirodha.fi.

Toivomme, että tästä tulee kaikille antoisa ja merkityksellinen retriitti!

Ystävällisin terveisin,

Anu Pasanen, 040 756 1095 (managerointi)
Ulla Sillanpää, 040 536 4181 (ilmoittautumiset)