Suomenkielinen hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 9.-16.5.2020 Kruusilassa

Meditatiivinen hyväksyminen – polku vapauteen

Mielen luonnollinen taipumus on usein torjua hankalia kokemuksia sekä meditaatiossa että elämässä yleensä. Harjoituksen avulla voimme tutkia erilaisia taitavia tapoja lähestyä kokemustamme. Voimme oppia kohtaamaan kokemuksemme ystävällisyydellä, tekemään niille tilaa ja hyväksymään ne kokonaisvaltaisesti. Harjoituksen avulla huomaamme kuinka transformatiivisia hyväksynnän ja sallimisen vaikutukset saattavat olla elämässämme. Tämän syvempi kokemuksellinen ymmärtäminen avaa mahdollisuuksia meditatiivisen syvyyteen ja radikaaliin vapauteen.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on suomenkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe, työjakso sekä vapaaehtoinen tietoisesti läsnäolevan liikkeen harjoitus. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

Retriitillä opettavat Anne Patrikainen, Juha Penttilä ja Sari Markkanen, jotka ovat parhaillaan opettajakoulutuksessa. Retriitillä on mukana myös Caroline Jones, joka mentoroi opettajakoulutettavia, mutta ei itse tarjoa opetuksia viikon aikana.

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa. Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Sari Markkanen on harjoittanut meditaatiota yli 15 vuotta, ja ollut noin 40 retriitillä buddhalaisissa luostareissa Thaimaassa ja Iso-Britanniassa Gaia Housessa. Sari on suorittanut Gaia Housen Community Dharma Leader-ohjelman, ja on parhaillaan dharmaopettaja-koulutuksessa. Saria inspiroivat niin syvälle menevät tyhjyysharjoitukset kuin arjen kohtaaminen dharma-harjoituksena, ja hän tutkii tällä hetkellä dharmaa omassa vanhemmuudessaan. Sari ohjaa Nirodha ry:n meditaatiotapahtumia sekä mindfulnessia ja mindfulnessiin pohjaavaa itsemyötätunto-ohjelmaa erilaisille ryhmille, (MBSR, koulut, lapset ja vanhemmat, addiktioiden hoito). Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa lasten mindfulness-ja myötätuntoharjoituksesta.

Caroline Jones on retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston jäsen. Hän on harjoittanut meditaatiota 30 vuotta ja opettanut vuodesta 2006 lähtien. Opetuksessaan Caroline kannustaa oppilaitaan löytämään ja syventämään dharmaharjoitustaan parantavilla ja vapauttavilla tavoilla. Tällä hetkellä hän on retriittikeskus Forest Refugen pääopettaja (resident teacher).

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 230 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Täynnä, jonotuslistalle voi vielä ilmoittautua täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Ystävällisin terveisin,

Aki Salin (+358 40 555 1131)
Marianne Kautiala – ilmoittautumiset (+358 50 531 8228)