Online-retriitti 29.6.-4.7.2021: James Baraz, Jane Baraz, Kerstin Deibert ja Juha Penttilä

Awakening Joy

”It is that gladness connected with the wholesome that I call an equipment of mind…for developing a mind that is without hostility and without ill will.”
~The Buddha

Vaikka Buddha tunnettiin ”Onnellisena”, hänen opetuksensa näyttävät usein painottavan kärsimyksen kanssa työskentelyä. Ilo ja onnellisuus saattavat näyttäytyä pinnallisina tai ei-henkisinä, vaikka ilo on yksi seitsemästä valaistumisen tekijästä. Tällä retriitillä painotamme harjoituksessa suotuisten mielentilojen vaalimista kehittääksemme luontaista kykyämme hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Oma hyvinvointimme ja ilomme muuttuu lahjaksi, jonka voimme antaa ongelmien piinaamalle maailmalle.

Kuusipäiväinen retriitti sisältää hiljaista istuma- ja kävelymeditaatiota, ohjausta, tapaamisia opettajien kanssa sekä joitakin kokemuksellisia harjoituksia. Retriitti sopii sekä kokeneille että aloitteleville harjoittajille.

Harjoitukseen sisältyy seuraavia teemoja:

– Mielen suuntaaminen suotuisia tiloja kohti
– Taitavan intention voima
– Mindfulness arvostamisen harjoituksena (ihmettely ja kiitollisuus)
– Kärsimyksen syleileminen polkuna iloon
– Kuinka irtipäästäminen johtaa todelliseen vapauteen
– Integriteetti (rehellisyys, suoraselkäisyys) hyvinvoinnin perustana
– Metta (rakastava ystävällisyys) itseä ja muita kohtaan
– Mudita (myötäilo)
– Myötätunto – viisaan sydämen ilmentymä
– Pelkän olemisen ilo

Opetukset ja harjoittamamme meditaatiotekniikat perustuvat pääosin theravada-buddhalaiseen perinteeseen ja ovat yli 2500 vuotta vanhoja. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on englanninkielistä. Retriitillä on mukana suomenkielinen opettaja, jolta saa halutessaan tukea harjoitukseensa.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Olosuhteet, joissa tällä hetkellä elämme, tuovat mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Voimme kääntyä harjoituksen puoleen sekä välittömänä resurssina että tilaisuutena syventää harjoitustamme ja ymmärrystämme.

Retriitille osallistuminen kotoa käsin tarjoaa mahdollisuuden ruokkia harjoitustamme opettajien ja toisten harjoittajien muodostaman yhteisön tuella. Tarjoamme päivittäisen retriittiohjelman, joka koostuu opetuksista, meditaatioista sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin ja yksilötapaamisiin opettajien kanssa.

Tiedostamme, että tilanteemme ovat erilaisia ja vaihtelevat sen suhteen, miten paljon aikaa on käytettävissä, onko meidän mahdollista uppoutua kotona hiljaisuuteen vai elämmekö yhdessä muiden kanssa, ja mitä velvollisuuksia meillä on muita kohtaan. Toivomme, että tämä retriitti voi tukea osallistujia kaikenlaisissa elämäntilanteissa.

Tarjoamme täyden päiväohjelman, jotta kaikki jotka haluavat ja pystyvät voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista harjoittaa myös vähemmän, mikäli elämäntilanne niin vaatii.

Ketkä opettavat?

James Baraz on toiminut meditaatio-opettajana vuodesta 1978 lähtien. Hän ohjaa retriittejä, workshoppeja ja kursseja Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Hän on Kaliforniassa sijaitsevan Spirit Rock Meditation Centerin perustajajäsen ja ollut mukana kirjoittamassa kirjoja Awakening Joy: Ten Steps to Happiness ja Awakening Joy for Kids  sekä vetänyt suosittua Awakening Joy” –verkkokurssiavuodesta 2003 lähtien. James toimii myös neuvonantajana buddhalaisia vastauksia ilmastonmuutokseen etsivälle One Earth Sangha -sivustolle. Voit kuunnella Jamesin dharmapuheita täältä.

Jane Baraz on psykologian maisteri, hän on ollut mindfulness-harjoittaja vuodesta 1976 lähtien, kun hän aloitti vipassana-retriiteillä käymisenä. Hän nauttii Awakening Joy -retriittien ja työpajojen opettamisesta Spirit Rock Meditation Centerissä Kaliforniassa ja kansainvälisesti. Jane myös opettaa Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) -ohjelmaa San Franciscon yliopistossa ja Mindful Self-Compassionia (MSC) Spirit Rockissa.

Juha Penttilä on harjoittanut meditaatiota vuodesta 2002 lähtien. Hän on viettänyt aikaa retriiteillä buddhalaisissa luostareissa ja meditaatiokeskuksissa sekä Aasiassa että Euroopassa ja asunut yli kaksi vuotta Gaia-House-retriittikeskuksessa Englannin maaseudulla. Suomessa hän on ollut mukana perustamassa Nirodha ry:tä ja Vihreä Buddha -dharmaryhmää. Hän on suorittanut retriittikeskus Gaia Housen opettajaneuvoston Community Dharma Leader -koulutuksen.

Kerstin Deibert on harjoittanut meditaatiota 20 vuotta ja käynyt intensiivisillä retriiteillä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Hän on mindfulness-harjoittajien mentori ja kouluttautunut MBSR-opettaja. Hänen suurin intohimonsa on Buddhan opetusten soveltaminen oikeudenmukaisen ja rauhanomaisen planeetan luomiseen. Hän on työskennellyt aktivistina, sovittelijana ja väkivallattomuuden kouluttajana yhdistyksissä ja aktivistiryhmissä ympäri maailman.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Online retriitin perushinta on 30 € euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,

Patrick Vena (050 5309786), manageri

Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228), manageri, ilmoittautumiset