Online-meditaatioretriitti 20.-25.7.2021: Luonnollisen tietoisuuden tunnistaminen (Greg Scharf ja Anne Patrikainen)

Meditaation voi nähdä prosessina, jossa opitaan tunnistamaan tietoisuuden luonnollinen laatu ja luottamaan siihen. Tämä tietoisuus on saatavilla kaikille meille joka hetki riippumatta siitä, mitä kokemuksessamme tapahtuu. Tämän tietoisuuden tunnistaminen mahdollistaa avautumisen ja yhteyden jokaisen hetken totuuteen.

Kun varmuutemme kasvaa suhteessa mielen kykyyn tunnistaa tämä luonnollinen tietoisuus, alamme hellittää yritystämme hallita, manipuloida tai korjata kokemusta odotuksiamme vastaavaksi. Hellitämme näiden yritysten taakasta ja alamme rentoutua totuuden äärelle.

Selkeästi näkeminen ja viisaus nousevat esiin luonnostaan ja tunnistamme itse mikä johtaa hyvinvointiin ja vapauteen ja mikä taas kärsimykseen niin omassa elämässämme kuin ympäröivässä maailmassakin. Tämän prosessin kautta sydän luonnostaan avautuu myötätuntoisuuden ja hyväntahtoisuuden energioille ja alamme elää elämäämme vahvemmasta tasapainosta, integriteetistä, varmuudesta ja yhteydestä käsin.

Opetukset ja harjoittamamme meditaatiotekniikat perustuvat pääosin theravada-buddhalaiseen perinteeseen ja ovat yli 2500 vuotta vanhoja. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Mitä online-retriitillä tapahtuu? Miksi lähteä retriitille?

Online-retriitille voi osallistua haluamastaan paikasta, esimerkiksi kotoa tai mökiltä käsin. Harjoitusta voi tehdä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Online-retriitti tarjoaa mahdollisuuden ruokkia ja syventää harjoitustaan opettajien ja muiden harjoittajien muodostaman yhteisön tuella.

Toivomme, että retriitti voi tukea osallistujia erilaisissa elämäntilanteissa. Onkin mahdollista osallistua retriitille täydessä hiljaisuudessa ja eristyksissä muista. Yhtä lailla on mahdollista osallistua niin, että asuu ja vuorovaikuttaa perheensä kanssa ja hoitaa erilaisia päivittäisiä askareita tai käy töissä.

Retriitin päivittäinen ohjelma koostuu opetuksista, istuma- ja kävelymeditaatiosta sekä mahdollisuuksista pienryhmätapaamisiin opettajien kanssa. Tarjoamme vapaaehtoisen täyden päiväohjelman, jotta kaikki halukkaat voivat antautua jatkuvaan harjoitukseen. Ohjelma on kuitenkin joustava, joten on mahdollista tehdä vähemmän muodollista harjoitusta ja esimerkiksi osallistua ainoastaan päivän muutamaan suositeltuun ohjelmanumeroon. Kummassakin tapauksessa retriitti voi olla tärkeä tuki viisauden ja myötätunnon syvenemiselle.  

Retriitti soveltuu sekä aloittelijoille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä, mutta retriitin suomalaiselta opettajalta saa myös suomenkielistä tukea harjoitukseensa.

Ketkä opettavat?

Greg Scharf

Greg Scharf aloitti meditaation vuonna 1992 ja on opettanut retriiteillä vuodesta 2007. Hän opettaa muun muassa vuosittaista kolmen kuukauden meditaatioretriittiä Insight Meditation Societyssa Massachussetsissa, missä hän toimii johtavana opettajana.

Gregin opetuksessa painottuu meditaation pohjimmainen luonne luonnon ja sen prosessien tutkimisena. Myös ystävällisyys, myötätunto ja huumori ovat Gregin mielestä harjoituksessa olennaisen tärkeitä.

Gregillä on pitkäaikainen suhde Burmaan (Myanmariin) ja sen ihmisiin. Hän on harjoittanut Burmassa buddhalaisena munkkina ja työskentelee siellä myös pienessä humanitaarisen avun projektissa, jonka tarkoituksena on parantaa buddhalaisten nunnien koulutusta, terveyttä ja elinolosuhteita.

Tällä hetkellä Greg asuu pohjoisen Arizonan aavikkoalueella. Luonnolla ja ulkoilmaelämällä onkin syvä merkitys sekä hänen harjoitukselleen että opetukselleen. Voit kuunnella Gregin dharmapuheita täältä.

Anne Patrikainen

Anne Patrikainen on harjoittanut vipassana-meditaatiota vuodesta 2004 ja osallistunut lukuisille hiljaisille meditaatioretriiteille Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Hän on myös opiskellut amerikkalaisen Spirit Rock -meditaatiokeskuksen Dedicated Practitioners’ Program ja Advanced Practitioners’ Program -ohjelmissa.

Opetuksessaan Anne korostaa selkeyttä ja ymmärrettävyyttä, arkielämän esimerkkejä sekä lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan. Aiemmin Anne on työskennellyt data-analyytikkona ja tutkijana, mutta tällä hetkellä hän toimii päivätyössään psykologina. Parhaillaan hän käy Bodhi Collegen meditaatio-opettajakoulutusta, jota opettavat mm. Christina Feldman, Stephen Batchelor ja Akincano Weber. Voit kuunnella Annen puheita täällä.


Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Online retriitin perushinta on 30 € euroa. Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista täältä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne (Nella) Kautiala (050 531 8228)