Hiljainen vipassana-meditaatioretriitti 17.-24.9.2016

Luontaisen viisautemme herättäminen

Vipassana-meditaatio (engl. insight meditation) on yksinkertainen ja suora menetelmä, jossa havainnoidaan keho-mieli prosessia hetki hetkeltä rennosti ja tarkkaavaisesti. Tietoinen läsnäolo ja selkeä näkeminen paljastavat, että mitä tahansa kokemuksessamme nouseekaan esiin, on se luonnollinen seuraus persoonattomista olosuhteista. Kun opimme havainnoimaan kokemustamme tyynesti ja tasapainoisesti viisaiden näkemyksien avustuksella, voimme nähdä todellisuuden tarkasti, mistä seuraa vapauttavien oivalluksien syntyminen. Rakastavan ystävällisyyden metta-meditaatio kehittää sydämen kykyä kärsivällisyyteen, hyväksyntään ja anteeksiantoon, kun saamme välittävän yhteyden itseemme ja muihin.

Tällä retriitillä tarjottavat opetukset korostavat tietoisen läsnäolon jatkuvuutta selkeän näkemisen ja viisauden kehittymisen perustana. Retriitillä käytetyt meditaatioharjoitukset ovat yli 2500 vuotta vanhoja ja pohjautuvat pääosin theravada-­buddhalaiseen perinteeseen. Retriitille osallistuminen ei kuitenkaan edellytä buddhalaista elämänkatsomusta tai omista uskomusjärjestelmistä luopumista.

Miksi lähteä retriitille? Mitä retriitillä tapahtuu?

Retriitti soveltuu sekä vasta­-alkajille että pidempään harjoittaneille. Vasta-­alkajille retriitti on hyvä tapa aloittaa meditaatio, koska harjoitukset tulevat kunnolla tutuiksi ja niiden vaikutukset pääsee selkeästi tuntemaan käytännössä. Pidempään meditoineille retriitti on oivallinen keino syventää ja selkeyttää harjoitusta kokeneiden opettajien ohjauksessa.

Opetus on pääosin englanninkielistä. Päivät koostuvat enimmäkseen istuma-­ ja kävelymeditaatiosta. Päiviin kuuluu myös meditaatio-ohjeita, opetuspuhe, työjakso sekä vapaaehtoinen tietoisesti läsnäolevan liikkeen harjoitus. Aika vietetään hiljaisuudessa lukuunottamatta yksilö­- ja ryhmähaastatteluja opettajan kanssa. Retriittiin kuuluu kasvisruuasta koostuvat aamiainen, lounas ja kevyt päivällinen. Majoitus tapahtuu pääasiassa 2­-4 hengen huoneissa. Retriittipaikkana toimii Ystävyyden Majatalo kauniin Pernjärven rannalla Kruusilassa Salon lähellä.

Ketkä opettavat?

GS-Perth_webGreg Scharf alkoi meditoida vuonna 1992 ja on opettanut meditaatioretriittejä vuodesta 2007 alkaen, mukaanlukien vuosittaista kolmen kuukauden retriittiä Insight Meditation Society -meditaatiokeskuksessa, jossa hän on vakituinen opettaja. Opetuksessaan Greg korostaa sitä ymmärrystä, että meditaatio on pohjimmiltaan luonnon ja luonnollisten prosessien tutkimista. Hän pitää kriittisen tärkeänä tuoda harjoitukseen lempeyttä, myötätuntoa ja huumorintajua.

Gregillä on pitkäaikainen suhde Burmaan (Myanmariin), jossa hän on ollut buddhalaisena munkkina ja jossa hän työskentelee pienessä humanitaarisen avun projektissa, joka tukee erityisesti koulutusta, terveydenhuoltoa ja buddhalaisia nunnia. Greg asuu Pohjois-Arizonan ylängöllä ja hänen rakkautensa luontoon vaikuttaa syvästi sekä hänen opetukseensa että harjoitukseensa.

Marie2webMarie Ericsson alkoi meditoida vuonna 1970 S. N. Goenkan opetuksessa Bodh Gayassa, Intiassa. Hän on harjoittanut meditaatiota myös Thaimaassa, Burmassa, Englannissa ja USAssa. Hänen pääopettajiaan ovat Joseph Goldstein, Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Tejaniya ja Leigh Brasington. Marie on ollut aktiivinen ruotsalaisen Vipassanagruppenin toiminnassa sen perustamisesta vuonna 1986 lähtien. Vuodesta 1998 alkaen Marie on ohjannut meditaatioiltoja ja opettanut monia retriittejä.

Opetuksessaan Marie käyttää hyväkseen vuosien kokemustaan erilaisista vipassana-meditaatiosuuntauksista tutkiakseen Buddhan Satipatthana-suttassa antamia ohjeita. Rentoutuminen ja huumorintaju ovat myös tärkeässä asemassa hänen opetustyylissään. Marie on kirjoittanut kirjan ”Kom och se – om meditation och theravadabuddhism” (löytyy myös Nirodhan kirjastosta).

Retriitillä on mukana myös Nirodhan fasilitaattori Anne Patrikainen, jolta saa halutessaan suomenkielistä tukea harjoitukseensa.

Paljonko maksaa? Miten ilmoittaudun?

Retriitin perushinta on 185 €, mutta on mahdollista maksaa myös tätä vähemmän tai enemmän. Retriitille voi varata paikan maksamalla varausmaksun ja täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Retriitti on nyt täynnä, mutta jonotuslistalle voi ilmoittautua yhä täyttämällä sähköisen ilmoittautumiskaavakkeen. Älä maksa varausmaksua! Lisätiedot hinnasta, paikan varaamisesta sekä muista retriittiin liittyvistä yksityiskohdista.

Etsimme aiemmin retriitille myös kolmea apumanageria auttamaan päämanageria retriitin järjestelyissä. Apumanageri pääsee retriitille ilmaiseksi, tekee työtä osan päivästä ja voi osallistua retriitin ohjelmaan osan päivästä. Apumanagerin rooli tarjoaa hienon mahdollisuuden lahjoittaa aikaansa meditaatioyhteisön hyödyksi ja päästä harjoittamaan tietoista läsnäoloa työtä tehdessä. Nirodha ei voisi järjestää retriittejä ilman apumanagerien, päämanagereiden ja muiden vapaaehtoisten arvokasta apua. Syysretriitin apumanageripaikat ovat nyt täynnä.

Ystävällisin terveisin,
Anne Patrikainen (040 533 9812)
Markku Ilo (040 413 6833)